• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
PetyrVeliki - специалист
По принцип мулчирането е застилане на почвата с определен материал - дървени трици, слама, мляна трева и т.н.

Но когато гледам разни модели косачки - там си има съответно модели, за които изрично се казва, че имат функция мулчиране.

Та може би аз нещо не разбирам, но нали когато махнете коша за трева - тогава ръсите мляната трева из ливадата и така или иначе се получва мулчиране? И съответно всяка косачка може да го прави това ... :)

Та въпросът ми е - нещо друго ли се има предвид под мулчиране - когато го споменават като отделна функция на някоя косачка?

:?
MamaMy - майстор
Почти същото е. Само където мулчиращата косачка има дупка от страни за да не ти го хвърля по краката, а на страни. :wink:
vlax - майстор
съб апр 20, 2024 10:35 pmMamaMy написа:
Почти същото е. Само където мулчиращата косачка има дупка от страни за да не ти го хвърля по краката, а на страни. :wink:
Моята е мулчираща, но нямаше отвор от страни,само назад.Коша изгни отстрани и аз и оформих там една дупка да хвърля и се родих.На мулчиращата ножа не е прав, а извит.
:partyman:
MamaMy - майстор
Моята не е мулчираща. Няма друга дупка освен за коша, но ножа е извит. Тревата я прави на къси около 5см клечки. Без коша си я разпилява прекрасно.
resistbody - майстор
Мулчиращата прави тревата на по-ситно... така работят и роботите косачки.. работата е, че трябва по-често да косиш..
Като се коси по често, то пак се постига по ситното.
Трябва да има някаква разлика, освен ако не е маркетингов трик.
Виждам, че за почти всички косачки се предлагат комплекти за мулчиране.
https://www.google.com/search?q=%D0%BA% ... -serp#ip=1
Особена разлика в самото рязане не намирам на пръв поглед.
https://www.husqvarna.com/bg/nauchete-i ... husqvarna/
Lisko - майстор
Всяка косачка която съм виждал по магазините има 3 възможни начина на опериране с окосената трева -
- в торба,
- странично изхвърляне
- мълчиране

При махане на торбата, задния отвор автоматично се затваря - капак с пружина
Страничната дупка също има капак с пружина. При затворен тревата не се изхвърля а се посмила по-добре.
За да е отворен, под него се натиква една пластмасова приставка която насочва изхвърчащата по допирателната трева.

От гледна точка на мотора, страничното изхвърляне е с най-малко натоварване а от гледна точка на оператора - най-лесно. Няма нужда да спира и да ходи да изпразва торбата и при влажна трева вероятността да се натрупа трева вътре и да спре мотора е най-малка в сравнение с другите начини.
Специални комплекти? Звучи ми като изгъзица за лековерни.
Косачката работи по подразбиране в режим мълчиране, торбата се слага за секунди - ето ти втори режим, приставката дето се набутва под страничния капак също се слага за секунди - ето ти трети режим.
Киррил - специалист
Когато имаш фитарии/лехи, е добре да се ползва торбата, когато косиш тревата пред къщата. Ако трупаш върху останалата трева окосената, то тревата под отрязаната може да загние.
След като се напълни торбата, то окосената трева се разхвърля вътре в лехите на височина 5-8 см, но не и близо до стъблата на растенията. Ако тази трева се намокри или е влажна, под нея се развива висока температура от порядъка на 30-40 градуса. Добре е да се напръска от горе с препарати съдържащи микроорганизми, които я разлагат по-бързо от естественият процес.
Практикувам го вече няколко години без забележки.
Andri01 - майстор
Тревата при косене я събирам и в компоста. При последното косене за годината/ есента/ махам коша . Това ми го каза един,който има фирма и се занимава с такива дейности. А какви са препаратите с микроорганизми за по-бързо разграждане?
Киррил - специалист
пон апр 22, 2024 11:43 amAndri01 написа:
.... А какви са препаратите с микроорганизми за по-бързо разграждане?
За целта основно се използва Триходерма, като много зависи от щама. Най-силно разлага мъртвата органика Триходерма щам ВЕРИДЕ. Щама Харцианум разлага по-слабо но все пак го прави. Има и други по-малко известни, но и изключително много ментета. У нас не се предлагат чисти щамове, а комбинации с други микроорганизми. Търсете продукт в който присъства Триходерма Вериде. След като се опръска с него, е добре тревата/почвата да се омокри, защото микроорганизмите обичат сенчесто и влажно място. УВ лъчите са смъртоносни за тях и за това те се развиват на-добре където е влажно и тъмно.
Ефекта е осезаем. Почва покрита с около 5-10 см. слама приложена за мулч в лехата, до другата пролет, то сламата е почти разложена и се вижда тук-там над почвата. Зелената трева след като засъхне се разлага/усвоява от тях още по-бързо.
  • 1
  • 2

Тема "Какво се има предвид под мулчиране, когато стане дума за косачка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: