Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Димитър Димов - специалист
нед ное 10, 2019 3:08 pmvlax написа:
Ти ТОХ-а ли си завършил. :lol: ......На всяка манджа мерудия :-D
А къде пише че съм завършил?
vlax - майстор
нед ное 10, 2019 1:21 pmДимитър Димов написа:
#-o ,а'е стига бе.Защо тогава си изгубих 4г. в ТОХ-а като
Димитър Димов - специалист
нед ное 10, 2019 4:12 pmvlax написа:
нед ное 10, 2019 1:21 pmДимитър Димов написа:
#-o ,а'е стига бе.Защо тогава си изгубих 4г. в ТОХ-а като
А не ти ли дохожда до акъла че може да съм учил и да не съм завършил 12-ти клас?
Все пак трябва да имаш диплома за да си завършил дадено образование.
preslav - майстор
нед ное 10, 2019 2:45 amДимитър Димов написа:
съб ное 09, 2019 6:58 pmpreslav написа:
Привет началници градинари!
Ей така ми харесва градинарството, оскубеш лютите чушки, копнеш 2 квадрата леха и лешперлък цял ден.
Агрила ще го търся най-напред около Колхозния, ама трябва да се наканя.
Думата ми обаче е за зелИтУ - сложихте ли го, баете ли му вече? Сетих се, че миналата година имаше някаква тема, че на някой му се точела чорбата - начетох се на безумни съвети, ако някой се интересува да пита, че времето е много топло и пак ще има лигави чорби. Другото е за солта - години се пробвах с различни пропорции, сега съм установил, че за зеле, на място защитено от замръзване, идеалната пропорция е 4% сол спрямо водата.
Хайде хаирлия да е, че ми потекоха вече лигите!
Според теб защо готвачите опитват всяко ястие как е на сол?Защото не знаят колко да сложат или защото всяка партида различно соли?
Както сам виждаш някои правят зелето с 3% и не им се разваля - значиК като говорим за туршия, не става дума за манджа. Колкото до партидите сол съм напълно съгласен, различни са и понякога това е умишлено. Доколкото ми е известно вкусовите рецептори на човек реагират най-силно на Натриевия Хлорид, а зелето в общия случай се прави с морска сол, където никой не гарантира какъв е процента на Натриевия Хлорид спрямо другите соли. С две думи правенето на саламура на вкус е доста рисково мероприятие, на мен може да ми е солено, на теб безсолно, а на зелето му е все тая, "козата си сака пръч" и в случая пръчът са петте стотинки на несварено яйце или 4 кг. сол на 100 л. васер. Същата работа е и с приготвянето на захарния сироп за джибрите или коригирането на ширата за виното - тази година на много хора им се видя, че десертното ми грозде е супер сладко, захарамерът беше на друго мнение, захарност 19 и туй то. На всичкото отгоре с думи прости мога да кажа как си правя аз зелето, а ти как би обяснил колко солена на вкус трябва да е чорбата???
Последно, нека не забравяме, че темата е за начинаещи, а не за профита, на нас ни е простено да не знаем от коя страна е дръжката на чашата.
Димитър Димов - специалист
нед ное 10, 2019 10:02 pmpreslav написа:
нед ное 10, 2019 2:45 amДимитър Димов написа:
съб ное 09, 2019 6:58 pmpreslav написа:
Привет началници градинари!
Ей така ми харесва градинарството, оскубеш лютите чушки, копнеш 2 квадрата леха и лешперлък цял ден.
Агрила ще го търся най-напред около Колхозния, ама трябва да се наканя.
Думата ми обаче е за зелИтУ - сложихте ли го, баете ли му вече? Сетих се, че миналата година имаше някаква тема, че на някой му се точела чорбата - начетох се на безумни съвети, ако някой се интересува да пита, че времето е много топло и пак ще има лигави чорби. Другото е за солта - години се пробвах с различни пропорции, сега съм установил, че за зеле, на място защитено от замръзване, идеалната пропорция е 4% сол спрямо водата.
Хайде хаирлия да е, че ми потекоха вече лигите!
Според теб защо готвачите опитват всяко ястие как е на сол?Защото не знаят колко да сложат или защото всяка партида различно соли?
Както сам виждаш някои правят зелето с 3% и не им се разваля - значиК като говорим за туршия, не става дума за манджа. Колкото до партидите сол съм напълно съгласен, различни са и понякога това е умишлено. Доколкото ми е известно вкусовите рецептори на човек реагират най-силно на Натриевия Хлорид, а зелето в общия случай се прави с морска сол, където никой не гарантира какъв е процента на Натриевия Хлорид спрямо другите соли. С две думи правенето на саламура на вкус е доста рисково мероприятие, на мен може да ми е солено, на теб безсолно, а на зелето му е все тая, "козата си сака пръч" и в случая пръчът са петте стотинки на несварено яйце или 4 кг. сол на 100 л. васер. Същата работа е и с приготвянето на захарния сироп за джибрите или коригирането на ширата за виното - тази година на много хора им се видя, че десертното ми грозде е супер сладко, захарамерът беше на друго мнение, захарност 19 и туй то. На всичкото отгоре с думи прости мога да кажа как си правя аз зелето, а ти как би обяснил колко солена на вкус трябва да е чорбата???
Последно, нека не забравяме, че темата е за начинаещи, а не за профита, на нас ни е простено да не знаем от коя страна е дръжката на чашата.
По вкусу и цвету товарищей нету,а и аз не знам от коя страна е дръжката е чашата ,ползвам буркан.Така виното е по-сладко.
kr1100 - майстор
темата е за градината и градинари , не я измествайте в спорове и безкрайни цитати.
Колкото по-малко талаш има в темата , толкова е по-полезна.
Димитър Димов - специалист
пон ное 11, 2019 10:42 amkr1100 написа:
темата е за градината и градинари , не я измествайте в спорове и безкрайни цитати.
Колкото по-малко талаш има в темата , толкова е по-полезна.
=D>,най-накрая едно разумно мнение.
kuger - майстор
Ха! Зелето в темата за зеле!
Градинката ми е фрезована, засято какво що трябва /чесън, балучка/, днес търмъчих листа от дърветата. Другата седмица отивам на основен ремонт, дали ще ставам за догодина, времето ще покаже.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед ное 10, 2019 1:21 pmДимитър Димов написа:
нед ное 10, 2019 9:23 amn_a написа:
нед ное 10, 2019 2:45 amДимитър Димов написа:

Според теб защо готвачите опитват всяко ястие как е на сол?Защото не знаят колко да сложат или защото всяка партида различно соли?
Всъщност, готвачите не опитват
#-o ,а'е стига бе.Защо тогава си изгубих 4г. в ТОХ-а като не знам,че след като приготвя храна не трябва да я опитвам на сол?
Още малко саламура в темата. То е явно, че си си губил годините в ТОХа. След второ-трето опитване, вече си губи смисъла, защото рецепторите и тн... Тъй-че, спри да си изтъкваш загубеното време и фащай мотиката
Димитър Димов - специалист
пон ное 11, 2019 3:30 pmn_a написа:
нед ное 10, 2019 1:21 pmДимитър Димов написа:
нед ное 10, 2019 9:23 amn_a написа:


Всъщност, готвачите не опитват
#-o ,а'е стига бе.Защо тогава си изгубих 4г. в ТОХ-а като не знам,че след като приготвя храна не трябва да я опитвам на сол?
Още малко саламура в темата. То е явно, че си си губил годините в ТОХа. След второ-трето опитване, вече си губи смисъла, защото рецепторите и тн... Тъй-че, спри да си изтъкваш загубеното време и фащай мотиката
К,ва мотика,к'ви 5 лева.Пазара е ''наводнен'' със земеделска техника,а ти си тръгнала да ме връщаш в първобитния строй.

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: