• 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 56
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
пет авг 10, 2018 4:10 pmpreslav написа:
...
За дрождите и супените лъжици не разбрах закачката - просто съм мерил, че една лъжица е около 8-9 гр. дрожди.
...
Няма закачка. Просто темата уеееекинко тръгна към казаня и са разгоряхми, ма няма лошо, опит ши превъртим.
preslav - майстор
пет авг 10, 2018 3:46 pmEDI написа:
Винаги съм се чудел, колко ракия/вино на сезон пие човек, който си вари ракия или прави вино.Два пъти съм варил ракия и файда не виждам от тази работа в никакъв аспект, затова и спрях.От стотиците домашни ракии, които съм опитвал, до сега са ми харесали само две.Има места, от където човек може да си вземе превъзходни истински ракии и вина и затова не виждам, поне аз, смисъл от цялата галимация.
EDI, и аз като теб винаги съм твърдял, че от такава плескания файда няма. Винаги ме е било страх да се пробвам да направя домашно вино, точно защото все някакви прехвалени боклуци съм пил. Това ми колебание приключи преди 2 години - просто трябваше аз да оползотворя онова, което така или иначе се е родило. Изводите до момента са, че домашната ракия излиза по 3 и нещо лева литъра - майната и на ракията, такава не пия, но съм впечатлен от резултатите с виното, заслужава си сам да си го направиш дори и да си купиш гроздето, но както казваш зависи и какво се изпива за годината. При нас (сам човек) си опраска 30-40 кила вино, което си е по чаша, чаша и половина на ден в активния сезон (говорим за женски човек), ако има помагачи 100 л. вино на година си отиват, а за производството му са нужни 200-250 кила грозде. Забележи, че не говоря за някаква далавера, говоря, че (специално за виното) знаеш какво пиеш, въпреки всичко сметката за цената на 100 л. вино можеш сам да си я направиш - хубаво вино под 7 лв за 700 гр. не знам да има, а кефът сам да си го направиш не знам на каква цена е.
Подчертавам, че това е мнение на човек, който нито ракия, нито вино пие, но на бялото няма как да кажа черно.
gnt69 - майстор
Загоряла ракия веднъж съм оправял със активен въглен две седмици всеки ден бъркаш или клатиш тубата, после филтрираш и преваряваш със друг материал. Аз моя материал го правя с дрелка и на финала имам каша като нектар от едно времешния където го продаваха в бирените шишета. Без значение какво е дюли, ябълки, круши, кайсии или сливи с дрелката и е нектар и костилки. Какво хвърляте че носите само течност на казана не разбрах.
EDI - майстор
пет авг 10, 2018 4:02 pmn_a написа:
пет авг 10, 2018 3:46 pmEDI написа:
Винаги съм се чудел, колко ракия/вино на сезон пие човек, който си вари ракия или прави вино.
На наште им отиваха 600-700 кила ракия и над 2 тона вино
Ти колко си правил?
Срам ме е да кажа.....Единия път 15 литра, втория 11 литра. :lol:
preslav - майстор
пет авг 10, 2018 6:28 pmgnt69 написа:
Загоряла ракия веднъж съм оправял със активен въглен две седмици всеки ден бъркаш или клатиш тубата, после филтрираш и преваряваш със друг материал. Аз моя материал го правя с дрелка и на финала имам каша като нектар от едно времешния където го продаваха в бирените шишета. Без значение какво е дюли, ябълки, круши, кайсии или сливи с дрелката и е нектар и костилки. Какво хвърляте че носите само течност на казана не разбрах.
Сигурен съм, че спазвайки пропорциите, които си посочил в предишен пост няма как да получиш нещо, което ще загори на казана. Иначе материала за плодовата ракия никога не съм го "бъхтил" с дрелката, режа плодовете на едро, сливите цепя колкото да излезе костилката, на джанката и вадя костилките в края на ферментацията. Не знам как при теб се получава нектар когато ползваш 1 към 1 плод/вода - нектар да, но каша не. Както и да е, добави ли захар?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет авг 10, 2018 7:48 pmEDI написа:
пет авг 10, 2018 4:02 pmn_a написа:
пет авг 10, 2018 3:46 pmEDI написа:
Винаги съм се чудел, колко ракия/вино на сезон пие човек, който си вари ракия или прави вино.
На наште им отиваха 600-700 кила ракия и над 2 тона вино
Ти колко си правил?
Срам ме е да кажа.....Единия път 15 литра, втория 11 литра. :lol:
Е, нищо де :-) Аз николко не съм правила. Няма и да правя :-) Не пия
gnt69 - майстор
пет авг 10, 2018 7:50 pmpreslav написа:
Сигурен съм, че спазвайки пропорциите, които си посочил в предишен пост няма как да получиш нещо, което ще загори на казана. Иначе материала за плодовата ракия никога не съм го "бъхтил" с дрелката, режа плодовете на едро, сливите цепя колкото да излезе костилката, на джанката и вадя костилките в края на ферментацията. Не знам как при теб се получава нектар когато ползваш 1 към 1 плод/вода - нектар да, но каша не. Както и да е, добави ли захар?
Загарянето се получи от силен огън. Аз не разбирам къде е бъхтенето. Слагат си плодовете, налива се вода със захар, хваща се дрелката и след 15-20 минути 100 кила плод са на чорба. Слагат се дрожди, ензими и след 5-6 дни си на казана с готов материал. През тези 5-6 дни дрелката стои до бидона и се бърка с нея за повече кислород и по добра ферментация. Ако са костилкови костилките са на дъното след първото бъркане и не се сипват в казана, там само нектара. Никога не слагам захар повече от 4 към 1, или 25% захарен сироп. Не търся количество а качество. Понякога не слагам захар въобще или съвсем малко,каквото пусне важното е да е хубаво. :partyman:

Опорочихме темата на градинарите ама и те имат овошки.
kr1100 - майстор
[quote=gnt69 круши, кайсии
[/quote]

Абе круши, кайсии епа райски ябълки са , ако не е много рядък материала загаря зверски - особено райските .
С;ед бъркалката - сито - гъстото през преса и само сокче - бързо почистване без загоряло докрая.
Аз с дрелката и пасатора бъхтя на 3 я ден след заливане със захарен сироп. На джанки - лесна работа , но на тип кюстендилска , еле пък на Стенлей е мъка. Костилките са като бръснач - в/у ситото действам с дървен тармък :-D
П.П. Загорялата райия как хубаво гори и бързо подгрява казанЯ
gnt69 - майстор
Утре сутрин ще снимам бъркалката да си направите и да ме споменавате с добро. Вярно дюлите и ябълките по трудно се разбиват ама не е като да ги режеш с нож. :partyman:

Ето снимки на бъркалката.

ЦЪК

Направена е от стар счупен кухненски нож и повреден амортисьор от багажник на комби.
iivanov - майстор
Привет начинаещи спиртовари ! :partyman: Язе сега съм зъръчал да ми донесат 200 кила сини сливи . Тва ш'ми е варенето за сезона , колкото да се отчета .
  • 1
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 56

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: