• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
Chefo77 - майстор
съб окт 26, 2024 6:42 pmn_a написа:
съб окт 26, 2024 2:35 pmMarin_h написа:
...От фирмата не са чакали повече от 20-30 мин между лакиранията, колкото да е видимо сухо и уж било достатъчно...
Ще ми се да узная как са повтаряли и потретвали върху неизсъхнал лак. Левитация?
Колкото по-рядък и тънко нанесен е лакът на водна основа, толкова по-бързо съхне. В случая - разреден 1:1 или 2:1 лак:вода и порядъчно натискане на валяка дава много нисък разход (печалба) и много бързо съхнене (добър надник).
При разходна норма около 100 гр/м², бас хващам че за трите ръце не е отишло и половината. Какво му плащаш, какво вземаш :wink:
zz_stefanov - майстор
Чефо, току що направих третата ръка, имам достатъчно лак. Проблем ли е да направя четвърта. Лакът е Сократес полиуретанов мат.
То отговорът ще е и от полза на автора на темата.
zz_stefanov - майстор
Значи няма смисъл да минавам отгоре със същия лак още 1-2 пъти без някаква обработка (шлайфане и тн)? От фирмата не са чакали повече от 20-30 мин между лакиранията, колкото да е видимо сухо и уж било достатъчно.

Като цяло нещото което най ме дразни и не изглежда добре е самото потъмняване между паркетините/фугитите. Не съм сигурен от самия лак ли така се получи, чистене е после само веднъж с много леко влажен моп. Точно затова си мислех да сложа още лак за да предотвратя още потъмняване с времето.
На лаковете им дават на опаковката колко трябва да се изчака за следващия слой. На моя е 3-4 часа. Твоят надали е по различен.
Като те чета май са ти нанесли три пъти грунд. Купувай същият лак и нанасяй поне един слой.
Chefo77 - майстор
съб окт 26, 2024 10:39 pmzz_stefanov написа:
Чефо, току що направих третата ръка, имам достатъчно лак. Проблем ли е да направя четвърта. Лакът е Сократес полиуретанов мат.
То отговорът ще е и от полза на автора на темата.
Опитът показва, че след петия слой започват проблемите. Така че - никаква грижа за четвърти.
Изчакай поне 24 часа преди него обаче.
Взех си еднокомпонентов на водна Основа Forbo Eurocol (такъв казват, че ползват) На кутията пише между нанасянията 30 мин при шпакла и 3 часа при валяк.

След четвъртата ръка с този лак има голяма разлика. Въпреки, че и аз май съм бил пестелив, защото накрая беше отишъл не повече от 1.5 литра за 25 квадрата. Усеща се че има хубаво покритие и визуално и на допир. Лак имам доста останал, но не знам дали да слагам повече да не станат проблеми от много ръце (въпреки първите, може би наистина са били разредени).
съб окт 26, 2024 10:52 pmzz_stefanov написа:
Значи няма смисъл да минавам отгоре със същия лак още 1-2 пъти без някаква обработка (шлайфане и тн)? От фирмата не са чакали повече от 20-30 мин между лакиранията, колкото да е видимо сухо и уж било достатъчно.

Като цяло нещото което най ме дразни и не изглежда добре е самото потъмняване между паркетините/фугитите. Не съм сигурен от самия лак ли така се получи, чистене е после само веднъж с много леко влажен моп. Точно затова си мислех да сложа още лак за да предотвратя още потъмняване с времето.
На лаковете им дават на опаковката колко трябва да се изчака за следващия слой. На моя е 3-4 часа. Твоят надали е по различен.
Като те чета май са ти нанесли три пъти грунд. Купувай същият лак и нанасяй поне един слой.
  • 1
  • 2

Тема "Лакиране на Буков паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: