Имам два въпроса на ЛС да обясня за какво се използват микроорганизмите в градината. Вместо да отговарям на ЛС, ще поставя информацията тук. Вече съм я поставял в другия форум.
Ще се опитам да дам малко разяснения относно това за какво се използват някой от микроорганизмите.
Нещата са по-сложни, но за начално запознаване става. Ползвам ги вече над година-две и нямам забележки.
Микориза и азотобактер.
1. Повишават добивите от реколтата.
2. Употребата на микробни биоторове подобрява почвената структура чрез привнасянето на агрегация в почвените слоеве.
3.Подобряват водния състав и баланс на почвата. Арбускуларната микоризна колонизация провокира въздушната толерантност при растенията, води до повишаване на листната маса и свежест, както и до подобряване на тургура на зелените части на растенията.
- Поддържа вътрешното функциониране и отделянето на влага чрез листата.
- Повишава дължината на корените и развитието им.
- Снижава разходите по вложените средства като замества скъпите химически торове.
- Azotobacter отделя в почвата антибиотичен пестицид и предотвратява разпространението на почвени болести като Pythium и Phitophthora(растителни патогени).
- Потискат въздействието на вредните насекоми и растителните болести.
Биоторовете разширяват профила на почвата като запазват водните ресурси незаразени и разгръщат растежа при растенията без вредни ефекти.
Боверия - използва се за борба с:
- белокрилки
- трипси
- листни въшки
- черешов, крушова и други мухи.
- акари всякакви
- колорадски бръмбар
- лукова муха
- морковна муха
- миризливки
- ОБИКНОВЕН ПАЯЖИНООБРАЗУВАЩ АКАР
други.
Триходерма:
Относно есенното приложение на Триходерма - всички видове.
Есента, след обиране на плодовете при температура над 5 гр (най-добре е при по-висока 10-20 гр.) да се направи два пъти пред 15 дена тотално опръскване - обилно с каквато триходерма имаме. По този начин ще заселим триходермата по листата и клоните, стъблото и тя ще започне да се справя с остатъците на оидиум, мани и други гъбни болести. Особено това важи за лозето.
С триходерма може да опръскаме и всички опадали листа, мулчиращата слама и всички по земята.
Ако имаме Метаризиум или Боверия, е добре преди триходермата да направим третиране на почвата с тях - особено под мулча.
Има и други микроорганизми.
Прилагам доста вида микроорганизми, Триходерма (Trichoderma viride - 4-5 вида), Trichoderma harzianum, Trichoderma lignorum, Paecilomyces fumosoroseum, Paecilomyces lilacinusот, Боверия - Beauveria bassiana, Метаризиум - Metarhizium anisopliae. А бе доста са.
Всеки си има своя ниша за приложение. Ако взема да изреждам всичко кое къде ще стане голям ферман. В интернет има много информация за тях.
Не ги купувам. Отглеждам ги сам и нямам никакви проблеми. Вече се занимавам две години и им хванах чалъма. Като всеки жив микроорганизъм те си имат особености, лесно е, но само ако спазваш стриктни прости правила. Не търпят самодейности.
От начало опитах по лесният и бързият начин, но загубих една година да се туткам и нищо не стана. После се взех в ръце, почнах да спазвам указанията на специалистите и всичко си дойде на мястото. Всеки микроорганизъм си има особености. Работих по първобитният начин но всичко се получава. С времето започна да ми се иска да си облекчавам работата и да си правя разни "гъдели" - термо шкафове, автоклави, сушилня. ламинарен бокс.... Разбира се може и без тях, но апетита идва с яденето.
От начало опитах с купешки препарати, но след като ги проверих, се оказа че в тях живите микроорганизми са супер малко и не вършат работа, вредителите са повече от тях. Това важи в най-голяма степен за препаратите произвеждани у нас. Това може много лесно да се провери, като се направи засяване в стерилни условия на агар в петри.
От продаваните у нас микробиални препарати единствените който са добри и съдържа чисти микроорганизми са
- НАТУРАЛИС (Боверия) - внос
- Bacillus subtilis Strain QST 713 - внос
- Trichoderma harzianum GHE - T.A. - TrikoLogic (BioponicMix) - внос
Други не съм срещал, може и да има, но съм тествал повечето от тях. Чист метаризиум у нас не може да се намери в нито един препарат. Да не говорим за чисти Paecilomyces lilacinusот и Paecilomyces fumosoroseum.
До сега съм работил основно с гъбни микроорганизми, а тази година предстои да навляза в отглеждане и на бактериалните.
Това е мое хоби, не правя бизнес с тях. Подарявам на някой от групата в която обменяме информация - ("Микроорганизми в хоби земеделието"), ако иска да започне да ги развъжда и толкова.
Трябва да се знае, че микроорганизмите не са "мана небесна" и не могат да заменят напълно конвенционалните препарати. Когато нещата са изтървани, те не могат да помогнат. Нямат мигновен, бърз ефект. Обикновено действат в период 5-10 дена, за това основно се прилагат за профилактика. Когато се ползват за превенция - през период от време и тогава не се налага да се прилагат конвенционални. Приложението им се усеща след редовно прилагане едва в следващият сезон, защото те трябва да се внедрят в почвата, да се заселят там и да почнат да работят.
Ако искаш светкавичен ефект - ползваш конвенционални, ако искаш дълъг ефект - микроорганизми.
Единствената причина да не се ползват масово у нас е:
- висока цена
- фалшиви препарати
Това довежда до обезкуражаване на купувача и отказване.
Миналата година при отглеждане на домаи , пипер и патладжан, съм прилагал само микроорганизми без инсектициди и фунгициди.
Това е в общи линии.
Горното е лично мое мнение и не обвързвам никой с него.
Ще се опитам да дам малко разяснения относно това за какво се използват някой от микроорганизмите.
Нещата са по-сложни, но за начално запознаване става. Ползвам ги вече над година-две и нямам забележки.
Микориза и азотобактер.
1. Повишават добивите от реколтата.
2. Употребата на микробни биоторове подобрява почвената структура чрез привнасянето на агрегация в почвените слоеве.
3.Подобряват водния състав и баланс на почвата. Арбускуларната микоризна колонизация провокира въздушната толерантност при растенията, води до повишаване на листната маса и свежест, както и до подобряване на тургура на зелените части на растенията.
- Поддържа вътрешното функциониране и отделянето на влага чрез листата.
- Повишава дължината на корените и развитието им.
- Снижава разходите по вложените средства като замества скъпите химически торове.
- Azotobacter отделя в почвата антибиотичен пестицид и предотвратява разпространението на почвени болести като Pythium и Phitophthora(растителни патогени).
- Потискат въздействието на вредните насекоми и растителните болести.
Биоторовете разширяват профила на почвата като запазват водните ресурси незаразени и разгръщат растежа при растенията без вредни ефекти.
Боверия - използва се за борба с:
- белокрилки
- трипси
- листни въшки
- черешов, крушова и други мухи.
- акари всякакви
- колорадски бръмбар
- лукова муха
- морковна муха
- миризливки
- ОБИКНОВЕН ПАЯЖИНООБРАЗУВАЩ АКАР
други.
Триходерма:
Относно есенното приложение на Триходерма - всички видове.
Есента, след обиране на плодовете при температура над 5 гр (най-добре е при по-висока 10-20 гр.) да се направи два пъти пред 15 дена тотално опръскване - обилно с каквато триходерма имаме. По този начин ще заселим триходермата по листата и клоните, стъблото и тя ще започне да се справя с остатъците на оидиум, мани и други гъбни болести. Особено това важи за лозето.
С триходерма може да опръскаме и всички опадали листа, мулчиращата слама и всички по земята.
Ако имаме Метаризиум или Боверия, е добре преди триходермата да направим третиране на почвата с тях - особено под мулча.
Има и други микроорганизми.
Прилагам доста вида микроорганизми, Триходерма (Trichoderma viride - 4-5 вида), Trichoderma harzianum, Trichoderma lignorum, Paecilomyces fumosoroseum, Paecilomyces lilacinusот, Боверия - Beauveria bassiana, Метаризиум - Metarhizium anisopliae. А бе доста са.
Всеки си има своя ниша за приложение. Ако взема да изреждам всичко кое къде ще стане голям ферман. В интернет има много информация за тях.
Не ги купувам. Отглеждам ги сам и нямам никакви проблеми. Вече се занимавам две години и им хванах чалъма. Като всеки жив микроорганизъм те си имат особености, лесно е, но само ако спазваш стриктни прости правила. Не търпят самодейности.
От начало опитах по лесният и бързият начин, но загубих една година да се туткам и нищо не стана. После се взех в ръце, почнах да спазвам указанията на специалистите и всичко си дойде на мястото. Всеки микроорганизъм си има особености. Работих по първобитният начин но всичко се получава. С времето започна да ми се иска да си облекчавам работата и да си правя разни "гъдели" - термо шкафове, автоклави, сушилня. ламинарен бокс.... Разбира се може и без тях, но апетита идва с яденето.
От начало опитах с купешки препарати, но след като ги проверих, се оказа че в тях живите микроорганизми са супер малко и не вършат работа, вредителите са повече от тях. Това важи в най-голяма степен за препаратите произвеждани у нас. Това може много лесно да се провери, като се направи засяване в стерилни условия на агар в петри.
От продаваните у нас микробиални препарати единствените който са добри и съдържа чисти микроорганизми са
- НАТУРАЛИС (Боверия) - внос
- Bacillus subtilis Strain QST 713 - внос
- Trichoderma harzianum GHE - T.A. - TrikoLogic (BioponicMix) - внос
Други не съм срещал, може и да има, но съм тествал повечето от тях. Чист метаризиум у нас не може да се намери в нито един препарат. Да не говорим за чисти Paecilomyces lilacinusот и Paecilomyces fumosoroseum.
До сега съм работил основно с гъбни микроорганизми, а тази година предстои да навляза в отглеждане и на бактериалните.
Това е мое хоби, не правя бизнес с тях. Подарявам на някой от групата в която обменяме информация - ("Микроорганизми в хоби земеделието"), ако иска да започне да ги развъжда и толкова.
Трябва да се знае, че микроорганизмите не са "мана небесна" и не могат да заменят напълно конвенционалните препарати. Когато нещата са изтървани, те не могат да помогнат. Нямат мигновен, бърз ефект. Обикновено действат в период 5-10 дена, за това основно се прилагат за профилактика. Когато се ползват за превенция - през период от време и тогава не се налага да се прилагат конвенционални. Приложението им се усеща след редовно прилагане едва в следващият сезон, защото те трябва да се внедрят в почвата, да се заселят там и да почнат да работят.
Ако искаш светкавичен ефект - ползваш конвенционални, ако искаш дълъг ефект - микроорганизми.
Единствената причина да не се ползват масово у нас е:
- висока цена
- фалшиви препарати
Това довежда до обезкуражаване на купувача и отказване.
Миналата година при отглеждане на домаи , пипер и патладжан, съм прилагал само микроорганизми без инсектициди и фунгициди.
Това е в общи линии.
Горното е лично мое мнение и не обвързвам никой с него.