Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
D_U_D_E_ - напреднал
Здравейте,
Тъй като съм абсолютен новак в градинарството, искам да попитам няколко въпроса. Доста четох по въпроса, но повечето което се изчетох беше, да не се занимавам с тая простотя. Но при мен какъв е случая. Искам да поливам около 200 кв.м. трева + домати и краставици лятото. Искам да ползвам вода от пречиствателната станция. И въпреки, че ме убеждават, че е чиста имам претиснения( деца, кучета, котки и т.н.). Видата се събира в 3 кубика съд под земята. Обикалях по магазините и от интернет разбрах, че има 2 варианта за маркуч. Първия е капково с капкообразуватели, но е доста скъм 3-6лв на метър. Другия е сълзящ, който според мен е и по-добрия вариант с оглед запушване на дюзи и т.н. Някой правил ли е подобни изпълнения и може ли малко информация. Помпа- каква? Филтри? И всичко по въпроса ще ми е от полза. Благодаря предварително.
kr1100 - майстор
пон мар 17, 2025 10:25 amD_U_D_E_ написа:
....Искам да поливам .... + домати и краставици лятото.
И как ще стане това ? И няма да обработваш почвата където са доматите и краставиците ?
D_U_D_E_ - напреднал
Доматите и краставиците смятам да са на друг кръг към същата помпа. Пак капково, но над земята.
hidrazin - майстор
пон мар 17, 2025 10:25 amD_U_D_E_ написа:
Другия е сълзящ, който според мен е и по-добрия вариант с оглед запушване на дюзи и т.н.
Грешка. Тоя сълзящ маркуч въобще не е подходящ за заравяне. Независимо кой и какво те е излъгал.
От другия (истинския за подземно капково) и площ 200 квадрата ще са ти необходими 350-400 метра.
Правилно са ти казали "да не се занимавам с тая простотя".
Такъв се използва в изключителни случаи.
Примерно имаш в двора алея за колата която по средата има лента трева или други дълги тесни ленти с трева.
Там е оправдано.
:partyman:
D_U_D_E_ - напреднал
А какъв е проблема със заравянето на тоя маркуч, че другия може да е меден ама ще ми излезе златен.
hidrazin - майстор
чет мар 20, 2025 4:50 pmD_U_D_E_ написа:
А какъв е проблема със заравянето на тоя маркуч, че другия може да е меден ама ще ми излезе златен.
То тоя и да не го заравяш, пак за никакъв чеп не става.
Неравномерно поливане, появяват се задръстени участъци които остават сухи.
И обратно - появяват се цепки/дупки през които водата започва да шурти.
Щяло да ти излезе скъпо ... Ми за пореден път се доказва правилото за триците и маймуните.
Направи си нормална поливна система с разпръсквачи.
То ако това ставаше за нещо, щяха да го произвеждат всички големи и утвърдили се фирми за напояване.
D_U_D_E_ - напреднал
Ама то и аз искам с разпръсквачи колега, ама както съм казал в началото, имам притеснения за водата.
hidrazin - майстор
Ми като те притеснява, използвай нормална вода и разпръсквачи.
Не тоя сълзящ боклук, че после сълзите ще са твои.

Тема "Подземно капково напояване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: