Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
нед мар 15, 2020 9:36 pmDjack написа:
...за черница! Ако има още, се кандидатирам! :partyman:
Никъф проблем. Пиши на ЛС къде да пристигне! Мога да помогна и с начина на ползване, че да не бие на дъска.

Варненски, от години ползвам псевдо бурета. Тва са трески, обработени подобно на бурето. Сушене, закисване, обгаряне.... Не просто да надялкаш, както правят мнозина. Има си тънкости при обгарянето, в зависимост от желанияТ резултат. Има вариант и без обгаряне.
preslav - майстор
От бурета не отбирам, слагам няколко трески от сърцевината на черничевите пънчета, които Трифон ми донесе - ако ракията е с дъх ще е негова отговорността.
Засърбяха ме днес ръцете и в разрез със семейните традиции сам посях семената за пипер гладка камба и слоново ухо - не знам как точно се прави, (с борчетата е по-лесно, зеленото сочи нагоре), ама да подскажа, че е време за пипера и на останалите камбари.
Не знам дали споменах, ама тази година се измързеливих с граха и част от арпаджика - фрезовах, после разхвърлих семената, отново фрезовах и за сега имам вече избил арпаджик, надявам се същото да е с граха, че не ми се лази по колене.
kr1100 - майстор
започнах окопаване и торфиране на гнездата за тикви и тиквичка, но е кално още - лепне.
На шести ден, от посяването, почнаха да избиват някои семена. За сега са само домати, пипера изостана тоя път.
След колко дни мога да реша, че семето няма да покълне и да залагам нови?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
компоста ми... ако скучая тез дене, ще му преместя капата и ще снимам отдолу произведеното

Прикачен файл

компост.jpg
nautilus33 - майстор
чет мар 19, 2020 12:57 pmТрифон П.Трифонов написа:
На шести ден, от посяването, почнаха да избиват някои семена. За сега са само домати, пипера изостана тоя път.
След колко дни мога да реша, че семето няма да покълне и да залагам нови?
Според мен много зависи от температурата. Някъде вътре ли са, или в оранжерия? Предполагам до 14 дена ако няма нищо, може наново.
У дома, в коридора, 21.5- 22 градуса.
Следобед имам покълнало старо семенце, от старите. Щастлив съм, сорта ще се запази, а имам надежди и за още. Общо три сорта са.
Благодаря за насоката! Ще чакам още десетина дни и попълвам с нови семена.
nautilus33 - майстор
При тази температура трябва да поникнат със сигурност до 14 дни. ако ли не, наново.
При мен на около 10 градуса доматите поникнаха за по-малко от 14 дни. Но не се развиват бързо, заради по-ниската температура.
preslav - майстор
чет мар 19, 2020 12:57 pmТрифон П.Трифонов написа:
На шести ден, от посяването, почнаха да избиват някои семена. За сега са само домати, пипера изостана тоя път.
След колко дни мога да реша, че семето няма да покълне и да залагам нови?
Доматът никне за 7-10 дена, пиперът за 10-14 дена - разбира се това е ако семката е сложена в топло помещение 21-2 градуса. След поникването растенията се преместват на по-хладно място 15-16 градуса и се ограничава поливането, много важно е на този етап да се осигури и максимално добро осветяване - в противен случай разсадът "прораства", демек става висок и тънък, направо хилав. По думите на бабата, доматите не се повреждат дори и ако се засушат до такава степен, че да клюмнат - естествено не е нужно да се чака клюмването, но това е ориентир колко рядко и колко малко е необходимо да се полива поникналото семе - аз поливам на седмицата веднъж, не обилно, само колкото да се овлажни почвата.
Ние сменихме тактиката, вече не бучим по семка в отделна кофичка, а поръсваме всичкото семе в продълговата саксия - предимствата са, че в голямата саксия по-лесно се поддържа оптимална влажност и температура, саксията лесно може да се премести от един на друг прозорец, може да се завърти за да не се накланят растенията в посока на светлината, в хубави дни саксията може да се изнесе на подходящо място с повече светлина и по-естествени условия, един вид да се "каляват" растенията.
Беше страшновато как после се пикира разсада, оказа се безумно лесно и не чак толкова тягостно. Преди пикиране саксията се полива обилно, всяко растенийце се хваща в основата и буквално се изскубва, после се засажда в кофичката на дълбочина до първите листа. Предимствата на такова разсаждане (пикиране) са няколко - избираш най-добрите растения, при изскубването част от коренчето се съкращава, което води до стимулиране на развитието на кореновата система, леко издължените растения се заравят повече в почвата т.е. коригира се в известна степен прорастването, може да се види веднага кои растения ще ги бъде и кои не, до ден-два можеш да подсееш (пораженията са под 1%, дори и ако пръстите ти са като кебапчета) - ориентировъчно за половин ден могат да се пикират около 100 кофички, особено ако има кой да ти ги пълни с почва, а ти само да бучиш.
Малко по-късно ще се опитам да кача снимки на домати, които са заложени на 20.02. Нямам претенции за най-доброто качество, нито на снимките, нито на разсада - просто ориентир.

Прикачен файл

IMG_2162.JPG

Прикачен файл

IMG_2161.JPG

Прикачен файл

IMG_2160.JPG
нед мар 22, 2020 8:49 ampreslav написа:
Еййй, ко нещо е съпорта! Ква звучна, българска думичка.
Избилото веднага преместих в децката, на 17 градуса. Беше по хладно, ма са постопли докато местя. Останалите са си в топлото.
Вчера не издържах и набучих десет "ремонтни" семки, в кофички с непокълнало. Междувременно почнаха да покълват и там. Сега, докато местих видях, че и пипереви имам наболи.
https://photos.app.goo.gl/p6NJtYxhYxjfmN46A
Палмите ми и са на 50% прихванали, лимона и той върви.
https://photos.app.goo.gl/VrnK1Nysn2kn78xw9
Имам подарено Алое в Бургас, което ни показа, че то цъфтяло...
Не помня дали го споделях.

Джунглата върви.

Прикачен файл

viber_изображение_2020-03-18_22-36-54.jpg

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: