• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
prascho - майстор
здравейте,
за жалост до нас от север и частично от запад строят блок. Бихте ли ме посъветвали какви дървета мога да посъдя. Има ли закон който да ме принуждава да ги отсека ако са на 50 см от границата. Идеята ми е да са вечно зелени, от типа на боровете или кипарисите, да имат сравнително малка корона, за да не се разпространяват в нашия парцел, да са високи 8- 10 метра. Също така ако имате някакви идеи за типа дърво кога се засажда и през какво разстояние?
Ще ме прощават дамите, но не може да се отрече, че комшията ни го начука!
Последна промяна от prascho на чет окт 01, 2009 10:23 pm, променено общо 1 път.
prascho - майстор
Имам чувството, че градинарите спят зимен сън!!!!!!! Добре бе, 95 човека и нито една подкрепа по въпроса!!!
сакъзче - специалист
Здравей, тук има достатъчна информация, за вечнозелени:
www.dvoribalkon.com
lyki - специалист
Ще ме прощават дамите, но не може да се отрече, че комшията ни го начука!

Да ме прощаваш и ти ,ама за начукано д..е лек няма.

Ps.
АА впрочем има още веднъж :lol:
prascho - майстор
мерси за сайта. Ще го разгледам обстойно.
Последна промяна от prascho на чет окт 01, 2009 10:23 pm, променено общо 1 път.
сакъзче - специалист
Дано да ВИ помогне това, което намерих:

ОГРАДИ НА РЕГУЛАЦИОННАТА ЛИНИЯ и ЖАЛБИ


Със съседа си досега се разбирахме чудесно - до времето, когато реши и изгради плътна над два метра ограда и засенчи с нея двора ми. Нито архитектурният проект ми е обявяван, нито разрешението за строеж. Жалих се до общината и досега нямам отговор, вече три месеца... Как да постъпя и кои правила и нормативи уреждат въпросите с ОГРАДИТЕ? Може ли без мое знание и мое съгласие да се издигат такива "КИТАЙСКИ СТЕНИ"? Оградата нанася щети на посевите ми и никога не бих се съгласил с нея... (Въпросът е на г-н Васил Петров Карадимов от гр. София)


Уважаеми господин ...........,
На вашите жалби или сигнали общинската администрация би следвало да отговори в едномесечен срок. Така е предвидено в чл. 26, ал. 2 от Указ 2472 "За административно-правно обслужване на населението", както и в Закона за предложенията, сигналите, жалбите и молбите. След като е изминал един месец и нямате отговор, би следвало да влезете в контакт със съответните органи от техническата служба. При необходимост можете да подадете и жалба-напомняне до кмета на общината. Това е по процедурите.


Конкретно на въпросите:


1. За улеснение на гражданите в последните изменения и допълнения на Правилника за прилагане на закона за териториално и селищно устройство (ППЗТСУ)3, за оградите, разделящи парцелите, не се изисква одобряването на архитектурен проект, след като тя е до 2,20 м висока (чл. 225, ал. 1, т. 7 от Правилника). Изисква се само представянето на писмено становище на инженер-конструктор с указание за изпълнението на оградата. Понеже липсва архитектурен проект, няма и какво да се обявява на съседите-заинтересуваните страни, по чл. 235, ал. 1 от ППЗТСУ.
Като вид съоръжение, посочено в чл. 315 от ППЗТСУ, за оградите се изисква разрешение за строеж, което се съобщава на съсобствениците на имота или парцела, включително и на носителите на ограничени вещни права (чл. 226, ал. 4 от ППЗТСУ). В "Държавен вестник" бр. 14 от 4 февруари 1998 г. беше уточнено, че съобщението се прави не на всички заинтересувани страни (съседи и през улицата), а само на тези, които са собственици от парцела - ДВ, бр. 6/98 г. Съобщението се прави по чл. 41, ал. 3 от Гражданския процесуален кодекс - по пощата, с препоръчано писмо с обратна разписка.
За оградите въпросът е по-особен, защото се засягат интересите на съседите и би следвало да се съобщи разрешението за строеж и на съседите. Този важен въпрос не е изчистен в нормативната уредба.
За трасирането на оградите се изисква органите от техническата служба да трасират регулационните линии и да съставят Строителен протокол за определяне на строителна линия и нива (чл. 231 от ППЗТСУ). В противен случай съществува риск да се изместят границите и да се появат имуществени спорове, решенията по които са от прерогативите на съдебните органи.
По-големи подробности за разрешаването и изграждането на сгради са посочени в чл. 124 от Наредба 5 за правила и норми по ТСУ4. Плътната част на оградата към улицата може да бъде до 0,60 м, а нагоре - ажурна (прогледна). Към вътрешните регулационни линии оградите могат да бъдат с височина до 2,20 м от непрогледни материали при едно условие - разстоянието от оградата до жилище в първия надземен етаж на сграда в съседния парцел да е най-малко равно или повече от плътната част на оградата (чл. 124, ал. 6 от Наредба 5 от 1998 г.).Когато теренът е с денивелация между съседни парцели, височината на оградата се измерва спрямо котата на по-ниския прилежащ терен.
Изключения по вида на оградите могат да се допускат само въз основа на индивидуален архитектурен проект съобразно предназначението на парцела и с оглед осигуряването на архитектурно-художествено единство.


2. Когато се засягат законните интереси на съседите, намира приложение чл. 50 от Закона за собствеността В чл. 50 се посочва: "Собственикът на недвижим имот не може да извършва такива действия в своя имот, с които се създават пречки за използването на съседния имот, по-големи от обикновените". Засенчването на двора е от съществено значение и погледнато реално, създава пречки, по- големи от обикновените. В жалбите си вие ще можете да се позовете и на тази разпоредба от закона.
Тези спорове се превръщат на имуществени, за решаването на които е компетентен правораздавателният орган - съдът.


Източници:
1. Указ 2472 от 1985 г. - ДВ, бр. 61 от 1985 г., изм. бр. 63 от 1985 г., и бр. 36 от 1986 г.
2. Закон за ПСЖМ - ДВ, бр. 52 от 1980 г., изм. бр. 68 от 1988 г.
3. ППЗТСУ - ДВу бр. 62 от 1973 г., изм. много пъти, последно в ДВ, бр.
2 от 1996 г., бр. 6 и 14 от 1998 г.
4. Наредба 5 за правила и норми по ТСУ - ДВ, бр. 48 от 1995 г., изм. и доп. бр. 30 от 1996 г. и бр. 7 от 1998 г.
5. Закон за собствеността - Изв. бр. 92/1951 г., посл. ДВ, бр. 23/1996 г., бр. 100/1997 г.
prascho - майстор
здрасти,

през празниците бях в прованса и на връщане баща ми вметна, че е крайно време да се вземат някакви дървета. Дамата в разсадника, покрай пътя, след като изказах изискванията ми от първия пост ни насочи към дръвчета "тис". Взехме няколко и ги насадих през 2 метра. Определено трябва да закупя още, но след прочетеното за тис в нета не съм очарован от препоръката на женицата в расадника. :(. Били бавно растящи мамка му.
yasoo - специалист
Тиса е много хубаво иглолистно дръвче и със сигурност ще сте доволни от резултата, но има едно НО.... адски бавно расте. Тиса расте горе-долу с около 10-15см. на година т.е. за да стане примерно 5 метров ще трябва да почакате поне двайсетина годинки :sad: Най-разпространените видове по градинските центрове до колкото ми е известно са Taxus baccata, Taxus baccata 'Aurea' и Taxus baccata 'Fastigiata' и трите достигат височина 10-15метра, но и ширината им е 5-8метра. И не на последно място по спомен май Тисовете бяха и бая скъпички.
Имах същия проблем като теб та бая съм ровичкал в нета и стигнах до извода, че това не е най-удачния вариант за "вечнозелен жив плет".
По добрия вариант според мен е да вземеш някой от многобройните разновидности на Кипариса или Туя. Има видове които достигат 10м височина а и растат доста бързо 30-50см. на година. Но те пък искат мноого слънце :)
Градинар - специалист
Предложения:
1.Thuja plicata
2.Chamaecyparis lawsoniana
3. Picea omorica

Малко хора смеят да оформят смърч
Изображение

Изображение
prascho - майстор
някай може ли да микаже какъв точно е вида на този кипарис на снимките. В Трявна го видях и ми хареса доста.

Прикачен файл

snimgpp1.php.jpeg
snimgpp1.php.jpeg (37.24 KиБ) Видяна 15190 пъти

Прикачен файл

snimgpp.php.jpeg
snimgpp.php.jpeg (34.29 KиБ) Видяна 15190 пъти
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 7

Тема "вечно зелени дървета?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: