• 1
  • 2
Всичко за газобетона от зидане до шпакловане
Ерик - помощник
Здравейте,

Искам да пробия стената между спалнята и хола и да сложа камината по средата, така че да топли и в двете помещения. Камината е достатъчно мощна за да свърши работа. Стената е от Итонг 25 см дебелина, очевидно неносеща. Попрочетох из темите за пробиване на отвори и там пише че трябва укрепване на тухлите над отвора. При положение, че моят отвор ще е 80 на 80 cm и в него ще бъде печката, нужно ли е да се слага укрепване? Дупката ще почва от пода. Мислех да набия арматурни железа точно под висящите тухли, но не знам дали ще е достатъчно. Камината е стоманена от този тип

http://eldominvest.com/media/cache/89/2 ... eplace.png

Около печката мисля да наредя по един ред единични тухли за повишаване инерцията на камината, та се чудех между керамичните тухли и итонга, мога ли да уплътня с обикновена монтажна пяна?

До сега не съм правил такова нещо и всаки съвет ще ми е от помощ. :)

Ако темата не е за тук, моля да ме извините.
chapara - майстор
Изрежи във формата на свод. Пяната няма място там, тя е монтажна и след време, не дълго, ще прегори :wink:
Ерик - помощник
Благодаря, но свод няма как да уплътня достатъчно добре. Вместо пяна да сложа нещо друго?
VLADO66 - майстор
Огнеупорно лепило или вата
Ерик - помощник
Това лепило дали е добро? Преди години замаската на градената камина се взриви и остана на дупки. С това може ли да се измаже? В смисъл като купувам да предвидя малко повече и за там. Опитвахме с шамот но нищо не се получи.

http://www.factortrade.net/building_mat ... om1773.htm
Ерик - помощник
Здравейте,
Преди време писах за съвет тук, но бащата каза "само през трупа ми" и нищо не стана. Баща ми си е добре, слава богу но вече не може да се търпи. Затова искам пак да ви помоля за съвет. Казаха ми че ще трябва да сложа щурц над печката. Вижте снимката на стената от грубия строеж. Върху нея съм нарисувал къде ще дойде печката в сиво, а с червено са кухлите които искам да сложа около нея. Общият отвор ще е максимум 60см на ширина. Най-късия щурц който намерих е 100см и ще трябва да го вкопая по 20см от двете страни. Според вас нужно ли е това изобщо? Стената е дебела 13-14см, а не както преди мислех 25см (пробих един отвор 20х20см с надеждата топлината да влиза и в тази стая но нямаше ефект). Градена е от итонг, както се вижда. Последните 40см под тавана са трегер или както там се казва.
[img]
Прикачен файл:
stena_kamina.png
[/img]
В момента в спалнята вечер е 27 градуса и не се спи а в съседната стая е 13 и не става за ползване. Ще се радвам на съвет, акъл, всичко което може да помогне.
radius - майстор
Ами евентуално кюнците да минат през другата стая и там да влязат в комина (ако има отвор де).
Ерик - помощник
Ако под другата стая имате предвид тази която не се вижда, то да, кюнците ще останат там, в стаята от снимката ще е е предната част на печката.
Ерик - помощник
Ето как искам да изглежда. Само че модела е правен при дебелина на стената 25 см и затова печката се пада малко навътре откъм лицето.
Прикачен файл:
Lice.png
Lice.png (38.09 KиБ) Видяна 2223 пъти
Прикачен файл:
Grub.png
Grub.png (76.36 KиБ) Видяна 2223 пъти
chapara - майстор
При тази дебелина на зида взимай триона и режи смело. После от двете страни вкопай по един винкел 40/40 за щтурц и си готов :wink:
  • 1
  • 2

Тема "отвор 80х80 cm в стена от Итонг дайте съвет" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: