• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
kr1100 - майстор
Хайде - няма време - есента е почти на прага.
cholev - майстор
:-D
Има време още.
Сега съм на тема сокове. С двата индукционни котлона и уреда за варене на буркани от лидъл стават чудеса. Вече над 100 бутилки от изпита бира 'Марочное' с вишни кайсии и череша :)
По темата - ще заварявам. Цената на профила в зависимост размерите около 20-30лв за 6м. Планирани са 150м ( допълнително и простор и преградна стена.)
За сега се ориентирам към профил 25х25 или 30х30. Дебелина 2мм, за по лесно заваряване. Стените с 4мм поликарбонат. таван с 6мм. Тавана- какви градуси е препоръчително за наклона?
kr1100 - майстор
ср юли 07, 2021 9:20 pmcholev написа:
..По темата - ще заварявам. Цената на профила в зависимост размерите около 20-30лв за 6м. Планирани са 150м ( допълнително и простор и преградна стена.)
За сега се ориентирам към профил 25х25 или 30х30. Дебелина 2мм, за по лесно заваряване. Стените с 4мм поликарбонат. таван с 6мм. Тавана- какви градуси е препоръчително за наклона?
За градусите не знам поне 45 гр. Аз съм на дъга и се свлича снега. Щом ще е 2 скатен задължително както писа колега по-горе.
От едната страна по- дълъг скат , а от другата отбилото вертикално надолу докъм 60 см и после ската. На вертикалния участък - капандурите / прозорците. Ако гониш зимно използване тогава 6мм на покрива.
Първо обаче си прецени и огледай от коя посока са бурни ветрове, бури и така я ориентирай за мин. ветрова площ.
Горе под покрива са най- високи температурите - за това и там прозорци/ капандури за проветряване.
Офф имам 2 термоконтролера от 2 те страни. На единия датчика е на 5м навътре точно под поликарбона, на другия на 2м навътре.
Първия показва 40+ градуса, втория 37/38 гр. И двата контролера управляват вентилатори.
Офф 2. Излишно се презапасяваш с дебели профили и отиваш на заварки - шанса за кривини е голям.. Писах ти да помислиш за мрежа над оранжерията против ледени камъни и за засенчване.

Ето ми сглобката на листите с алуминиева шина 6м в/у застъпените листи. Крепежа съм го сменил с CrNi още през 2018 г Ако се случи каменопад и мрежата не устиска поразения лист поликарбон мога да го сменя за няма и 10 мин с 1 помощник. Помощника е за да вдигна плъзна листа над оранжерията/ др, листи/
2 съседни листа поликарбон се застъпват на 4-5 см. По цялата дължина от 6м няма нито 1 винт през поликарбона. Само алуминиевата шина ги затиска към дъгата и стягането става от 2 те страни с Г образните сглобки и винтовете. Шината приляга много плътно.Притягаш и се опитваш да местиш шината напречно, докато не спре да поддава на преместване.

Прикачен файл

IMG_20170924_153032634.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Оранжерия поликарбонат" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: