• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте и добро утро!
Реших да експериментирам със засенчване на част от мястото, че това лято беше доста горещо и някои култури изнемогваха.
Та за какво иде реч - парцел около 20х5м, на едната дълга страна има през около метър крайни колове на лозенцето, високи към 1,7м и евентуално мога да донадя до около 2м ако е нужно за закрепване на мрежата.
Бих бил благодарен на съвети и препоръки от съфорумци, които не от вчера имат опит със засенчваща мрежа и конструкция за носене и укрепване на същата.
Лек и спорен ден на всички!
hidrazin - майстор
Каквото и да правиш гледай да е под наклон.
За да не събира леда от градушката.
:partyman:
Svetoslavoff1 - майстор
ср окт 09, 2024 11:58 amhidrazin написа:
Каквото и да правиш гледай да е под наклон.
За да не събира леда от градушката.
Благодаря за препоръката!
Утре ще ходя натам, ще скицирам нещо с размери в идеен вид и ще го приложа тук за критики и мнения. Че като гледам цената на читава засенчваща мрежа хич не е символична и ми се ще да избегна поне груби грешки.
Приятна вечер!
ivanovbg - майстор
Принципно нужда от засенчване имат само доматите. Аз не засенчвам с нищо, но съм монтирал мрежа за градушка над цялата градина. Тя може би засенчва с десетина процента. За засенчване на доматите ползвам краставиците. Засаждам ги от южната страна и ги качвам над тях.
hidrazin - майстор
ср окт 09, 2024 7:06 pmivanovbg написа:
Принципно нужда от засенчване имат само доматите.
Точно! Поне за сега не съм забелязал друго да страда от слънцето освен доматите.
Ама и аз тази година "забравих" да им сложа поне мрежа против градушки.
Мързела се оказа по-силен от мен.
Огнян Димов - напреднал
Пипера,но с повечко поливане с капковото се справя.
ivanovbg - майстор
Всичко ми е с капково и с мулч. Така не се ползва мотиката. Пътеките ги поддържам с косачката. Да живее мързела.
Lisko - майстор
Нищо не поливам. В резултат малините на сянка се развиват много по-добре от малините на слънце.
ivanovbg - майстор
Малините на слънце са много по сладки, ароматно и едри, но си искат поливане.
kr1100 - майстор
Жоро мрежите са консуматив имай го в предвид. Зависи колко са стояли на склад . От 3 г до 5 г и смяна. Ако разпъната високо не можеш да разчиташ на нея при силен вятър - ще направи погром.
В края на септември махнах мрежата над оранжерията/ От удебелена част с отворите за закрепване по края имаше прокъсано към центъра на 10-15 см - там е тънката оплетка.
Ако искаш мога да ти я подаря. 10или11м на 4м на 45% засенчване.
  • 1
  • 2

Тема "засенчване с мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: