Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Djack - специалист
пет яну 24, 2025 9:44 pmhidrazin написа:
пет яну 24, 2025 9:30 pmDjack написа:
... ако си имам реактивите ...
Син камък и сода каустик имаш ли? И вода де...
Може чешмяна, може от река, може от извор на горски нимфи... :-D
:partyman:
Вода всякаква! Чешмяна имам, на едната ми ограда има река, това лято "бих" и сонда! Сода каустик и син камък ще купя! :partyman:
Baлepu - специалист
Дай пропорция, моля! Аз лично не ползвам промишлени количества, но "за спорта" ... Всъщност, когато се сезирам да пръскам, се оказва, че са почивни дни, а ако имам нещо изостанало налично, то кой-знае от кога е ... А от въпросните реактиви обикновено имам по кило.
hidrazin - майстор
пет яну 24, 2025 9:52 pmDjack написа:
Сода каустик и син камък
- 1 кг син камък
- 0,8 кг сода каустик на люспи или с излишък (не пречи) - 1 килограм. Може и течна но ще трябва повече. Не знам търговците колко са алчни - колко са сложили в 1 литър течна...
- шише от минерална вода 10-11 литра
- шише от минерална вода 5 литра
- парцал (парче памучен плат, примерно от чаршаф, тениска...)
- голяма пластмасова фуния
ПРОЦЕДУРА:
- В шишето 10-11 литра сипваш синия камък и наливаш 4-5 литра вода. Слагаш капачката и тръскаш докато всичко се разтвори.
- В малкото шише от 5 литра наливаш 3-4 литра вода и БАВНО, на порции насипваш содата каустик на люспи. Загрява се доста!
Ако е течна, също я разреди - примерно 2 литра течна към 2-3 литра вода.
- В голямото шише 10-11 литра с разтвор на син камък започваш да наливаш бавно разтвора на содата каустик от малкото шише.
- Започва да се образува синя утайка/пихитя и синия разтвор почти се обезцветява.
- Тръскаш малко и оставяш да се утаи. Изливаш горната вода като гледаш да не излееш и утайката.
- Така правиш поне три промивки. Наливаш вода, чакаш да се утаи и изливаш горното.
- Накрая остава каша със състав точно както оня на препаратите Шампион и подобните му. ДАЖЕ и по-добър състав, щото не е ясно колко са "кръстили" заводския препарат... :)
- Нататък може утайката да я филтрираш през парцала и фунията и после да я сушиш - за мен няма смисъл.
При сушенето ще се сбие и ще трябва да я раздробяваш - в хаван или мелничка за кафе.
Просто кашата (утайката) я сложи в буркан с винтова капачка и си взимай от там с някоя лъжица.
Успех!
P.S. Заводския препарат и тоя са абсолютно идентични! Дори домашния може да е по-добър...
Получения меден хидроокис практически е неразтворим във вода - демек няма проблем с промивките.
Когато правите "разтвор" за пръскане с например Шампион ... ми не е разтвор. Суспензия е.
Затова трябва да се разбърка периодично. Същото и с домашно приготвения.
По тая причина е добре да оставите получения фунгицид на каша - по-лесно се разбива на суспензия.

P.S. Ако има въпроси - насреша съм. :)
Baлepu - специалист
Много благодаря за подробното обяснение!
Обикновено се казва, че разтворен препарат не се оставя за следваща употреба. Това ми се струва, че не важи за този случай? Изобщо имаш ли предположение какво се случва (при някои) та не бива да се съхраняват вече разтворени?
kr1100 - майстор
Добавям към поста на Хидрата - при работа със содата с ръкавици и задължително предпазни очила.

Едно пръскане в око или очите е опасно.
hidrazin - майстор
съб яну 25, 2025 7:09 amBaлepu написа:
Обикновено се казва, че разтворен препарат не се оставя за следваща употреба. Това ми се струва, че не важи за този случай? Изобщо имаш ли предположение какво се случва (при някои) та не бива да се съхраняват вече разтворени?
Голяма част от препаратите след дълъг престой се разлагат до други съединения и губят свойствата си.
То това е и едно от основанията колко да е дълга карантината - разлагат се от кислорода във въздуха, слънцето, влагата...

То и този фунгицид меден хидроксид на който описах получаването също се разлага.
Разлага се при дълго седене на въздух от кислорода във въздуха до мръсно червена маса от медни окиси.
При нагряване до над 70-90 градуса се разлага на черна маса от меден диоксид.
То затова не препоръчах да се суши - лесно може да се прегрее.
И тъй като не се разтваря във вода, значи не реагира с нея. Пък и водата го пази от кислорода.
Така че мокър или с малко вода в буркан с капачка ще изкара дълго.
Все пак си правете колкото трябва за един сезон. На следващата година ако не си е променил цвета, пак ще е О.К.
съб яну 25, 2025 9:43 amkr1100 написа:
Добавям към поста на Хидрата - при работа със содата с ръкавици и задължително предпазни очила.

Едно пръскане в око или очите е опасно.
Така е, мерките за безопасност не са излишни.
Същото е и с оня Медикс дето споменах по-горе - основното му съдържание е ... сода каустик. :)
И не само той а и много други препарати за мазнини и силно замърсени/загорели съдове.
Baлepu - специалист
Пак благодаря за разясненията!
imegogo - специалист
Някой садил ли е Полския сорт домати
Малинов ожаровски ,дали си заслужава да да се пробва на открито става дума не в парник
kr1100 - майстор
вт фев 04, 2025 7:41 pmimegogo написа:
Някой садил ли е Полския сорт домати
Малинов ожаровски ,дали си заслужава да да се пробва на открито става дума не в парник
Не съм ,но от години садя за на открито и в оранжерия във високата част Волско сърце -- сръбски / сребриста опаковка .

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: