Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
nelina_london - специалист
Имам запитване относно здравина на рамка за двойна люлка .Основното чудене идва ,защото не искам рамката да е с тип "А" конструкция на страничните основи .Да,знам че това е най-здравия вариант ,но не успявам да убия женската си дизайнерска мисъл .УжасT !!Вече една седмица се караме с половинката как да се направи .
Идеята е за двойна люлка П образна .Да издържа около 100кг (аз съм 50,децата 30+ , съпружето е вън от играта :) )
Прикачвам няколко линка от тик ток и инстаграм .

https://www.instagram.com/reel/DI3-4ORM ... Mzem5tbzM=

https://vm.tiktok.com/ZNdUc8hrM/

Има ли вариант да се постигне достатъчна здравина
с тази планка за основа ?

Прикачен файл:
Screenshot_20250624_110158_Samsung Internet.jpg

Ясно ми е ,че ще падне сериозно копаене и бетон ,но кой от вариантите би бил най-стабилен ?

1.Обикновена П конструкция (с ъглови планки),дебели греди и показана по-горе основа за трегерна греда .
Прикачен файл:
Screenshot_20250624_112238_Instagram.jpg
2.Две греди с трета между тях (незнам дали ще се види добре на снимката )

Прикачен файл:
Screenshot_20250624_112147_Instagram.jpg
3.Две греди на П като горе ще го нарека тип стълба .

Прикачен файл:
Screenshot_20250624_111940_Instagram.jpg
Ал_ - специалист
Избери това, което ти харесва, пък все ще се направи. Сглобката горе също е от значение, мисля - трябва да е плътна и стабилна.
А тия ъглови планки няма ли да претаковат визията? Може би с нещо такова комбинацията дърво-метал ще е по-успешна - това само като идея за размисъл

Изображение
resistbody - майстор
Забележи, че на клипа от инстаграм са 3 греди в L формация, така е доста по-стабилно защото перпендикулярното рамо ще стабилизира когато се люлеете на другото. Лично бих направил тази конструкция. Даже ако се клати може да сложите диагонал и дори да направите нещо като пергола и да сложите хамак на диагонала за половнката ти :) просто разсъждавам...
Не се занимавай с ъглови планки, има дълги торнадо (тип) винтове над 20см с тях ще стане доста по-здраво от планки и подобни.. то има варианти безброй много де.. лично бих избягвал желязото колкото се може повече...
nelina_london - специалист
Тъкмо си мислех ,че всички са ме отсвирили с моите джиджи биджи измишльотини :)

Ал , първоначално тръгнах с тази идея с конекторите за пергола .Половинката реши друго ,но никога не е късно ,щом аз финансирам начинанието :)
Взехме метални усилени планки отдолу на Гто + тези големи винтове ,които спомена resistbody .
Забелязах ,че е люлката е на Г(3 вертикални греди) и точно това мислех с хамака .Основното притеснение на любимия е ,че бетонът ще се разлашка откъм почвата .И се чудя там дали има някакъв трик - като стъпка с пета(дано така се казва) ли да се направи ?
Ал_ - специалист
Специално това, което показах, е мега грозно, но беше първото, което хванах за ушите. И аз, като resistbody, бих гледал да избегна желязото в случая. Сглобките горе биха могли да се уплътнят напълно с полиуретаново лепило, и с торнадото, особено ако е навито под ъгъл, би станало кораво, както казва shuldiner.
Надали ще се разлашка бетонът. Аз обаче, дори и да е ненужно, предпочитам, и си ги правя, както казваш ти - основата по-широка, 60 на 60, а нагоре - колкото ми е нужно

Тема "Рамка за дървена люлка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: