Мнения и въпроси за хола
dyodi - специалист
Здравейте! Трябва да се направи вътрешен подпрозоречен перваз за хола, като бялата ПВЦ дограма вече е поставена без ПВЦ перваз и трябва да избера между камък и плочки. Доста се колебая, нещо не ми харесва идеята да ми се проточи някакво монументално чудовище от камък под прозореца (2,49 м дължина, 12-12,5 см ширина, 2 см височина). Може би ще ми хареса да се поставят плочки гранитогрес (малко по-динамично ми се вижда с няколко отделни плочки), но съм виждала варианти както без лайсна по края, така и с лайсна в цвета на плочките или бяла като дограмата. Моля, дайте мнение за варианти. Ако ще е камък, ще е врачански, заради бяло-бежовия цвят, защото подът е с кафяв гранитогрес, но и там се притеснявам малко какъв ли цвят камък ще ми се падне, има различия в партидите. Питането ми е най-вече за варианта плочки с лайсна - лайсната метална или ПВЦ да е, цвят и т.н.
chapara - майстор
Зарежи ги тия плочки, камък си е класика :idea: А какъв ще ти се падне, ами отиваш в цех за направа на каменни изделия, оглеждаш и си избираш камъка :wink:
kozl - майстор
Аз сложих технически камък. Голям избор на цветове и изглед. Е цената е неколко пъти над варовика.
А имам и от плочки. От външната страна ползвах плочки за стъпала и така без лайсна става.

Изображение
dyodi - специалист
пет яну 04, 2019 5:13 pmchapara написа:
Зарежи ги тия плочки, камък си е класика :idea: А какъв ще ти се падне, ами отиваш в цех за направа на каменни изделия, оглеждаш и си избираш камъка :wink:
Благодаря за съвета. Следобед и аз вече бях решила, че ще е камък, вкл. защото днес в магазини за плочки не видях нищо привлекателно като за перваз.
dyodi - специалист
пет яну 04, 2019 6:56 pmkozl написа:
Аз сложих технически камък. Голям избор на цветове и изглед. Е цената е неколко пъти над варовика.
А имам и от плочки. От външната страна ползвах плочки за стъпала и така без лайсна става.
Благодаря за информацията. Разгледах и технически камък, в „Лорита” имат стотици мостри. Но още не съм решила дали това ще е окончателната дограма, затова не бързам да слагам във всички стаи нещо, което после ще ми е мъчно да разруша, ако се наложи (а за плочките нямаше нито да ми е трудно, нито мъчно да ги счупя). Ще пробвам с един бюджетен перваз от врачански камък в хола, да видя как изглежда, че за първи път ще имам перваз от камък, и после ще мисля как да продължа. За плочките за стъпала разбрах, че са доста скъпи, така че инвестицията също трябва да е добре обмислена.
lov - майстор
Послушай Чапара. По убаво и по качествено от естествения камък няма. И освен врачански камък има още много други камъняци дето не си ги и чувал. Като отидеш при каменодеците ще се изумиш че шаренията там е също толкова голяма колкото и при плочките.
dyodi - специалист
съб яну 05, 2019 10:18 pmlov написа:
... По убаво и по качествено от естествения камък няма. И освен врачански камък има още много други камъняци дето не си ги и чувал. Като отидеш при каменодеците ще се изумиш че шаренията там е също толкова голяма колкото и при плочките.
Благодаря за мнението. Обиколих шест фирми, предлагащи мрамор, гранит и варовик, вкл. доставен чак от Индия. Проблемът е именно в шаренията, защото за хола трябва да е малко по-безличен видът на перваза, за да върви с по-шареното обзавеждане и шарения гранитогрес на пода (в кафяво и бежово). Ще видя как ще изглежда первазът, който поръчах за хола - от врачански камък, после ще решавам за другите стаи. За терасите ще е гранит, може би, но това ще го избирам напролет, сега времето не е за ремонт на тераси. Разбрах, че предимство на техническия камък е, че може да се изработи монолитен перваз с над 2,50 м дължина, а при естествения камък над 2 м первазът ще е от две части.
lov - майстор
Не знам какво си обикалял и гледал но явно е само търговци. Ако си попаднал на правилното място няма начин да не намериш това което търсиш като разцветка и нюанс. Ама и щом са те зарибили и с технически камък спирам да коментирам. :lol: А пък това че ще е от две или повече части още повече ме навежда на мисълта че нещо не си уцелил. При правилно изработените первази фугата след залепване практически не се забелязва. То практически няма фуга.
А 2,5м верно че е границата за дължини но ще ти спомена че кухненските ми плотове са са толкова дълги и са монолитни и не е че не могат да ги направят. :-D Само е трудно носенето и монтажа че тежат и е опасно че могат да се счупят при транспортирането.
Можеш ли да познаеш къде е снадката? Па на мен ми беше за сефте да монтирам сам такова нещо. :-D

Прикачен файл

SDC11715.JPG
dyodi - специалист
нед яну 06, 2019 6:41 pmlov написа:
... При правилно изработените первази фугата след залепване практически не се забелязва. То практически няма фуга...
Можеш ли да познаеш къде е снадката? Па на мен ми беше за сефте да монтирам сам такова нещо. :-D
Много добре си се справил с перваза. Вече съм решила да не си налагам много мнението за неща, от които не разбирам достатъчно, затова се съгласих с майстора на перваза фугата да е по средата. Ама това ще е към края на месеца, тогава ще споделя за резултата. Тръпна в очакване да видя с какво ще запълнят фугата.
lov - майстор
С нищо не се пълни. Двата детайла се се обработват заедно долепени един до друг. Среза е абсолютно равен с остри ръбове. И после като се монтират се вижда само една ивичка където е бил среза.Все едно камъка е пукнат там. Не че каменоделците нямат разни китове дето могат да запълнят фугата и после като я полират да не личи къде е била но това се ползва при разни много сложни орнаменти за изпълнение или да се отстрани някой дефект в последствие.
При много големи дължини се ползва силикон със същия цвят но пак фуга в прекия смисъл на думата няма. Защото като всеки един материал камъка има различни линейни разширения и трябва да има на къде да се компенсира и ако е залепен идеално ще се пукне на друго място. Но по вероятното е същата фуга да се напука.
Така че гледай какви ще ти ги сътвори майстора да не си измисли някаква друга негова си технология да остави фуга като на плочки ида ти я пълни с фугини..

Тема "Вътрешен подпрозоречен перваз от гранитогресни плочки с лайсна" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: