Мнения и въпроси за хола
kkk - специалист
Защо непременно лак? Ние сложихме вакса навсякъде, и сме много доволни. Седи матово. Вече изпробвахме при новоднение от проливен дъжд и оставен отворен прозорец. Като стъпвахме върху паркета джвакаше. Като изсъхна нито се наду, нито си промени цвета. Все пак немците са си свършили работата. Малко е скъпичко, но си струва. Ако те интересува -www.phivex.com.
Master_Kenobi - V.I.P.
Хм, интересно. :) И как изглежда като се положи? Като някогашния паркетин ли? Или?
И какво имаш предвид под "малко е скъпичко"? Колко горе-долу на кв. м? Защото гледам, че разходните норми са 12-20 кв.м./литър. Та колко ли ще струва литъра?!...
silllveto - Майсторица
На нас също ни предстои циклене и лакиране на дъбов паркет. Това, което знам за него е, че трябва да се използва матиран лак, защото дъбът имал пори и лъскавия лак ще ги покаже.
rockwall - майстор
Стъклото беше в смисъл че е здрав

ясно е че подовия лак трябва да е еластичен ама все пак се лакира не се залива, така че ....

а и този лак беше на дюшемето (ОСВЕН ТОВА СЪЩО Е МАТ)

за паркетът взех лак на водна основа (и не мат а сатен), но тъй като и с него има опасност да стане оранжево (НАМОКРИ СИ ПАРКЕТА И ЩЕ ВИДИШ КАКЪВ ЩЕ СТАНЕ С безцветен ВОДЕН ЛАК), а тази гама не ни устройва (всъщност го циклихме точно , за да не оранжевее повече и да му сменим цвета) , си взех едно шише байц орех, имах и малко палисандър от дюшемето и ги смесих с лака на моя отговорност и след консултация с майсторите и продавачите.

ПОЛУЧИ СЕ БЕ !

Стана приятно светъл - т.е. запазих почти непроменен цвета на изцикления паркет, без да става оранжев - за сведение паркетът е дъбов

На снимката леко оранжевее но в действителност е по-блед

Прикачен файл

паркDSC07923ц.jpg
паркDSC07923ц.jpg (47.16 KиБ) Видяна 27207 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
silllveto написа:
защото дъбът имал пори и лъскавия лак ще ги покаже.
Добре, че си го писала в условно накпонение, поради което се надявам да не го приемеш лично, ама това е: дрън-дрън ярина! :-D

Иначе и аз съм привърженик на мат и не харесвам лъскавото от естетически съображения. :)
null - специалист
То и аз ползвах мат, само че полиуретанов двукомпонентен на Deva (нещо испанско).
Иначе за порите на дъба нямаш проблеми. Нали са няколко ръце лак с прешкурване между тях. Лака запълва порите и отгоре става "джам". Е неточно, нали казах, че сложих мат. Порите се виждат отгоре, но погледнати отстрани ги няма.
iolly_ - специалист
Здравейте,

реших да ви споделя какво се получи с нашия паркет. Качила съм ви снимка преди и след лакирането. Паркета е дъб. Използвахме лак Садолин модел Samba - semi-gloss /сатен/. Лакът е полиуретанов еднокомпонентен. Понеже търсейки информация в нета не можах да открия дали има Садолин двукомпонентен, реших да ви пиша какво разбрах, за да помогна на хората след нас. Има двукомпонентен, но е за офис помещения, с голяма износоустойчивост е, за постоянно ходене с обувки и носи на големи удари и триене. Жената от представителството на Садолин в Красно поляна ми обесни, че не е подходящ за апартаменти, защото имало много летливи вещества и не е удачно.

Трябва да имате впредвид, че доста си мерише. Тази вечер бяхме в апартамента и наистина доста отмерисване ще пада. Ще ви пиша за колко време се е отмерисало. Това, което на мен не ми хареса е, че лакът се води прозрачен, а сами виждате, че много потъмни паркета, което мен направо ме ужаси, тъй като исках да се запази първоначалният светъл вид, но уви не стана това, което исках. Иначе много ни го препоръчаха като устойчивост. Наш приятел има такъв и осма година не е мръднал. Надявам се и при нас да е така. Жалко само, че не можах да запазя свелият цвят.

Прикачен файл

IMGP6682_malka.jpg
IMGP6682_malka.jpg (58.51 KиБ) Видяна 30780 пъти

Прикачен файл

IMGP6408_malka.jpg
IMGP6408_malka.jpg (51.34 KиБ) Видяна 30780 пъти
iolly_ - специалист
Забравих да добавя, че Садолин има в три разфасовки от 5 литра, от 2.5 литра и 0.75. Цената на 5 литра е 92 лева. Казват по докуменация, че разходът е 1 литър на 15 кв.м. На нас ни се стори много малко, а и един човек в магазина, който пазаруваше ни каза, че трябва да имаме впредвид, че отива повече. Затова си взехме 2 кутии по 5 литра за 43 квадрата. Сега сме след втори лак и имаме още лак.

За сравнение от фирмата, която ни слага паркета ни искаха 387 лева за турски лак BLAU на водна основа за тези 43 квадрата, без труда. Ние го отказахме и се спазарихме да сложат този. Садолина ни излезе 204 лева.
rockwall - майстор
водоразтворимият , който ползвах е IRSA

нанася се с валяк, прилича на много рядка белезникава водичка, не мирише на нищо, втора ръка се минава след 30 минути

майсторите, които ми го препоръчаха (между другото нямаха нищо общо с фирмата, от която го купих) бяха правили с него БАСКЕТБОЛНО ИГРИЩЕ

повече няма какво да кажа

а моят не беше и най-скъпия от серията
ncence - помощник
Здравей iolly_,
относно смяната на цвета на паркета, аз изживях същото разочарование като теб това лято, когато ние сменяхме нашия паркет. С разликата, че вместо с лак ние го правихме с масло. Когато видях резултата след омясляването се обадих на фирмата, която го изпълняваше и ми казаха, че няма как да стои първоначалния вид сле домасляване, тъй като материала тогава е в много сухо състояние и затова изглежда толкова светло. Единствения вариант било да се омасли с бяло масло, но аз се отказах от това.

Тема "Лак за естествен паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: