Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
fbr - майстор
От около 15 години садим пипер в този двор, 3-4 лехи капии, камби, чушки чорбаджийски. Сменяме местото, доколкото е възможно в 150 м2 двор. Всяка година тази култура страда от една и съща болест, листата се набръчкват, а долните пожълтяват и опадват. След преболедуването пипера се възстановява и доста често се радваме на нелоши реколти, но се губи време. Тази болест се появява само при пипера и чушките, щото освен тях садим, домати, краставици, син патладжан, лук, чесън, картофи. Пръскал съм превантивно с какво ли не, като почнеш от бордолезовия разтвор, и минеш през цялата серия контактни и системни фунгициди. Ефект няма. Вредители не се забелязват, но съм пръскал и с инсектициди. Та, някой ако има знае за какво става дума, нека сподели. Ползвал съм личен разсад, от пазара, от село, от близо, от далече, все същото се получава.

Прикачен файл

p1.jpg
Gadnyara - специалист
От подочут разговор по темата днес, агро-специалистът твърди, че тази култура си има момент на боледуване, което е в реда на нещата.
Питащата отсреща потвърди, че последната година е изглеждала загубена, а накрая реколтата била много добра...

Съжалявам, че е ЕЖК, но пък е точно по темата. :wink:
ESPACE - майстор
Сади разсада в кофички и няма да страда при разсаждането.
preslav - майстор
ср май 29, 2019 4:08 amESPACE написа:
Сади разсада в кофички и няма да страда при разсаждането.
Не е само от кофичките - при нас също има (вярно само няколко корена) с накъдрени листа. Нещо друго е, но не знам какво - мислех си за подобие на къдрилката при прасковите, но крайният ефект не е същия.
Имам и друго предположение, което може да не е вярно, но не пречи да се опита с тор за разсади - ние ползваме разтворим тор на Планта. Доколкото съм чел пиперът е особено взискателен към почвите и поливането, затова има райони с традиционно добър пипер (Шабла, Каварна и вероятно много други). При нас пиперът започна да става хубав когато започнах с листното торене, чушките се изправиха, станаха по-месести и по-едри, но сега е още рано за листно торене.
vlax - майстор
ср май 29, 2019 5:54 ampreslav написа:
При нас пиперът започна да става хубав когато започнах с листното торене,
preslav това правиш ли го при доматите?
Ако да, може ли да споделиш с какво пръскаш и в каква пропорция,колко пъти и кога?
:partyman:
preslav - майстор
ср май 29, 2019 8:41 amvlax написа:
ср май 29, 2019 5:54 ampreslav написа:
При нас пиперът започна да става хубав когато започнах с листното торене,
preslav това правиш ли го при доматите?
Ако да, може ли да споделиш с какво пръскаш и в каква пропорция,колко пъти и кога?
:partyman:
Да, пръскал съм и доматите, но при тях не съм забелязал съществена промяна както при пипера. Отдавам го на това, че пиперът е с по-плитка и слаба коренова система, а от там по-трудно се храни само от почвата.
Иначе торове за листно торене има всякакви, най-доволен бях от един девненски течен тор, но май изчезна от пазара, сега ползвам разтворими торове на Планта - на самата опаковка е описано много добре какви са дозите за листно и почвено торене (чрез поливане), написано е и през колко време. Всички торове са NPK + микроелементи.
Ето и още едно предложение https://semenata.shop/%D1%82%D0%B5%D1%8 ... 1%86%D0%B8 - описани са му съставките.
kr1100 - майстор
vlax [b написа:
preslav[/b] това правиш ли го при доматите?
Кристалон -различни цветове според момента на развитие.
Аз пускам по капковото веднага след засяване калиев перманганат / бледорозов р-р / 10л. После на 10л вода 4-5 капки йод.При цъфтеж 3-4 супени лъжици сода бикарбонат в 10 л.При завръз борна киселина / прах разтоврен в топла вода 1/2 чаена лъжичка/ Може и същата доза за листно пръскане 1/2 борна к-на в ч0 л вода. Това е за бърз растеж.
По късно пускам по маркучите калцинит 2 гр на корен / бр корени х 2 гр разтворен в кофа с вода..
Вече гледам има на сносни цени торови инжектори 1/2 и 3/4 "
vlax - майстор
ср май 29, 2019 1:19 pmkr1100 написа:
Вече гледам има на сносни цени торови инжектори 1/2 и 3/4 "
Цена за 1/2 ?
:partyman:
kr1100 - майстор
ср май 29, 2019 1:36 pmvlax написа:
ср май 29, 2019 1:19 pmkr1100 написа:
Вече гледам има на сносни цени торови инжектори 1/2 и 3/4 "
Цена за 1/2 ?
Пуснах на лични. Днес набарах и гелове тор в кофи по 5 кг/или л забра. Няколко вида според разстежа . Цена около 4,90 лв/кг или л . Утре ще разучавам повече.
В събота ми пристигна термоконтролера за хеликоптера в оранжерията .Цели 7,46 лв. Ще му удължа кабела на терморезистора /10 кома/. С 2 дисплея син и червен на текуща и зададена температура / -55-+120 , 2 режима -охлаждане и загряване. Избор на темп. ниска и висока за аларма, закъснение за вкл и изкл до 10 мин., задаване на хистерезис вкл/изкл. в културна кутийка и панел. Има избор на заявка за 12в,24в и 110-220В / на лепенката на контролера има и опция за 5В ама я няма в сайта./
Офф краставиците вътре са вече по 1 педя и бера.. 5 бр капанури с отварчки работят неуморно и съм доволен. Мисля да поръчам да ми огънат дъгите за още 2 капандури и наесен да поръчма още 2 отварачки, а дотогава ръчно.
Сure, ти си егаси алхимика ентусиаст и специалист.
Признавам та и бих чиракувал месец при тебе, само от любопитство.

Тема "Каква е тази болест по пипера." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: