kr1100, и от мен съболезнования и дано е отишла на по-хубаво място, както твърдят някои хора.
Деляне, защо мелиш ябълките? И за оцет и за джибра е достатъчно да ги нарежеш (поне така аз правя) - в Кауфланд намерих една джаджа, дръжка с няколко радиални ножа, натискаш ябълката и централната част се отделя, а самата ябълка се разрязва на 6 или 8 парчета (не помня точно колко). Доколкото ми е известно не е добре семките да се мелят, може да се оставят в джибрата, но трябва да са цели.
Иначе за гроздето - за 4 дена успяхме да оберем всичко, бабата помагаше в ронкането, което е най-тегавата работа, но е абсолютно задължително (поне за мен). От три бидона "издоихме" веднага 90 литра шира и я заложихме в бурето. Другите три бидона решихме да "доим" след началото на ферментацията - тази година ще е така, 2 бурета по 90 литра, по различни технологии. За ракията от джибрите е ясно - очаквам след месец да е готов "материала", ама няма да бързам с казана. Виното го очаквам около Коледа, но до тогава има за доизпиване 50-60 литра от миналата година.
В общи линии остава да се скубе в градината и на инсенератора.
Деляне, защо мелиш ябълките? И за оцет и за джибра е достатъчно да ги нарежеш (поне така аз правя) - в Кауфланд намерих една джаджа, дръжка с няколко радиални ножа, натискаш ябълката и централната част се отделя, а самата ябълка се разрязва на 6 или 8 парчета (не помня точно колко). Доколкото ми е известно не е добре семките да се мелят, може да се оставят в джибрата, но трябва да са цели.
Иначе за гроздето - за 4 дена успяхме да оберем всичко, бабата помагаше в ронкането, което е най-тегавата работа, но е абсолютно задължително (поне за мен). От три бидона "издоихме" веднага 90 литра шира и я заложихме в бурето. Другите три бидона решихме да "доим" след началото на ферментацията - тази година ще е така, 2 бурета по 90 литра, по различни технологии. За ракията от джибрите е ясно - очаквам след месец да е готов "материала", ама няма да бързам с казана. Виното го очаквам около Коледа, но до тогава има за доизпиване 50-60 литра от миналата година.
В общи линии остава да се скубе в градината и на инсенератора.