• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
пет сеп 04, 2020 10:21 pmburkov написа:
Аз скоро две гнезда махах и двете в шахти на водопровода. Ползвах айкън и пръсках обилно около и след като разкрия гнездото. Нито се въртят, нито оцеляват. Хич не ми се иска да ги трепя, но са опасни и агресивни моите.
В момента пръскам с Айкън- 20мл разтворен в пет литрова пръскачка в 2 литра вода. Концентриран разтвор. Проблема е, че осите са си направили кошера над дограмата и мухарника ми между горната плоча на етажа на балкона и гипсокартона на моят етаж. Майсторите не са замазали полеуретан пяната и там има отвори. Пръскачката има удължител и достигам добре до местото където влизат гадините. Те са паразити и са опасни. Не им е местото там.
Изпръсках вече 1 литър Айкън. Но явно трябва да го правя когато са в кошера сутрин рано или късно вечер. Проблема е да вкарам вътре в кошера когато осите са там. Така най добре умират. Очевидно намаляват вече. Има умрели по долната козирка. След като приключа с Айкъна съм купил и Федона на BASF. Тя съдърж от въпросният циперметрин :) , но е два пъти по скъпа заради микрокапсулите като помощни вещества удължаващи действието и полепващи като Айкъна по насекомите.

Написали са за ФЕНДОНА че, унищожава вредителите по два основни начина а именно стомашен и контактен път, като частиците от препарата полепват по телата на насекомите, когато те се движат по обичайните им пътища към храната. Активното вещество на препарата ФЕНДОНА е толкова ефикасно, че предизвиква излизането на насекомите от скривалищата им за 5 мин, парализира ги до 30 мин, и ги унищожава 24 часа.
Купих и Тетразин съдържащ пак циперметрин да има.

Като чели Федоната и Айкъна с цена от 6 лева за 20 мл. и с тези микро-сфери са най ефикасни срещу голяма гама от пълзящи и летящи насекоми.

Мисля да ги атакувам с Федоната също.
Другата година съседа ще прави изолация над мене и ще замаже и въпросният ръб.

Незнам дали някой е ползвал Фикам ? Той е на Байер и също е ефективен но е доста скъп.
J25 - помощник
Личен опит с няколко доста големи гнезда на оси.Купуваш СПРЕЙ ПРОТИВ ОСИ 300МЛ И СТЪРШЕЛИ СПРЕЙ на фирма Bros ето този дано не го сметнат като реклама https://mr-bricolage.bg/sprey-protiv-os ... 302.Умират на секудата и повече никога не се появяват.Много е важно кога се пръска.Трябва да е когато са събрани в гнездото но не помня по кое време беше прочети в нета.Втора година след третирането с този спрей жива оса не съм видял.
kr1100 - майстор
Ципеметрин или Ектомин - посл е 1,50 лв за 100 м2
kuger - майстор
съб сеп 05, 2020 1:11 pm2loop написа:
В момента пръскам с Айкън- 20мл разтворен в пет литрова пръскачка в 2 литра вода. Но явно трябва да го правя когато са в кошера сутрин рано или късно вечер.
По-добре сутрин рано, още по тъмно, когато е по-студено и още не са тръгнали гадовете на лов.
Аз миналата година имах два кошера с гадове на тавана. Но там е необитаемо и трудно за достъп. Купих Айкън, още го имам, гадовете изчезнаха сами. Иначе, имал съм кошери в тръби, стари шпригли от камион, там с горелката, никакъв шанс за тях.
съб сеп 05, 2020 8:20 pmJ25 написа:
Личен опит с няколко доста големи гнезда на оси.Купуваш СПРЕЙ ПРОТИВ ОСИ 300МЛ И СТЪРШЕЛИ СПРЕЙ на фирма Bros ето този дано не го сметнат като реклама https://mr-bricolage.bg/sprey-protiv-os ... 302.Умират на секудата и повече никога не се появяват.Много е важно кога се пръска.Трябва да е когато са събрани в гнездото но не помня по кое време беше прочети в нета.Втора година след третирането с този спрей жива оса не съм видял.
Пръскал съм в провинцията с Брос, но кошера ми беше на удобно място в стаята с тръбите и ги унищожих бързо. Броса е силен, но като чели все по рядко го откривам по щандовете. Броса който е специално против оси и стършели съдържа пак Циперметрин. :)
Спрейовете са удачни за удобни затворени помещения. А когато става въпрос за открити и недостъпни мета си трябва пръскачка и промишлени биоциди.

Айкъна се намира лесно по агроаптеките и може да се правят от големи количества за бълхи и кърлежи до концентрати за хлебарки, мухи и оси. А и има голямо после-действие.
ESPACE - майстор
съб сеп 05, 2020 10:56 pm2loop написа:
Броса е силен, но като чели все по рядко го откривам по щандовете. Броса който е специално против оси и стършели съдържа пак Циперметрин. :)
Преди две седмици си го купих от Практикер, голям флакон 600ml и беше на промоция някаква.
MamaMy - майстор
Има го и в Кауфланд. Вчера го гледах, но търсех друго.
emsy - специалист
За оси това съм го признал :
http://sortovisemena-bg.com/units/%D1%8 ... ml?u=94964
спрей Мататокс

пръска нещо по плътно ( като редка пяна за бръснене :) ) и за 10-ина секунди вече са изпокапали. Полепва по тях и не могат да летят.
  • 1
  • 2

Тема "Ефективен препарат против Оси" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: