• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Jacket - специалист
Здравейте,

Градинката ми е около 90 м2 и тревата е доста зле. Рядка е, на туфи, пълна с глухарчета и мента. Има плешиви петна. Според мен не е поддържана в последните поне 2 години, а може и повече. Сега искам да си направя хубав гъст райграс и се чудя няколко неща.

1. Дали да се хванем двамата с жената и да я обърнем с мотиката и греблото и да я засадим наново?
2. Или да разкараме бурените и да разровим само най-плешивите места и да нахвърляме смес пък каквото хване?
3. Подходящ момент ли е сега при положение че в прогнозата за софето има някакво рязко застудяване другата седмица с -4 нощни градуси?

За малко повече контекст - тук сме от края на Ноември и за това не сме правили нищо през есента освен че изкосихме джунглата дето се беше образувала от неподдържане.

Малко снимки:

Изображение

Изображение
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Сей сега, то ще си поникне когато може.
Аз съм против райграса, твърде много баене иска.
Някаква местна смеска, съобразена с условията - влага и слънце, ми се вижда по-удачно.
За трева не ти трябва обръщане с лопата, достатъчно е гъсто плитко копане.... Може и само по плешивите места, с времето и косенето ще се поизравни
п.с. като гледам, повсеместно оплешивяло, та, наново всичко
torbalan - Дървен философ
Ако ти е първа година - уреди си поливането, изчакай да мине време.
Тревата и сама си никне, когато има условия.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Честит имот!
Впрочем, идеално за сеене е сега, ще вали, а още няма мравки...
нед мар 16, 2025 11:11 amn_a написа:
Честит имот!
Нямало било мравки... Жена ми от няколко дни води химическа война с тях. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед мар 16, 2025 12:37 pmtorbalan написа:
Нищо лично! Мравките сега излизат на лятна къща, пренасят навън яйца...
И си е грехота да се ликвидират мравки.
Както писах, нищо лично!
нед мар 16, 2025 1:36 pmn_a написа:
Нищо лично! Мравките сега излизат на лятна къща, пренасят навън яйца...
И си е грехота да се ликвидират мравки.
Както писах, нищо лично!
И на мен не ми пречат, ако не са в къщата, но жена ми е решила, че ще изядат черницата до къщата ни...
Jacket - специалист
Аз докато пусна темата и с жената се хванахме и го опаткахме. Разделихме го на две части за събота и неделя че да не се надскачаме. Ние не е като да не сме пипвали градинска работа, но това точно не го бяхме правили, така че падна малко импровизация. Ето как процедирахме:
1. Обръщане с мотиката до средно дълбоко
2. Разбиване на буците с една ръчна фрезичка Гардена и с градинско гребло.
3. Разчистване доколкото може на стари чимове, кореняци и плевели. Тук битката беше неравна. Тази градина не е получавала любов от години... не успяхме да се справим с всичко.
4. Заравняване доколкото може с греблото.
5. Разхвърляне (на око) на тревна смес.
6. Леко с греблото отгоре докато изчезне смеската.
7. Втори пъти минаване със смес.
8. Пак с греблото леко да се вкара смеската навътре в почвата.
9. Стъпкване с крака и заравняване на по-големи бабуни и дупки.
10. Пясък отгоре. За тук изобщо не бях сигурен каква е идеята и не купих много пясък (два чувала по 30 кила и от мокър), така че е май ще купувам още чували тези дни.

И малко снимки:

Изображение
Вече разровена първата половина и навхръляни семена. Май хвърлих доста... не ми се смейте. На втората половина са по-малко. Тъкмо ще видим разликата...

Изображение
Утъпканата половинка след два пъти хвърляне на семена.

Изображение
След пясъка.

Изображение

Изображение
И това вече са от днес след като направихме и втората половина. Не съм спирал да правя снимков материал, и без това сигурно ще се смеете още като видите аматьорския процес.

Аз си мисля че станаха нещата, не е перфектно равно, но с крака толкоз. Определено ще ходя за още пясък че преди малко мина една хубава буря и отнесе и малкото което бях сипал. Дано не е отнесла и семената.

За поливането, има си поливна система Rain Bird с два кръга по три пръскалки + трети кръг капково за туите. Настроил съм я рано сутрин и късно вечер по 7 минути на кръг, иначе при 10 минути на места се образуват локвички и не знам дали има нужда от толкова.
Има ли нужда от трето пръскане през деня?

Мравки имаме и ние доста вътре в къщата и се чудим с жената понякога от къде се появяват. Някой път сутрин ставаме и нападнали хола, друг път са в банята. През повечето дни няма и помен от тях. Още с нищо не сме третирали, по-скоро роборока върти по цяла нощ в хола където се сипе храна по пода най-вече и коша за боклук се изхвърля всяка вечер че него го нападат най-много.
kr1100 - майстор
нед мар 16, 2025 11:11 amn_a написа:
Честит имот!
Сега му е времето ,че го дават да вали. Лесно се локализират мравуняците / руоките са огтадени с насипче в кръг.
Борна киселина бял прах + пудра захар - объркване на бъркоч хубаво и до всак дупка капачка. Пренасят захарта с борната в гнездото . Да я вали сместта дъжд

Оси 1 ч чаена лъжичка борна в 250 мл бира леко позатоплена и бъркане/ на студено борната не се разбива добре/. След това изсипване в по- голяма бутилка - бирата да стане общо 2 л . Насипване в кенчета по 300 мл и 1 тънка вейка пухнат в отвора. Осите влизат да пият бита и по вейката излизат нагоре и прелитат в гнездото
hidrazin - майстор
нед мар 16, 2025 5:33 pmJacket написа:
10. Пясък отгоре. За тук изобщо не бях сигурен каква е идеята и не купих много пясък (два чувала по 30 кила и от мокър), така че е май ще купувам още чували тези дни.
Определено ще ходя за още пясък че преди малко мина една хубава буря и отнесе и малкото което бях сипал. Дано не е отнесла и семената.
Това за пясъка отгоре кой ти го каза?
Пясък се слага в почвата ако е много глинеста за да се денира по-лесно (за да не задържа вода която ще умори райграса).
С пясък се смесват семената на райграса - за да стане по-голям обема и така да се получи по-равномерно разпределение на терена.
Вече разровена първата половина и навхръляни семена. Май хвърлих доста... не ми се смейте.
При райграса е принципа на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече.
Ограничението е само от икономическа страна.
..иначе при 10 минути на места се образуват локвички и не знам дали има нужда от толкова.
Има ли нужда от трето пръскане през деня?
Така по снимките ми е малко трудно да се ориентирам за разположението на парчето засято с райграс.
По сенките от първите снимки туите май са на юг? Или изток?
Освен това не само туите ще хвърлят сянка ами и тези високи дървета покрай оградата също ще хвърлят сянка върху тревата.
Както и двете сгради и то през голямата част на деня... Това не е добре.
- Дано поне сте взели тревна сметка за сянка. Не че много ще помогне, но поне има някакъв шанс.
- Райграс на сянка не става. Та не е чудно защо е бил толкова плешив.
- Поливането трябва да е оскъдно и по "преценка" щом прави локвички. През деня НИКАКВО поливане. Рано сутрин/късно вечер.
Преполиването ще ти докара мъх който ще умори тревата.
- Преди разкопаването се вижда че мястото е пълно с глухарче. Това говори за кисела или богата почва.
Но корените на глухарчето стигат на голяма дълбочина - едва ли сте ги извадили а и почвата ще има много семена.
Пригответе се при поява на глухарче или други широколистни плевели да пръскате с хербициди за такива.
Успех!
  • 1
  • 2

Тема "Пролетен райграс - пресяване или наново?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: