• 1
  • 2
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте,
Реших тази година да експериментиран навън с платно против плевели на пътеките между зеленчука и не само.
Гледам някакви скоби и дюбели се продават за целта, но за десетки метри цената нещо не ми харесва на първо четене. Та се сетих, че в мазата между другите неща, прибрани с идеята, че може да потрябват някой ден, имам и материал, който би ми влязъл в работа да направя тн скоби за закрепване на платното към земята. Бих бил благодарен, ако споделите от опит на какво разстояние горе-долу са точките за закрепване на платното. Мисля скобите да са "П" образни горе около 20-ина см и отстрани две по около 15-ина см. Може да коригирам, ако препоръчате промяна на размерите.
Благодаря!
hidrazin - майстор
Залудо работи, залудо не стой...
ЦЪК-0
ЦЪК-1
ЦЪК-2
ЦЪК-3
ЦЪК-4
...
Щото има и нагли спекуланти:
СПЕКУЛАНТИ-1 - излизат близо 1 лев на скоба
СПЕКУЛАНТИ-2 - същите пластмасови скоби но 3 пъти по-скъпи
:partyman:
P.S.Пластмасовите са по-добри от ония с тел 4-мм. По-държат и не се вадят.
Кога успееш да ги направиш по-евтини и качествени - обади се. :)
Ма'трила прибран в мазата му намери друго приложение...
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря!
Проверявах по диагонал и май съм попадал на тн спекуланти. Пък и нали сме в "направи си сам", не ми се вярва да ги направя по-лоши от "купешките"
Но все пак някой от опит да сподели колко нагъсто да се "кове"?
hidrazin - майстор
пет мар 28, 2025 10:43 pmSvetoslavoff1 написа:
А защо въобще трябва да го ковеш? :)
kr1100 - майстор
пет мар 28, 2025 10:43 pmSvetoslavoff1 написа:
Благодаря!
Проверявах по диагонал и май съм попадал на тн спекуланти. Пък и нали сме в "направи си сам", не ми се вярва да ги направя по-лоши от "купешките"
Слагам през 1м . Вътре в оранжериите изпозвам 13 см дюбели за топ;оизолация / вътре не стареят от слънцето.
Навън пак през 1м , но с преобладавщите силни ветрове север юг тесните страни от север затискам и с ф12/14/16 мм според наличното желязо или стари ВиК като има нанизвам стари маркучи или ПЕ/ПВЦ тръби според архива. Ако имаш стари дълги тръби и те влизат в работа по дългите страни.
Ако си на зот 2л бирени бутилки с вода но не пълни догоре зимата да не се пръскат при студ. Траят по 5-6 г и започва разпад на пластмасата.
Ако ще използваш зебло - само черно със зелени ленти трае с много години -имам от 2014 г и все още не се разпада за разлика от зеленото зебло с черни ленти .Зеленото на 3 тата година е дроб.
Прорязване на отвори и по дължина с брадва поялник 250 в - лесно става и не се разнищва.
Зеблото ги купувам от входа на Варна Комерс / бивш Терснаб/ в ляво веднага след портала.
На къпините патеките съм ги заслал и нямагрижи с треви.Тъпче се спокойно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Краищата се засипват с пръст
chapara - майстор
Аз мулчирам с кашони и дюбели, пласмасови, кавито е показал Хидразин. Всеки сезон. Не засипвам с пръст понеже терена е с лек наклон и полив само в горния край, та водата се стича под кашоните.

Изображение
Svetoslavoff1 - майстор
Кашони и аз ползвам, но все не стигат, та затова взех и платно. Днес посегнах към събран навремето материал в мазата, от тоя дето като ме пита жената защо ми е, ами не знам, ама като ми потрябва да го имам. :) Отворих манифактурата и за час приготвих над 80 крепежа, а и платното не се дупчи с тях. Да видим как ще изкарат сезона.
hidrazin - майстор
съб мар 29, 2025 5:11 pmchapara написа:
Аз мулчирам с кашони ...
А доматите после не надъхват ли на кашон?
Сега разбрах как се отглеждат онези домати от пазара дето са като дърво - с кашони. :-D
kr1100 - майстор
съб мар 29, 2025 6:59 pmSvetoslavoff1 написа:
....Отворих манифактурата и за час приготвих над 80 крепежа, а и платното не се дупчи с тях.
Нямаш ли дупкател с човка ?? ?/ поялник/ ??
  • 1
  • 2

Тема "закрепване на платно против плевели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: