Всичко за дърводелството
hri
Здравейте, току що се регистрирах и се надявам да съм на правилното място.
Захванал съм се със свалянето на дебели пластове кафява блажна боя от стар таван във възрожденска къща. Таванът е с множество дърворезби и орнаменти, но за съжаление е опропастен.
Видях, че има изписани много теми за свалянето на блажна боя от дърво и след изчитането на част от тях се оборудвах с пистолет за горещ въздух. Върши добра работа на местата без много детайли. Няма проблем и с по-пипкавите места, но свалянето на боята там, така че да се разкрие дървото е невъзможно с шпакла или друг инструмент, заради разнообразната релефност.
Чудех се дали с четка за дърво за бормашина ще постигна резултат на трудно достъпните места, без това да нарани дървото? Ако е по-мека и се използва след минаване с пистолета за горещ въздух? Опитах и с препарат, но достъпността при изтъркването на всички тези фуги е невъзможна.
Предварително благодаря за вашите съвети!
друмчо - специалист
По онова време, имаше препарат "ДУНАВ", намазваш и боята пада. Работи се с предпазни гумени ръкавици.
Потърси в Гугъла.
miliad - майстор
Никакви бормашини и четки, ще унищожиш орнамента. Подходящ препарат или
шпатула с остър връх, или тъп нож накъкъв, или си направи някакъв инструмент. Нагряваш с пистолета и остъргваш боята.
Никаква груба сила, дървото може да е загнило или напукано и да отчупиш детайл
Мисля си обаче, че за да остане само чисто дърво навсякъде ще трябват и резбарски длета и да се престъргва където е необходимо.Дремел би могъл да ти облекчи работата, но след като свалиш боята.
profesionalist_wood - майстор
По-добре извикай реставратор да погледне и да каже дали да се пипа и да каже някаква цена.Доколкото знам,че имаше стара наредба за културните паметници преди 1989г да се извършват от компетентни лица и тавана да е вписан в регистър на Министерството на културата.Знам го,защото преди години проектирах възрожденски таван за един музей от нулата и беше трудно -да се впише в регистъра като национален обект,преписки,документи,одобрение от МРРБ.....и разни малоумщини

Тема "Реставриране на таван с дърворезба?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: