Всичко за дърводелството
panaira - специалист
Здравейте,

Гледайки проектите на хората пускащи теми тук малко ме е срам да пусна и моето ръкоделие, но бих искал малко съвет от хора разбиращи доста повече от мен. Абсолютен лаик съм в работата с дърво, напълно в духа на направи сам.

Останаха ми изрезки от гредите за порвива (14х14) и винаги ми се е искало, да ги нарежа на "филийки" и да си напрвя едно пано за стена. Идеята (и гредите) отлежаваше около 4 години, но сега остана време да се реализира.

Нарязахме квадрати с два размера дебелина 1см и 2см (горе долу) и доколкото се може калибровахме (тук-там цепнато и се опитахме да са колкото е възможно с по-правилна форма). Фаска и шлайфане. Вакса, шкурене, вакса, лак.

На снимката по-долу се вижда какво горе долу ще се получи. Питането ми е, как да действам от тук нататък, за да се озове това творение на стената. Първия вариянт ми беше, с лепило върху ОСБ плоскост и лепене с лепило или дюбели за стената, но паното ще е доста голямо и тежко. Вариянт 2 - лепене / редене направо върху тухлите на стената. 3ти вариянт - да наравя малки пана / плочи от по 9 квадрата и така да монтирам върху стената чрез лепене или с дюбели. Предполагам съществуват и 5ти и 6ти вариянт, които на мен не ми идват на акъла :rolleyes:

Може и малко помощ относно запълването на дупките от цепнатините по дървото.

Благодаря за вниманието

Прикачен файл

IMG_20210204_183712.jpg

Прикачен файл

IMG_20210205_161124.jpg

Прикачен файл

IMG_20210205_222456.jpg

Прикачен файл

IMG_20210205_222505.jpg
Lisko - майстор
Ха, моята идея, ма леко променена.
Почнал съм я от повече от година. Първоначално направих малка проба да видя как ще изглежда. Малката проба отиде на стената (снимка 2 по-долу). При пробата, използвах само чам, но по-късите ги байцнах леко (снимка 1 - преди байца).
Ползвах ленено масло накрая. За разлика от тунговото, лененото масло придава жълтеникав цвят на светлата дървесина, което ми беше и целта в случая.

В същинската реализация която ще е за таблата на спалнята (стотици парчета вече са приготвени - на снимка 4, благоверната ги реди за проба) тъмните парчета са ми от канадски кедър а светлите от чам. Там няма да има байц. Ще налепя първо всичко и после ще мина с тунгово масло - от него кедъра става по-тъмен (то и чама малко, ама почти никак).

На твоя въпрос - подложката ми е от шпертплат леко скосен навътре към стената (снимка 2 и 3 са както си е на стената). По този начин подложката се поскрива и не бие на очи. Помага и това че въпросните ръбове ги мацнах с тъмен байц. Но и скосяването го препоръчвам с две ръце.
Освен това първо като подредих парчетата си отбелязах къде контактуват. После ги махнах и на подложката байцнах по линиите с дебелина 5-6 милиметра с тъмния байц. Това като гаранция че ако някъде малко нещо се вижда през луфтовете между плочките, да не е светлата подложка а тъмно.
Лепих по един ред на нощ. Рекох си - за никъде не бързам - ако взема да ги напляскам наведнъж, може нещо да се обърка, размести, я по-добре да играя на сигурно. Върху всяка плочка слагах някаква тежест за нощта. Лепилото само в средата на плочката, за да не вземе да излиза през фугите - все пак това е изделие за естетика, не за здравина. Ако не ти се чака с лепило за дърво, мислех си че може да се направи и с лепило за гума. Тогава мажеш, слагаш след 10 минути, то не мърда, слагаш следващата плочка която вече е намазана преди 10 минути и така.

а да - изрязването на самата подложка по изчисления никога няма да стане точно. Правиш я няколко милиметра по-голяма, предварително. След това нареждаш плочките на сухо и отбелязваш. И вече правиш финалното рязане.

Закрепването на стената - по-изисканият вариант е с Т образен фрезер, който съм прилагал в други случаи но не тук.
Тук просто имам една дупка точно по средата, по ширина, на дъската (което гарантира че няма да висне накриво). В стената имам една видия с конусовидна глава. Тя понеже има остър ръб, та като вкараш дъската и държи. Хоризонтираш и докато не я бутне някой - няма как да се изкриви. Ако ти се струва малко една видия може и две, но това доста усложнява процеса. Например трябва да си сигурен че дупките в стената и дупките в дъската са на едно и също разстояние и че дупките на стената са хоризонтирани. Това се прави с една пробна летвичка в която навиваш видиите и после отбелязваш на стената и на дъската. На стената, първо пробиваш едната дупка, завиваш видията през пробната летвичка, после с нивелир хоризонтираш летвичката и отбелязваш с другата видия къде да бъде втората дупка на стената.

Сега ако говорим за бетонна стена в играта се намесват и дюбели. Аз съм с гипсокартон и за такива леки неща не слагам дюбели.

Прикачен файл:
IMG_5104.jpg
IMG_5104.jpg (105.16 KиБ) Видяна 167 пъти
Прикачен файл:
IMG_8878.jpg
IMG_8878.jpg (115.48 KиБ) Видяна 167 пъти
Прикачен файл:
IMG_8879.jpg
Прикачен файл:
IMG_7485.jpg

Тема "Пано от изрезки" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: