Мнения и въпроси за хола
Домашен немайстор - специалист
пон май 04, 2020 10:32 amchapara написа:
пон май 04, 2020 10:05 amkozl написа:
Я па са им умувам на необратимите процеси, оти като мокрих да свялям тапети, нейде гипсо стаа на каша, а па тук там ми се люпи шпакловката съ се тапето :? А оно е шпакловано преди 16 г. Треба веке да е "изсахнало" необратимо :sad:
Има гипс и гипс, има пресечен и здрав. Сети ли се кой гипс ти пада и стаа на каша :wink:

Домашен немайстор, матеряла ти не пресъхва, а "съсъхва" :wink:
Може, не съм запознат с терминологията, както и с много други неща. :)

Сега изстъргах шпакловката, която пробно нанесох вчера върху влажна основа. Беше прилепнала добре към основата. Значи вместо грунд просто ще навлажнявам основата преди шпакловане. Не видях и мокренето за кратко на изсъхналата шпакловка да я променя по някакъв начин.

Благодаря на всички за полезните съвети и отделеното време. :)
kozl - майстор
Да сетих се при тва отдавна беше, но шпакловката не съм я аз правил и на шпакловчика не съм му на глава висел. Ма с такива кебапчийски рецептури дека се застройвам гипса със подправки :?
А еднаж ме излъгаха със латексо оти всите надписи по баката беа на немски. Мацам 1-вата ръка, чекам убаво да изсахне и пробвам втора ръка, а она ми отнася първата :shock: Га намокрих боядисаното и оно се отми. После набарях познат дека поназнайваше швабски и се оказа, дека съм си купил постна боя на варова основа. Епа миришеше на латекс и се клепаше мазно като латекс.
А и сега чувам още да кажуват, че сакат латекс, ама от тоя де не цапа дрехите :roll:
chapara - майстор
Просто ще кажа че гипсовите шпакловки не са за всеки, не че аз съм някакъв гипсаджия, ма измреха истинските, трънските гипсаджии, дето теглеха корнизи на място и за т'ва сега са изчанчени матерялите и им викат сухо строителство. Парадоксално е, но човек трябва да има усет към матерялите. Как ще схване обикновен човек че 2К, а и други хидроизолации се полагат най добре върху мокра основа :?: и как че чистата варова шпакловка върху прясна мазилка е най здравата :?:
miliad - майстор
Аз пък, чета, чета и започнах сериозно да се притеснявам за скороста с която се движи Немайстора. 😊
Тъй като у наше село магазина е само един, като опра до материали и взимам тва дека има бакалина.
Та ми минало през ръцете всичко дет сте го писали горе като марки и видове и други разни.
Единственото което ми идва на акъл е, че първоначално я забъркваш гъста и затова ти сасъхва и по-бързо.
Значи за изправяне/над 0.5-1см/ си трябва мазилка. Тънко подпълване или изправяне с гипсово лепило, гадното е че се влачи и не можеш да загладиш добре/аз като аматьор де, некой може и да могат/. Гипсовите шпакловки са за 2,3мм заглаждане само. Верно на "Боро"то пишеше 5 или 10мм,
май. Примерно минаваш две ръце да ги кръстосаш посоките, и трета със зеления капак на кнауф ако си естет :cool:. За "притенциите" се продъжаваше с оранжевия капак май. До там не съм стигнал. :-D
Ся ако съм разбъркал много материал и се замотам, и почне да ми се втвърдява го нанасям за първа ръка някъде набързо, ако има къде де, или го изхвърлям направо.

Тема "Гипсовата шпакловка пресъхва прекалено бързо" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: