Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Купих половин кубик дъски. Докарани, разтоварени, платени. Днес започвам да ги обработвам с Бохемит за защита и се оказа, че половината, а може и повече, са черни. Това трябва да е мухъл, какво друго? Понеже дървесината е нова и съм приготвил Бохемит за защита, очаквайки, че всичко ще е наред. Но той предпазва дървото от поява на плесен, а не го лекува. Бохемит за премахване е за дървояди и разни животинки.
Някой има ли идея как да продължа? Това черното с пръст се размазва по дървото. Трудна работа да го стържа, много квадрати са. За препарат против плесени пак е много.
Ако обработя дъските с Бохемит за защита стига ли му и въобще има ли смисъл? Днес спрях ремонта и "зациклих".
MamaMy - майстор
Пробвай да наръсиш с белина. Поне в баните помага. Дървените щипки за пране стават като нови.
чет юни 27, 2024 1:17 pmMamaMy написа:
Пробвай да наръсиш с белина. Поне в баните помага. Дървените щипки за пране стават като нови.
Ще взема белината от банята и утре ще пробвам. Не ми е минало през ум. Ако стане с четката и полека-лека.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
С вода и четка или водоструйка измиваш дъските, да се махне колкото може повече черното. После обработваш с нещо убиващо плесени и мухъли. Ако ги искаш бели, пробвай след миене да рендосаш, да видиш колко навътре е влязло.

п.с. Както го пишеш, звучи съвсем прясно, коолко време мина от докарването?
chapara - майстор
И аз съм за водоструйката, но без четки и други да го втриваш. Цедене, изправени за час, два на яко слънце. Плесени на УВ не държат, после белинов р-р. Подреждане по правилата за сушене. Последствие ако нещо е останало - шлайфшайба. Ако има и грам кора по дървесината, белиш. Там е заровено кучето за плесента!

Успех , и после докладвай😉
hidrazin - майстор
Кората крие буболечките дето гризат дървото и за да ги трепеш трябва да им пръскаш с препарат САМО в дясното око.
Ако пръскаш в лявото, не хваща дикиш ... :-D
На плесента и е все тая дали има или няма кора...
Иначе да, плесента хич не обича UV но основно не обича суха дървесина.
Трябвало е още като са му ги докарали да ги нареди на редове с летвички за да има проветрение и да съхнат.
Разбира се това ако ВЕЧЕ не са му ги докарали отвътре черни от плесен. :)
:partyman:
P.S. Преди няколко години купих кофражни дъски за покрива.
Като ми ги докараха (вързани на пачки) и докато ги разтоварваха от тях ТЕЧЕШЕ ВОДА.
Сигурно разбичени от пресен мат'риал няколко часа по-рано.
Е остатъка от тях е на един таван и няма плесен.
Ама ми се разката фамилията да ги редя на пластове с летвички/въздушна междина. :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет юни 27, 2024 1:32 pmе-1990 написа:
... и полека-лека.
Никакви такива. От полека-лека са докарани така. Колко стотин кубика са?
chapara - майстор
пет юни 28, 2024 2:30 amn_a написа:
чет юни 27, 2024 1:32 pmе-1990 написа:
... и полека-лека.
Никакви такива. От полека-лека са докарани така. Колко стотин кубика са?
полов ин
Lutchezar - майстор
Някъде мернах някаква химия която почиства черното от дървото. Дори май си я купих. Но каква и къде съм я сложил идея си нямам, естествено не съм я пробвал дори.

Тема "Плесен по дъски." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: