Всичко за дърводелството
ще си правя дървена дограма .Помогнете със съвети и идеи за профили.Имам машини и съм
в "час" с дърводелството ,но с дограмата съм на ВИЕ.
bogomilZ - специалист
Като за начало почни с дървени талпи 7 см или тройнослепени греди
torbalan - Дървен философ
По-добре трислойни греди...

Талпи само ако е 100% сигурен, че са сухи, което е трудна работа :)
nikolson - майстор
Още един глас за тройнослепените ламели.Иглолистни,български колега тук беше посочил фирма във Велинград,но имат магазин и в София.Още един български производител имаше май в Кюстендил.Бившето "Бук-Тетевен",сега "Идеалхолц"-имат сайт с цени.Те предлагат и широколистни.Пак край София са Jaf-Bulgaria.Те имат и по-голям асортимент,но цените им са по-високи.Може и да са по-добри,не знам.Дъбови ламели предлагат и Форест трейд(същия сайт),виждал съм тяхно дюшеме-ммммного красиво.
PIP - майстор
Както вече се спомена първо трябва да решиш какъв материал ще ползваш и от къде ще го осигуриш. Аз 2008г си правих дървена дограма и я направих от смърчов материал съхнал 5г в двора ми.
С размерите на профилите леко импровизирах, така че не ги приемай за чиста монета. Размера на черчеветата ги правих 7х7см, рамките зависи – при единични прозорци рамката е 10.5х7см, при прозорци където отваряемата част не е крайна, а е вътрешна 8.5х7см(долната 10.5, за да има къде да захапе подпрозоречната пола – аз още не съм ги сложил :oops: ), при прозорци с отваряеми крайни крила 10.5х7см. Ползвах 28мм стъклопакет.
Дограмата я правих от талпи 8см и това до голяма степен определи размера 7см, но ако сега ги правя бих ползвал материал, който да пусне 8см чист размер, за да може да се вкара 40мм троен стъклопакет. За обков ползвах криви бат панти за врати и понеже прозорците ми се отварят навън затварящите механизми ги купих от uk (през интернет).
До момента няма измятания и каквито и да е проблеми с дограмата :-D
а малко повече за машините
намират ли се уплътнения и обков

Има ли на пазара готов профил
colyo - специалист
Преди 10-ина години мой състудент продаваше немски трислойни дървени профили за дограма по 3 и 4м. Магазина го няма отдавна, но дали го е преместил или е зарил огъня.....не знам. Ако успея да открия някакви координати ще пиша. Тогава ги продаваше по 25лв/м и ми се виждаше безбожно скъпо.
amesa - специалист
vasko_vasilev написа:

Звънни на тия пичове: http://www.alustyle.com/
Преди година си взех готови профили от тях, но не зная дали все още предлагат.
PIP - майстор
vasko_vasilev написа:

мен ли питаш?

Готов трипластов профил по принцип знам че има, но беше скъп когато проверявах на времето и не ме устройваше.

Тема "дървена дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: