Всичко за дърводелството
wanderer - специалист
вт окт 29, 2019 8:32 pmn_a написа:
Това ти предложение от опит ли идва или си разсъждаваш?
  • от опит разбира се. има си теотетици, и няма да им изяждам хляба. не е ясно шайбата колко е дебела, кога е рязана, и пр. все важни неща. но водата в която се вари трябва да е солена, за да "издърпа" водата от дървото. при големи дебелини се вари неколкократно. но ако шайбата е отрязана процесите на напукване вероятно вече са тръгнали...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт окт 29, 2019 8:42 pmwanderer написа:
вт окт 29, 2019 8:32 pmn_a написа:
Това ти предложение от опит ли идва или си разсъждаваш?
  • от опит разбира се. има си теотетици, и няма да им изяждам хляба. не е ясно шайбата колко е дебела, кога е рязана, и пр. все важни неща. но водата в която се вари трябва да е солена, за да "издърпа" водата от дървото. при големи дебелини се вари неколкократно. но ако шайбата е отрязана процесите на напукване вероятно вече са тръгнали...
Прясно отсечена

Прикачен файл

шайба.jpg
шайба.jpg (80.8 KиБ) Видяна 1602 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт окт 29, 2019 8:42 pmwanderer написа:
вт окт 29, 2019 8:32 pmn_a написа:
Това ти предложение от опит ли идва или си разсъждаваш?
  • от опит разбира се. има си теотетици, и няма да им изяждам хляба. не е ясно шайбата колко е дебела, кога е рязана, и пр. все важни неща. но водата в която се вари трябва да е солена, за да "издърпа" водата от дървото. при големи дебелини се вари неколкократно. но ако шайбата е отрязана процесите на напукване вероятно вече са тръгнали...
Солта влиза в дървото и после ?
wanderer - специалист
  • солта Не влиза в дървото! ето малко писано -
http://rezbaderevo.ru/bystraya-i-kaches ... -usloviyah
  • в случая дървесината е дарагая, но принципа си е един и същ
  • ето и първото ми попаднало видео.
https://www.youtube.com/watch?v=r6iH69ODJ_4
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт окт 29, 2019 9:23 pmwanderer написа:
  • ... ето ...l]
БЛАГОДАРЯ!!!
torbalan - Дървен философ
10. Ещё раз напоминаю, что большие куски так сушить нельзя. Треснут. Обязательно. Проверено.
Иначе интересна технология. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср окт 30, 2019 9:24 amtorbalan написа:
10. Ещё раз напоминаю, что большие куски так сушить нельзя. Треснут. Обязательно. Проверено.
Иначе интересна технология. :)
Да. Уви
EDI - майстор
Остави си шайбата да съхне зимата на студа и на сухо, и след като се сцепи, където трябва, слагаш папийонки и действаш с епоксидна смола.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср окт 30, 2019 10:43 amEDI написа:
...действаш с епоксидна смола.
Това пък, защо го писа? Капчица въображение??
Antonii - майстор
Ако има начин да замените влагата в дървото с вещество което не се изпарява, то не би трябвало да се напука.
Но тази замяна трабва да стане едновременно с извеждането на влагата.
Незнам какъв би бил ефекта, ако се извари мократа дървесина например в минерално масло каквото се съдържа в безира.

Тема "Сушене на шайба" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: