Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
valentyno - помощник
Здравейте, както си личи и от заглавието, имам намерение да си засадя растения, в близост до оградата и да се получи естествено зелена стена/ограда. На ясно съм, че ще мине доста време и грижи, но удовлетвореността от постигнатото ще засенчи времето и чакането. Сблъсквам се обаче с един основен проблем - финансовия, та за това търся мнения, дали ще успея с по-малко средства. Мисля си, че лигуструм е идеалният вариант (приемам и други мнения), но едно храстче е с цена около 0,70 лв., а за обиколка на двора ще са ми нужни около 1000 коренчета, което са си доста средства. Търсих из интернет, семена, но не успявам да намеря. Мисля си, ако взема няколко коренчета, как да ги умножа? За някои въпросът ми ще е изключително глупав, но те първа се сблъсквам с такива неща. На отзовалите се, БЛАГОДАРЯ. :prayer:
fantom - специалист
най лесно се клонира
млади невдървени клонки ги слагаш във вода, пясък или директно в почвата, а те пускат корени.
wanderer - специалист
Аз бях изправен пред подобна дилема миналата година, но със значително по малка нужда от растения лигиструм- ок. 170. През 2019 г взех резници и ги засадих за проба директно в земята. Въпреки поддържаната влажност се прихванаха около 60%. Миналата година 2020 подходих по интелигентно. Подготвих си кофички с торфено-почвено-перлитна смес. Като взех прясно отрязаните резници, топих края във вкоренител и внимателно засадих според инструкцията. Всички 200 кофички стояха до есента под едно дърво, без директно напичане от слънце. Добре е мястото да е добре нивелирано и с постлано найлон отдолу. Поливане през ден чрез оросяване, излишната вода остава на найлона и се поема впоследствие, тоест разбирай много поливане. Като бутнат филизчета от време навреме с пулверизатора и листен тор. Фира дадоха десетина бр. На есен ги засадих на постоянното им място, двуредово през 25 см. Презимуваха без проблем, пресадих само 2 бр, счупени от котките. Ако те интересува утре ще ти снимам засаденото, и резервните кофички вкоренени резници, които така си зимуваха навън, само поливане искат от време навреме. Моят съвет е ако си постоянно на мястото и можеш да положиш горните грижи направи си разсада сам. Ще имаш еднакви по сила здрави и добре вкоренени растения. Човека от който взех резниците има над 2 м. висок плет и каза, че за 4-5 години плета е стигнал тази височина, от тогава само постригване. Ако мога да помогна с друго - с удоволствие.
torbalan - Дървен философ
съб апр 03, 2021 9:35 pmwanderer написа:
...
Човека от който взех резниците има над 2 м. висок плет и каза, че за 4-5 години плета е стигнал тази височина
...
Чел съм, че не трябва да се допуска израстване повече от 5 - 10 см. на година, защото ставал рядък.
wanderer - специалист
Може. Само че аз съм го видял на живо, и в никакъв случай не мога да кажа, че е рядък. От прочетеното излиза 2 метра за 20 години в най-добри случай :? . Ако прави бонсай е друго нещо.
valentyno - помощник
Благодаря Ви приятели, от такъв съвет имах нужда, вече започвам да обмислям мястото за разсад и така. Ще започна с по-малко на брой кофички, че да усетя на къде ще вървят нещата.
wanderer - специалист
  • Ако имаш подходящо място може и директно в подготвената почва да засадиш, но като площ заето място ще е както при кофичките. Отделно, че от кофичките ще си избереш най-добрите, защото и при еднакво гледане имат разлика. Заложи поне +10%, и си вземи непрозрачни кофички ако останеш на този вариант. Ето едно от останалите ми резервни растения. Снимката е от вчера.
Прикачен файл:
169144572_741526413226792_7035794525627707497_n.jpg
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пон апр 05, 2021 8:33 pmvalentyno написа:
... Ще започна с по-малко на брой кофички, че да усетя на къде ще вървят нещата.

Заложи повече, инак губиш година...
wanderer - специалист
Точно. Не е казано, че трябва да заложиш резниците в един ден, но прави ги наведнъж да се оправиш за една година. Само дано намериш донор за резници че +1000 не са малко.

Тема "Как да създам сам жив плет?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: