• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
ilia_tsanev - напреднал
Здравейте,
Предстои ми изграждането на едноскатен дървен навес 9х5,40м.,като навеса ще е залепен на оградата, която ще е изградена от бетонни блокчета с бетонни колони и трегери за здравина, като получената стена ще е с височина около 3,40м./ обща височина на навеса до 3,60м по ЗУТ/
Моя идеен проект е да бъде изпълнен едноскатно само от дърво:

Навес с петно 9х5,40м.- 4,90+0,50м./стряха/= 5,40м. , като върви на трапец и в левия край става 4,50м.
В предната част с 3-4 вертикални колони 20х20 и хоризонтални греди 20х20 свързани с капители /паянти/, светъл отвор мин. 2,20-2,30м
В задния край подпрян на стена
Ребра се чудя за най- оптималния вариант -20х10? дали са подходящи, за 1/3 могат да се ползват цели ребра на 6.00м, за останалата част ще са по-къси заради трапецовидната форма на мястото.
Отгоре ще е накована ламперия и покрит с термопанели с минимален наклон.

Въпросите ми са:
Възможно ли е да се изпълни по такъв начин само от дърво без да се подпират ребрата в средата
Инженер-конструктора ми предлага варианти със стоманобетонни, с метални профили IPE за премостване и не ми харесва.
Искам навеса да е дървен и да нямам колони в средата на помещението, като ползвам цялото място, което имам.
Сметнах натоварването на покрива на квадрат, но не успях да сметна дали ребрата и гредите ще издържат
Може ли да използвам само 3 колони в предния край тоест 2х4,50м греди = 9,00м
Прилагам и снимки- поглед отгоре
Дайте съвети и предложения как да го направя, приемам и критики :)

Прикачен файл

Навес3.jpg Поглед отгоре

Прикачен файл

Сглобка.jpeg Капители

Прикачен файл

Примерен навес.jpg Примерен дървен навес
gogo7777 - майстор
Всичко е възможно. Въпрос на финанси и желание. Трябва да се наблегне на задната част на навеса т.е. бетонните колони + основите + трегера. Трябва да са яки за да издържат накланянето на навеса напред. След това следва предните дървени колони. Броят им зависи от дължината на гредите, които ще са столицата. Чак тогава се избират размерите на столица, ребра и др. помощни крепежи.
ilia_tsanev - напреднал
Желание имам,че от много години мечтая да го започна и сега дойде момента.
Стената ще бъде изградена с основа 60х30, а нагоре с блокчета 15см, като ще има 4 стоманобетонни колони 15х40, за да е равно и от двете страни, а отгоре ще има трегер, на който ще стъпи дървената греда.
В една от темите за дървени конструкции BLUEPUPIL беше направил една много интереснна таблица с изчисление за натоварване на греди и ребра, но беше за по къси и тънки. Иначе ми помогна да си изчисля общото натоварване със сняг-около 200кг/кв.м. според мен
MamaMy - майстор
Един приятел си направи навес. И той като теб. Според площадката. Да има място за разпивка. Наклон почти символичен защото високата част започваше под стряхата на къщата, а тя едноетажна. Не иска да се навежда в ниската част. Греди 10х10 защото ондулина видиш ли бил лек. Добре, че ме послуша та поне пусна три греди от напречната под стряхата надолу. На второто лято му ходих на рожден ден. Ниската част беше вече доста по-ниска, ребрата бяха дублирани през едно и вертикалите бяха спънати. Викам какво става бе Тоше? Нещо промени има. Оказа се, че зимата по спешност го е подпирал на няколко места и се е разминал на косъм да го прави на ново. Цяла зима е седял с допълнителни подпори, а снегът си е седял отгоре и не се е свличал. Качвал се е няколко пъти да го рине. Абе втория акъл на българина.
ilia_tsanev - напреднал
А как и с какво се прихващат ребрата към гредите при такива големи сечения 20х20
Връзката капители с колони мисля да изпълня с шпилки / в единия край е винт, в другия е с резба за гайка/
Ако има по-лесен начин, ще съм благодарен
hidrazin - майстор
ср сеп 04, 2024 5:07 pmilia_tsanev написа:
Връзката капители с колони мисля да изпълня с шпилки ...
К'во ще ще изпълняваш бре?
Не разбра ли че това недоразумение дето си си наумил е напълно неадекватно и в разрез със всякакви строителни норми?
Я бягай при някой проектант или инженер конструктор и не се занимавай с неща от които нищо не разбираш.
Аман! Това че някой има пари да направи нещо, въобще не го прави толкова умен за да го изпълни!
Точно обратното...
:partyman:
ilia_tsanev - напреднал
ср сеп 04, 2024 10:49 pmhidrazin написа:
ср сеп 04, 2024 5:07 pmilia_tsanev написа:
Връзката капители с колони мисля да изпълня с шпилки ...
К'во ще ще изпълняваш бре?
Не разбра ли че това недоразумение дето си си наумил е напълно неадекватно и в разрез със всякакви строителни норми?
Я бягай при някой проектант или инженер конструктор и не се занимавай с неща от които нищо не разбираш.
Аман! Това че някой има пари да направи нещо, въобще не го прави толкова умен за да го изпълни!
Точно обратното...
:partyman:
Добре де, ти какво предлагаш и кое точно е в разрез със строителните норми.
Аз като гледам какви навеси има подпрени с тънки дървени колонки и не са мръднали, а аз съм заложил толкова масивни и пак не е добре.
Точно инженер конструктор ми беше издал становище без дори да е виждал покрива на къщата, така че не е никаква гаранция, че няма
да имам един документ само. Нали форума е ,,Направи си сам''
brum - майстор
Имай в предвид, че е незаконен и ако не си в добри отношения със съседите може да се наложи да го махаш. За да е законен ще ти трябва минимум отстояние от границите на парцела.
ilia_tsanev - напреднал
чет сеп 05, 2024 2:10 pmbrum написа:
Имай в предвид, че е незаконен и ако не си в добри отношения със съседите може да се наложи да го махаш. За да е законен ще ти трябва минимум отстояние от границите на парцела.
Няма да бъде, но това не е въпрос на който търся отговор
gogo7777 - майстор
Излей задните колони захванати с желязо в основите. За предните (поне 4) заложи в бетона на основите планки или готови пети, на които ще се захванат дървените колони.

След това мисли за размерите на гредите и другите дървении.

:drinkers:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Направа на дървен навес-Възможно ли е" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: