• 1
  • 2
Всичко за газобетона от зидане до шпакловане
шоп - майстор
ср яну 16, 2019 1:47 pmradius написа:
И като го залепиш на някоя отлепяща се шпакловка, колко ще държи? Понеже никой не знае каква е основата, по-добре да се дюбелира.
Приемам забележката!

Мултипор или ГК +вата или фибран е най-удачно да се лепи на гола бетонна плоча.
Ако имаме мазилки + шпакловки те са си пълна загуба от към труд, материали и работа.

Иначе по темата:
1 м2 гипс картон с дебелина 12.5мм има тегло 900гр/м2 Като прибавим и шпакловката, дюбелите, ватата ( оклоло 30-40 кг/м3) окачената конструкция от мет. профили и положението никак не е е розово.

Ако прибавим и задължителната пароизолация при ГК + вата....

Мултипора е с обемно тегло 100-115 кг/м3

Аз за себе си съм си сметнал труд/изолация/цена.

Ще се радвам и на други мнения, защото имам опит и с ГК+вата и с мултипор ( само за стени ) и ми е известен победителя. За таван не съм съм на 100% наясно.
nikolov333 - майстор
За вътрешна изолация на равен таван без лунички и нива, XPS-а 5+см.е без конкуренция като тегло и изолация.. :idea:
plamen6703 - майстор
Дори XPS 20 мм. е напълно достатъчен за вътрешна изолация на тавана. Почне ли човек да прави такива тънки сметки да не му "избяга" топлината в комшиите отгоре, по-добре да не се отоплява! :partyman:
nikolov333 - майстор
Проблема е че няма комшии, барем да му благодарят.. :-D У нас съм така на пода с 5см XPS и 6-7 замазка и няма стопляне пода понеже отдолу са мазетата.. Даже тия дни сложих един термометър със сонда да меря температура на пода. Показанията са му около 18 градуса на пода..на 1.5м-22 и на тавана към 26-7, в зависимост къде меря.. Тавана е с гипскартон и двойна вата без пароизолация.. Та разликата в темпераурата на пода и тавана у нас е почти 10 градуса.. :?
Климатика в хола не се спира цяла зима, но идва малък за 40м2, а имам и постоянно проветрение от една блокирала въздушна клапа.. Още ме е яд, че не наредих в замазката тръби за подово..
ср яну 16, 2019 1:47 pmradius написа:
И като го залепиш на някоя отлепяща се шпакловка, колко ще държи? Понеже никой не знае каква е основата, по-добре да се дюбелира.
Не съм уточнил, но мислех, че в новото строителство са ясни какви са мазилките - в случая тавана и стените са с гипсовата мазилка с турбозол.

Съветите са, че при дебелина на плочите Мултипор под 150мм не е задължително дюбелиране, НО изхождайки от презумцията за "презастраховане срещу непредвидени обстоятелства" аз мисля, че е добре да се дюбелира и то най-добре след поставяне на мрежата. Въпроса е дали ще има нужда от дюбели на всяка плоча или може и разредено дюбелиране ... примерно "шахматно" през плоча или нещо подобно. Притесненията ми са, че ако има размествания и улягане на сградата (пък и някой лек земетръс), какво мога да очаквам ... напукване по тавана (фугите), отлепяне на плочи или нещо по-неприятно. Ако няма дюбели, а сложим само мрежа - леката мазилка (лепило) за Мултипор дали ще е достатъчно здраво, за да издържи и да не позволи изброените проблеми да се случат?
nikolov333 - майстор
Напуквания при нова сграда си има от слягане, а и процесите на нанасяне, подготовка на основата, време на съхнене и температури на околната среда са от значение, така че със сигурност ще ги има тук там.. Турбозола иначе е много по-леплив от мазилката, ако основата не е мазна и е била добре обезпрашена и грундирана, преди мазането, но ако не си го контролирал сам, със сигурност не са спазени поне две от трите условия за здравина..
  • 1
  • 2

Тема "Вътрешна изолация на таван с MULTIPOR?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: