Всичко за дърводелството
nick_stoinov - помощник
Имам още доста довършителни неща за правене, но основното е свършено. Смятам да облицовам парапета и да е плътен, но приемам и други предложения. Ще има и челна дъска пред долните ребра - оставил съм си място за нея. Утре ще публикувам грубо стойността на терасата - дървен материал, крепежи, инструменти и консумативи, покривни материали и т.н. Искам да изкажа Огромна благодарност за Вашите съвети, дори и на тези от други теми на форума. Без вас нямаше да се справя. Времето ме притискаше, а и не беше особено с мен, но все пак смятам, че като за първи път е на задоволително ниво. Приоритет ми е здравината на конструкцията. Не търся идеален външен вид. Искам да изглежда като стара тераса - чардак (макар и без външни стълби).
nick_stoinov - помощник
ZEDYCUS, не съм я правил 7 месеца. За 9 дни я направихме. Като преди това си бях направил стъпките и подготвил по-голямата част от материала (шлайфане, мацане с горяло масло, слепване на греди). Материала втора ръка от една страна е добре, че е сух, но от друга - бая шлайфане падна (един ъглошлайф умря - статора). Голям зор видях с блажната боя (никога няма да боядисам дърво с блажна боя :vom: ). Трябваше да се внимава много с останали стари пирони и видии, че рязането си беше приключение.
nick_stoinov - помощник
Здравейте, първо честит празник! Нека помним българската история и никога не я забравяме! Нека винаги да съхраняваме българското и да учим децата си на българските традиции и обичаи!
Както обещах, публикувам грубо стойността на материалите:
Дървен материал (греди, ребра, дъски, ламперия) - 1112 лв, като по-голямата част от него е закупувана втора ръка (около три пъти по-евтино);
Крепежни елементи (планки, стъпки за греди, винтове, пирони, анкери, шпилки и т.н.) - 307;
Покривни материали (битумни керемиди, подпокривно фолио, течна хидроизолация, битумно лепило) - 347;
Инструменти и принадлежности (свредла, ламелни дискове и дискове за метал, фрезери и т.н.) - 188;
Други (лепило за дърво, сух бетон, покривен найлон, баданарки, горяло масло, нафта и т.н.) - 268;
Транспорт (за пренос на дървен материал - 3 курса по 100) - 300.

До тук сметката е 2522 лв. Не съм включил нито един лев за труд, тъй като не съм давал. Но ще ви трябват и доста машини, за да е по-бързо и лесно изграждането като циркуляр, верижен трион (взех електрически), винтоверт (колкото се може по-мощен), ъглошлайф, дрелка, зеге, перфоратор, малка и голяма стълба. За тези машини и стълби съм похарчил около 850 лв, но все пак си остават за мен и винаги ще мога да си ги ползвам. Ами това е, надявам се, че ще бъде полезен материала по темата на някой, който тепърва започва с такова начинание. И да знаете, не е толкова лесно, колкото изглежда. Поздрави!
zaksofon - специалист
Първо - Честит празник, да живее България и ако е възможно с по-малко цигани в нея (то е възможно, но не е опрял ножа до кокъл още, явно)!
Второ - евала за хубавата работа - хем е готино, хем и практично, хем си си го направил сам. Браво, още веднъж! Аз, уж изчетох цялата тема, но не разбрах от какъв материал ти е пода (декинга - на чист Български), кофражни дъски ли са това или нещо по-специално? И тях ли си ги импрегнирал с масло + нафта? Цапа ли, ако е масло?
Аз също ще правя тераса или по-скоро веранда, но моята е малко по-ниска (на 40 см от земята) и е на желязна рамка и без покрив. Но рамката е на половина готова, само дъските се чудя какво да са. За сега съм се насочил към ракитовския материал - импрегниран бял бор, 26 мм дебел, но приемам всякакви съвети в тази посока. Благодаря предварително!
nick_stoinov - помощник
Дъските са смесени. Имаше и калибровани, но сравнително прави и на различна ширина, с дебелина 25 мм. Мазани са с горяло масло. На места леко цапа, но са били покрити цяло лято и зима с найлон и не ги е пекло слънце.
Здравейте,
Терасата, която сте направил е страхотна! Адмирации за труда и резултата.
Имам къща, към която искам да направя подобна тераса. Въпросът ми е от правна гледна точка дали това се счита за преустройство,
трябва ли да се третира като строеж, респективно да правя проекти да издавам разрешение за строеж.
Вие предприемал ли сте такива действия? Честно казано вилата е в махала, забутана от навалицата, но винаги се намират недоброжелатели.
Фитилчо - майстор
По скоро като допълващо застрояване, тип лятна кухня!
Зависи къде е къщата :?:
cvetomir_77 - специалист
Дойде и моят ред да искам идеи за подобна тераса. Разликата е, че при мен тя ще остане открита (без покрив), тъй като съм близо до съседите и законово нямам право да и направя покрив . Питането ми е как да напрявя пода на дървената тераса, така че на долният етаж да не ми капе когато вали?
EDI - майстор
Давам ти идея.Двуслоен под.Долния слой плътен, отгоре битумни руло, дебела непропусклива мембрана или други такива, отгоре втори слой с отстояние 40-50 мм декинг с фуга.Така горе сухо и отдолу сухо.Вече конкретиката ще я видиш сам на място.
cvetomir_77 - специалист
Това е ясно, обаче не ми е ясно как да направя парапетите за да не се стича по тях и в същото време да са захванити стабилно. :?:

Тема "Строеж на тераса от дърво" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: