Всичко за дърводелството
Привет,

Имам една трапезарна маса от дъб. Наскоро реших да я освежа, тъй като имаше разни места, където се беше подула. Изшкурих до чисто дърво и исках да я оцветя и лакирам. Първоначалната ми идея беше байц и след това безцветен лак. Няма конкретна причина за това. Нямам никакъв опит и просто тръгнах по тази пътечка спрямо каквото прочетох в интернет. Взех байц на водна основа, но много се наиграх с него и накрая се отказах от него, тъй като не успях да оцветя дървото равномерно навсякъде. Посъветваха ме в Практикер директно цветен лак да взема. Препоръчаха ми пак на водна основа. Взех светъл дъб на Sikkens. С него няма същия проблем като с байца, но не ми харесва как става финално. Сякаш замаскира леко дървото отдолу. Това, което ми се иска да се получи е и да се откроят повече жилките на дървото. Доколкото бях чел нещо такова става с омасляване. Ще може ли някой да даде мнение?

Благодаря за вниманието.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Е, то на дъба жилките са сравнително светли, колко да се откроят...
Хващащ парче чист дъб и експериментираш, па което ти хареса.
По принцип, това което наричаш жилки, поема по-малко от светлата дървесина, та е спорна твоята работа
Ал_ - специалист
Нормално е да замаскира дървото, полупрозрачен цветен лак е все пак. Има и по-прозиращи, тикурила, примерно, но пак няма да е това, което очакваш.
Ето ти снимка на прост чам за ориентир - плотът е с масло на осмо, омасляван предимповече от 5-6 години, отзад е с полупрозрачен бял лак.
Прикачен файл:
IMG_1267.jpeg
IMG_1267.jpeg (76.92 KиБ) Видяна 511 пъти
Lisko - майстор
Първо - аз избягвам байц на водна основа. Има ли вода, дървото набъбва и след изсъхване не е същото (някои жилки са набъбнали повече). Второ - експериментирай дали ще ти хареса, от долна страна на плота
Трето - има препарати които се прилагат преди байца и служат точно за това - оцветяването да стане по-равномерно.
Chefo77 - майстор
Всъщност, байцът на водна основа е подходящ само за малки детайли, тъй като съсъхването е по-бързо от възможността за изравняване на нанесения слой. Байц на маслена основа - мажеш, изчакваш 3-4 минути и изравняваш с чист, сух парцал. За да поеме по-добре дървото, за по-плътен цвят, можеш да го минеш с мокра кърпа и да изчакаш 10-15 минути да изпръхне, след което действаш с байца.
След него - полиуретанов лак, с междинно шлайфане. За маса две ръце може би ще са достатъчни, но не пречи и трета да минеш. Вместо лак, може и масло, разбира се!!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Пичът влиза, но мълчи кат'комунист...
Благодаря за отговорите.
пет яну 02, 2026 9:13 pmLisko написа:
Първо - аз избягвам байц на водна основа. Има ли вода, дървото набъбва и след изсъхване не е същото (някои жилки са набъбнали повече). Второ - експериментирай дали ще ти хареса, от долна страна на плота
Трето - има препарати които се прилагат преди байца и служат точно за това - оцветяването да стане по-равномерно.
Да, аз от долната страна мацам в момента. Това грунд ли се нарича, което се прилага преди байца?

съб яну 03, 2026 9:29 pmChefo77 написа:
Всъщност, байцът на водна основа е подходящ само за малки детайли, тъй като съсъхването е по-бързо от възможността за изравняване на нанесения слой. Байц на маслена основа - мажеш, изчакваш 3-4 минути и изравняваш с чист, сух парцал. За да поеме по-добре дървото, за по-плътен цвят, можеш да го минеш с мокра кърпа и да изчакаш 10-15 минути да изпръхне, след което действаш с байца.
След него - полиуретанов лак, с междинно шлайфане. За маса две ръце може би ще са достатъчни, но не пречи и трета да минеш. Вместо лак, може и масло, разбира се!!
Благодаря. Бяха ми казвали да избягвам лак върху байц на маслена основа, защото лакът можело да не хване хубаво за дървото. Това важи ли за полиуретановия лак или по-скоро за други? Имам точно един безцветен на Timmer, който го бях взел първоначално и ще е супер ако мога да го употребя.
Chefo77 - майстор
Намери отнякъде едно парче дърво и пробвай. Не мисля, че ще има проблеми. Последно миналата седмица мацах едни мостри за стъпала - байц на Осмо и едно компонентен полиуретан на ИРСА (по спомен) - всичко е ОК. И доста стълбища имаме изпълнени по този начин, няма оплаквания.

Тема "Финиш на дъбова трапезарна маса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: