• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Колеги така ме награби тоя лек строеж че в последния момент се сещам че утре като ми докарат гредите ще трябва да ги мина малко с рендето и да ги обработя с нещо преди да ги монтирам на покрива. Дайте идея с какво да ги обработя да не ги ядат червяци и да се запазят с времето, над тях покрива ще е сандвич панел, дъски няма да има, дирекно върху гредите и гредите ще са видими. Затова моля да ме светнете с какво да ги мина първом и после да ги лакирвам или има лак дето върши всичко заедно и направо с него :)
Потърси малко из форума! Има сумати теми за импрегниране на дълво за външно, има за барбекюта, има за ламперии. Разгледай и се спри на нещо.
Последна промяна от stridata на пет май 19, 2017 2:18 pm, променено общо 1 път.
stridata написа:..ламперий. .


:? :lol:
Известен римски император :lol: , възкресен в писанията на Стридий.
Моля последния да не се обижда, по въпроса има цяла тема във форума.
Да бе, чугуниЙ :lol:
От два дни и аз съм на такава вълна. Импрегнирам 6м3

Използвам Бохемит. За мен отличен препарат, които съм го тествал във времето.

Прикачен файл

SAM_9188.JPG

Прикачен файл

SAM_9189.JPG
шоп написа:От два дни и аз съм на такава вълна. Импрегнирам 6м3

Използвам Бохемит. За мен отличен препарат, които съм го тествал във времето.

Ей това е отговор =D>
шоп написа:От два дни и аз съм на такава вълна. Импрегнирам 6м3

Използвам Бохемит. За мен отличен препарат, които съм го тествал във времето.

Мерси колега, а да те питам само с него ли минаваш дървото или след него и лакираш ? аз не се натискам да лакирам за тези покривни греди ми е достатъчно само да ги спася да не ги ядат бубите, естетика не търся.
Пръскам ги само две ръце с лозарската пръскачка. Нищо повече! Това са ребра и двойна скара под метални керемиди за покрив. Не се виждат.

Има и кафяв Бохемит, но е с 10 лв по-скъп за туба концентрат от 5л.
radius написа:Известен римски император :lol: , възкресен в писанията на Стридий.
Моля последния да не се обижда, по въпроса има цяла тема във форума.

Хахахах. БОХЕМИТ ОПТИМАЛ е само за импрегнация, не е финиш. Не се обича с водата и директното слънце. За буби и гъби е добър!
Те затова си измислиха "система" с финиш на маслена основа (Естетик), но как е с времето кой да ти каже.
шоп написа:Пръскам ги само две ръце с лозарската пръскачка. Нищо повече! Това са ребра и двойна скара под метални керемиди за покрив. Не се виждат.

Има и кафяв Бохемит, но е с 10 лв по-скъп за туба концентрат от 5л.

Да вметна, че кафявото е само за удобство - вижда се къде си пръскал.
Ползвах Бохемита миналата година и не мога да кажа колко дълготраен е ефекта му, но съм решил периодически да повтарям подпокривното пространство, все си мисля, че стотина лева на 4-5 години са по-малко от смяната на цял покрив.
Когато не е изложен на атмосферно влияние, няма нужда от повтаряне през определен период.Става дума за Форте-то
VLADO66 написа:Когато не е изложен на атмосферно влияние, няма нужда от повтаряне през определен период.Става дума за Форте-то

Не мога да споря, липсва ми опит и наблюдения - мога само да разсъждавам доколко един вентилируем покрив не е изложен на атмосферни влияния. Спорите на гъбите се разнасят от вятъра, дори вятър не е нужен, а леко течение, хвърковатите гадове си снасят яйцата къде ли не, а ларвите им се хранят с почти всичко, пълзящите и лазещите разнасят с краката си всякакви зарази. Бохемитът е някаква смес от контактни фунгициди и инсектициди, с времето тяхната сила отслабва, а някои гадини дори се приспособяват - във всички случаи профилактиката е по-евтина от лечението.
Това са си обаче моите разсъждения - покривът, който се наложи да сменя не беше прояден от червеи, беше изгнил от проникващата под керемидите влага, но човек никога не знае от какво ще надебелее.
pif4o написа:... Дайте идея с какво да ги обработя да не ги ядат червяци и да се запазят с времето, над тях покрива ще е сандвич панел, дъски няма да има,:)


Решил си да е с дървени греди, твоя воля. Вероятно си си направил сметката, но без кръчмаря. :lol: Гредите струват пари, лаковете за обработка също. И през няколко години трябва да обработваш. Народа не напразно е казал: Де е Киро на кирия! :?

Ако беше ме послушал да го направиш с метални ферми, нямаше да съществува тоя проблем във времето. Обработва се само с грунд и автоемайллак. И забравяш....
  • 1
  • 2

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Дърводелство”