Всичко за дърводелството
dkd - напреднал
Здравейте колеги. Попаднах в следната ситуация : искам сам да си направя няколко кухненски шкафчета, изчислих си ги ( надявам се да не съм сбъркал в сметките :? ) , но ми остава проблема с размера на вратичките. Ще ги поръчам във фирма естествено , но нали трябва да им дам размери. Примерно едното от шкафчетата ми е с размери 720 (височина) на 550 (ширина), а другото е със 720 (височина) и 630 (широчина) . Размерите са в милиметри :-D . Някой ми беше казал , че от размерите на шкафовете махам по 5мм от височина и ширина и се получава размера на вратичката. Аз това и направих и стана следните размери на вратичките : 715х545 и 715х625 .Тези шкафчета ще са между други такива, та другият въпрос е : какви панти трябва да използвам : с полуоткрит или открит кант ?
rosso m - специалист
Между вратите трябва да има 2мм. разтояние и 2мм. от двете страни на шкафа примерно шкаф с габарити 630/720 две врати размера е 312/716 с размера на канта ако е двайка трябва да извадиш още 4мм. общо.Ако редиш няколко шкафа един до друг пак спази растоянието от 2мм. но само между вратите и 2мм. в двата края .За пантите виж схемата

Прикачен файл

panti.jpg
panti.jpg (48.46 KиБ) Видяна 10121 пъти
shadowman - майстор
Имаше обширна тема по този въпрос ама неможах да намеря темата. Инак махам по 7 мм на врата по ширина и височина и като се кантира с 2мм кант от двете страни остава 3 мм за луфта.
pavkatay - майстор
ако са горни шкафове и са на един ред защо сваляш от вертикалния размер?
shadowman - майстор
Ами така ме учиха навремето и така смятам, че е правилно и заради факта, че понякога нивелицяита куца и се налага да оправям фугите с вратите и коя малко нагоре, коя малко надолу...
pavkatay - майстор
да. това е знание от практиката, не от теорията. аз като си правих кухнята не съм свалял от вертикалата и стана, но сега като казваш това съм сигурен, че е било по-скоро случайно. :)
dkd - напреднал
Благодаря колеги :)
Значи вратичките ще са от мдф с гланцово покритие , та няма да имат нужда от кант , следователно просто от размерите на шкафа свалям по 3мм от широчина и височина ( ако е една врата ) и добавям 2мм луфт ( изваждам тоест допълнително ), ако са 2 врати ? А за пантите видях схемата , за което мерси , но ми идва на акъла следният въпрос : трябва ли при даването на размера на вратичките да се съобразявам с това какви панти ще използвам ( ниско или средно рамо ) , защото гледам на схемата те покриват различна част от страницата, което означава и съобразяване на вратичките с типа на използваните панти ?

Извинявам се за глупавите сигурно за вас въпроси , но за мен е малко нова сфера това :roll:
pavkatay - майстор
центъра на отвора за панти е на едно и също разстояние от ръба на вратичката ВИНАГИ (мисля само, че имаше панти с различен диаметър ). а различните панти се използват за конкретни случаи-там са нарисувани много добре. в твоя случай като те слушам ти трябва ниско рамо :wink:
shadowman - майстор
МДФ с гланцово покритие, сещам се за акрилни плоскости или гланц (както казваш), но те са изкуствени материали и задължително ще ти трябва кант било то 1мм или 1,3мм, па мое и 2мм. Разучи материала си за да няма после издънки.
rosso m - специалист
Дай схема на шкафовете и размери и ще сметнеме вратите

Прикачен файл

вра.jpg
вра.jpg (16.61 KиБ) Видяна 10055 пъти

Тема "Как се определя размер на врата на шкаф ?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: