вт юли 10, 2018 12:28 pmpreslav написа:Благодаря за линка. Верно не съм и слагал тор,но не мисля че е останала без влага.От зимата до сега не е останала без влага и половината и повече окапаха зелени.Все си мисля че нещо е болна и за това не задържа плодовете.И нещо друго,гледам по листата се появяват кафяви петна.И аз не знам какво става, ама и така не е.вт юли 10, 2018 12:02 pmlpoik написа: Lisko---Tи пак си добре щом остава по някоя слива здрава.При мен завръз много,но всички окапват още зелени.Май трябва нещо да се пръскат(всяка година е така)Погледни тази статия - https://www.aquamat2000.com/bg/applicat ... %B8%D0%B2a - пръскането не е за пренебрегване, торенето също, но очевидно проблемът ти идва от липса на влага.
вт юли 10, 2018 1:53 pmlpoik написа:Кафявите петна по листата ми дъхат на сачмянка - гъбично заболяване, което ходи основно по костилковите. Надявам се да не е прекалено късно, но няма да е излишно ако напръскаш с бордолезов разтвор още сега, по-късно ще се допитам до жената, че записките за борбата със сачмянката са в нея. Погледни и тази статия - https://nivabg.com/tips/sachmyanka-po-slivata-672/ - а в Гуглето потърси снимки на заболяването, надявам се да се ориентираш лесно.
Благодаря за линка. Верно не съм и слагал тор,но не мисля че е останала без влага.От зимата до сега не е останала без влага и половината и повече окапаха зелени.Все си мисля че нещо е болна и за това не задържа плодовете.И нещо друго,гледам по листата се появяват кафяви петна.И аз не знам какво става, ама и така не е.
Аз обаче имам друго питане - какви са признаците за готовност на лука за прибиране? Моят е полегнал почти на 100%, но стеблата са все още свежи и зелени - по закон прибирането трябва да е стане в края на този месец, но не знам какви са критериите за готовност, че годината е една такава особена. Чувал съм също, че лука трябва да се тъпче, че да расте на глава, но това ми е напълно непонятно - какво означава да се тъпче, да го сгазя с крака, да го валирам, да го натъпча с манджа?