Мнения и въпроси за хола
stivarvt - напреднал
Здравейте, искам да си направя една много фина масичка зад дивана, Която се състои от една дълга дъска която ляга върху 2 кутии и по средата може да има 1-2 подпорни крака за стабилност. Сега ако отида в практикер примерно и ми направят ракзрой и кантиране на нужните плоскости за да си направя оказаните кутии. Как точно да ги закрепя? Само винтове? Г-образни планки? После какъв е най добрия начин да сложа дъската върху кутиите и краката?

Едната кутия ще е оторена и ще има едно стилажче, другата няма нужда защото нямада има достъп до там. Може и да не е кутия дори но си мисля че ще е по стабилно така.

285 см е дълга горната дъска.

Изображение
Изображение
Изображение
wanderer - специалист
Първо, предполагам, че няма да стои свободно зад дивана, а непосредствено зад нея има стена, или..?Защото като нищо ще пане и ще счупи на някой краката. Кутиите спокойно можеш да ги монтираш с винтове. Аз не харесвам да се виждат главите им и да се маскират с лепенки затова работя с бисквити, но при теб мисля, че няма да са видими. Дъската която ляга върху кутиите можеш да я закрепиш с винтове с подходяща дължина, които се навиват през "тавана" на кутиите и хващат плота от
долу нагоре без да излизат през него. Визията на плота от горе се запазва, но ако речеш да преместиш цялото изделие и го хванеш само за плота, риска да изтръгнеш плота е реален. Отвесните подпори можеш предварително да подготвиш като навиеш късо парче пдч отгоре, подобно на буквата "Т" и го прихванеш също отдолу нагоре към плота. Аз би помислил и за някакъв вариант на регулируеми крачета с оглед на това, че масата е тясна, дълга, и със сигурност ще опише релефа на пода.
Ами това е от мен, Успех в начинанието!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
чет дек 10, 2020 12:08 pmstivarvt написа:
Едната кутия ще е оторена и ще има едно стилажче, другата няма нужда защото нямада има достъп до там. Може и да не е кутия дори но си мисля че ще е по стабилно така.
Може да не е кутия. за стабилност пусни отзад покрай плота една или две царги. и някъде по-надолу още една -две
floydogi - специалист
Ако горната "дъска" ще е от ПДЧ, няма как да е 285 см. Плотовете са 280 а и фира имат.
stivarvt - напреднал
Да, масичката е между стена и гърба на диван, Остава въпроса как да намеря дълга дъска за отгоре. Няма нужда да е пдч , дори по добре ще е да си е дърво . Намирам по разни цехове за дървесен материал подобен размер дъски но се притеснявам дали няма да са много грубовати, На голяма CNC фреза или циркуляр мога да си оформя нужните размери лесно, или от летва дюшеме.
wanderer - специалист
Колко е широк плота - тридесетина см.? Ако дървото се вписва в интериорът ти според мен - да, по добър избор е. Още по добре ако можеш да го направиш от поне 3 паралелно залепени парчета, и поне 25 мм. дебел.
bulhomes2 - майстор
пет дек 11, 2020 6:06 pmstivarvt написа:
Намирам по разни цехове за дървесен материал подобен размер дъски но се притеснявам дали няма да са много грубовати, На голяма CNC фреза или циркуляр мога да си оформя нужните размери лесно, или от летва дюшеме.
Те не се ползват в тоя си вид за мебели. Първо се изправят и изглаждат на абрихт и щрайхмус, после няколко размера шлайф (може и с ръчен шлайф), байц, грунд, пак шлайф и лак накрая.
stivarvt - напреднал
Уж стана, въпроса ми беше малко глупав като цяло, ама май и не ме разбрахте че него точно задавам. Коя към коя плоскост да завинтя. В крайна сметка между големите трябва да са малките, това е най лесния начин. Лепило и винтове и стана. Чакам си дългата дъска от дърводелец след коледа, подлагам в средата 1-2 високи плоскости със ъглови планки за стабилност и това ще му е. Чудя се това цялото нещо да го захващам ли към земята или стената някак (не ми се пробива обаче) Тежи си , дивана ще го затиска , може би няма нужда.

Изображение

Изображение

Тема "сковаване на кутия/стилаж от абсолютен новобранец" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: