• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
rossenboy - специалист
Честита 2026 и за много години лека и безавариина работа!

Да започна отдалече питането - буков паркет, реден върху не добре положена замазка (неравна най-вече) не е отворил фуги но ,,трака" като се ходи по него и някои паркетини се клатят като детска люлка. Паркета граничи с плочки теракот които са с около 1 см по-високо ниво. С идеята за предстоящ ремонт събирам идеи и информация (по-скоро къде да чета) как да преборя паркета без да го пренареждам и да се вдига нивото минимално - за сега слагането на винил ми се вижда най-реално решение. За укрепване на основата за винила няколко аматьорски варианта съм обмислил до сега - пробиване на малки (2-3 мм) дупки и инжектиране на някакво лепило, което да залепи паркета за замазката - забележка - замазката явно е доста изронена под паркета и не знам дали лепилото ще успее да залепи.
Заливане на целият паркет с нещо, което да го стабилизира - за такова нещо се сещам само епоксид, които като цена няма да ми хареса - 35 кв.м. е стаята.
Друга идея която имам е да настеля някаква основа върху паркета, ама тънко (някакъв плътен поликарбонат може би) и върху него вече да лепя винила.
И другият проблем - иска ми се и върху плочките да налепя винил, но те са релефни и с фуги - някакъв съвет за материал за заглаждането преди винила - саморазливната замазка не знам как ще се хване върху теракота - не са гланц, но все пак... Евентуално с някакъв грунд - ...контакт да ги намажа преди саморазливната??

Всякакви напътствия, идеи и съвети ще бъдат приемани с внимание и благодарност.
zz_stefanov - майстор
Не казвам, че е задължително, но дървена настилка покрита с балатум или подобни пречещи на изпарението може да доведе до гниене или разширение и надуване. виждал съм ги и двата варианта, като при тях стана повод да се разбере, че под настилката постъпва влага която преди е преминавала безпроблемно.
imegogo - специалист
Ако паркета е читав махаш го под него правиш една саморазливна замазка после се пренарежда,цикли и лакира
chapara - майстор
Ако искаш да направиш нещо качествено, събери за час време паркета. Почисти основата до здраво и направи замазкас армираща мрежа в зоната където е бил паркета, на равно с плочките. Като просъхне замазката грундирай всичко с грунд препоръчан от производителя. След това направи цялостна саморазливка нациментова основа защото има саморазливки и на гипсова основа. След изсъхването производителите на винил препоръчват преди лепене боядсване с фасадна боя или блана на водна основа, за по добро залепване.

Успех, както и да решиш да го изпълниш. Не запечатвай мърсотиите.
Chefo77 - майстор
Слушай Чапара - обяснил е точно какво трябва да направиш. Всичко, направено върху нестабилна основа, са пари на вятъра.
Само не съм чувал това за фасадната боя преди лепене! Ние използваме грунд и лепило за винил, ако последният е за лепене.
rossenboy - специалист
Не че не съм съгласен с Чапара ( точно с него не бих се заел да споря по ремонтните въпроси), НО понеже ремонта трябва да стане за около седмица, махането на паркета и замазките, съхненето и последващо нареждане и циклене ми се иска всячески да ги избегна. Влага под паркета до сега не се е появявала (панелен апартамент на 3-ти етаж), поне в това отношение не би трябвало да се притеснявам. Изсънувах вариант с полагане на фазерни плоскости като най-тънък и гладък материал, НО залепянето/уплътняването не съм го избистрил още - някакъв по гъст вариант на С200, което да обере неравностите отдолу. Пяна за залепяне на топлоизолация или ПУ лепило (тук не знам какъв ще е разхода) и последвашо притискане/валиране на фазерната плоскост. Продължавам да се противя на правилният начин - целта е с трици да хващам маймуни и да не махам паркета :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт яну 06, 2026 10:32 amrossenboy написа:
... Продължавам да се противя на правилният начин - целта е с трици да хващам маймуни и да не махам паркета :-D
Върху паркета лепиш тънко OSB, върху плочките тънък шперплат. Лепиш с пяна...
rossenboy - специалист
вт яну 06, 2026 10:56 amn_a написа:
... Продължавам да се противя на правилният начин - целта е с трици да хващам маймуни и да не махам паркета :-D
Върху паркета лепиш тънко OSB, върху плочките тънък шперплат. Лепиш с пяна...
ОСБ беше едно от първите решения, но не знам доколко е удачно за основа за винил - струва ми се доста неравно.
zz_stefanov - майстор
Не че не съм съгласен с Чапара ( точно с него не бих се заел да споря по ремонтните въпроси), НО понеже ремонта трябва да стане за около седмица, махането на паркета и замазките, съхненето и последващо нареждане и циклене ми се иска всячески да ги избегна. Влага под паркета до сега не се е появявала (панелен апартамент на 3-ти етаж), поне в това отношение не би трябвало да се притеснявам. Изсънувах вариант с полагане на фазерни плоскости като най-тънък и гладък материал, НО залепянето/уплътняването не съм го избистрил още - някакъв по гъст вариант на С200, което да обере неравностите отдолу. Пяна за залепяне на топлоизолация или ПУ лепило (тук не знам какъв ще е разхода) и последвашо притискане/валиране на фазерната плоскост. Продължавам да се противя на правилният начин - целта е с трици да хващам маймуни и да не махам паркета :-D
Имам точно такъв паркет, живея си с него. Тотално неравен, не ме питай ка се оправям с мебелите покрай стените. Знам обаче че искам ли да подобря нещо, трябва де се изрине изоснови.
Като искаш с трици, мятай един ламинат върху паркета, така ще го изравниш с плочките и си запуши ушите за скърцането. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт яну 06, 2026 11:25 amrossenboy написа:
...
ОСБ беше едно от първите решения, но не знам доколко е удачно за основа за винил - струва ми се доста неравно.
Хем те сърби, хем те боли... Шлайфано оесби, още шперплат, фазер, подложки бол... Ако сам не можеш да си доразвиеш идея...

Аз винил не бих сложила на нещо различно от цимент
За мен естествено дърво си заслужава работата и слугуването
Ако е за обществено ползване - плочки
  • 1
  • 2

Тема "Поправка на мърдащ естествен паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: