Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
вт окт 15, 2019 10:27 pmnikolson написа:
Колегата е показал за метал, защото за дърво няма дълги.
Но да напиша. Свредлата за метал са следните стандарти и означения
DIN 338 - стандартни
DIN 340 - дълги
DIN 1869 - свръхдълги, тип I, II, или III.
Не мисля че е проблем да се заточат с център за дърво но не е като оригиналните. Ползвам на бош 250х6мм за проходни отвори за пелголите ами нямам думи. Вертикални отвори нагоре си пробива сама и ти дърпа машината и ръката.
nautilus33 - майстор
Да питам нещо- нормално ли е лакирано дърво да раздува? Преди 4-5 месеца ремонтирах дограмата, свалих блажната боя и шлайфах до чисто дърво, след което минах с Бохемит и лак на Сикенс на водна основа. Сега като отварям, забелязах, че някои(не всички) крила опират в касата, т.е. раздули са. Врата към тераса също> Вътрешната в горния край, външната в долния. Дали лака не е хванал добре, или просто не е добър? Предтой ми същата процедура и ако се окаже лака, по-добре да го сменя, за да не стане същото.
sbh - специалист
Ако е истинско дърво, с каквото и да го намажеш ще се раздува при по-влажен въздух и ще се свива при липса на влага.
nautilus33 - майстор
Да, чамова дограма. Ако е така екстра, щото аз се притесних, че лака не струва, а минах целия етаж. И имам да минавам и долния.
Lisko - майстор
Два бързи въпроса

1. Имаме две дървени плоскости които ще се лепят една към друга с дърводелско лепило. Плоскостта им е идеална, но гладкостта не е перфектна. Проблем ли е? Ако да, колко шкурка се препоръчва. Примерно ако са минати със шкурка 80, достатъчно добре ли е? В практически план, все така се е случвало, че съм лепил гладки неща, но днес си зададох въпроса - колко не-гладки може да са?

2. ПО тубата великите корифеи ползват (особено за бързо закрепване, нещо което после ще му добавят и видии) двукомпонентно лепило като отначало дървото се напръсква с нещо което предполагам е втвърдителят. Имате ли опит с такова лепило и ако да, препоръчвате ли да се купува от китай. Линк?

Мерси!
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Ползвам за ламинирани плоскости нещо такова - https://www.home-max.bg/dvukomponentno- ... 50-200-gr/ За дърво си ползвам лепило за дърво - http://www.drenski.net/?page_id=505 Не мисля, че шлайфането е голям проблем за лепилото за дърво. Виж за цианакрилатното може и да е проблем.

http://www.e-kak.info/forum/viewtopic.p ... 47&start=0
EDI - майстор
Лиско, по-рошаво, по-добре. :-D Цианакрилатни двукомпонентни има навсякъде, обаче иска опит при работа, понеже стяга веднага, няма време за корекции, лепилото е крехко и след време се троши, не ти трябва.Иначе в някои случаи е удобно.Тайтбонда също дърпа почти веднага, както вероятно знаеш.
Фитилчо - майстор
Както е казал Еди. ;)
Колкото по-грапава е една повърхност, толкова по голямо лице има и съответно залепването ще стане по здраво/силно.

Цианоакрилатните са удобни в случай, в които не ти трябва много голяма якост и също ако не искаш да ползваш стяги. Тоест, голяма част мажеш с лепило за дърво и малка част с цианоакрилата и пристискаш силно. Цианоакрилата дърпа веднага(с втвърдител ако е, още по-веднага) и детайла остава фиксиран на мястото му и притистнат достатъчно, за да може след това лепилото за дърво да изсъхне след 24 часа (примерно) или по-малко , бидейки притиснат от цианоакрилата.
Много сложно го обясних, дано съм се обяснил. :?
съб дек 14, 2019 9:09 amEDI написа:
Тайтбонда също дърпа почти веднага, както вероятно знаеш.
Това бързият такъв, или дори и стандартния Тайтбонд дърпа бързо?
EDI - майстор
За III съм сигурен, размазваш с пръста, притискаш и след малко се усеща слепването.И за II може да се приеме, че сравнително бързо дръпва, но III е по-добре.Гледам, че Тайтбонд имат и други лепила с бързо дърпане, но не съм ги пробвал, само с II и III съм работил.
themask - специалист
Аз едно време взех Тайтбонд III, щото има най-дълго отворено време, пък вашата практика обратното твърди.. не знам ;)

Ето какво казва теорията:

Titebond III: 8-10 minutes
Titebond II: 3-5 minutes
Titebond Original: 4-6 minutes

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: