• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте! Планувам изграждане на барбекю/беседка.
Прикачен файл:
Беседка 1.jpg
Беседка 1.jpg (75.05 KиБ) Видяна 451 пъти
Прикачен файл:
Беседка 2.jpg
Беседка 2.jpg (92.03 KиБ) Видяна 451 пъти
Местоположението е на 5 км. От Албена и Кранево, на 212 метра надморска височина. Сняг много няма, но вятъра си е в изобилие. Основна цел е уютно наслаждение на прекрасната гледка и затова предпочитам максимално отворена конструкция и съм се спрял и на висяща четирискатна покривна конструкция.
Прикачен файл:
snimka selo 1.jpg Гледка
Параметрите на беседката са 5/5 метра, височина на започване на покрива 2 метра. Дървения материал е греди 120/120 и греди (ребра) за покрива 50/100. Покритието на покрива ОСБ-20мм и битумни керемиди Ондулин ХЕКСА. Наклона на покрива 22 градуса. Ребрата на покрива център/център 55см и така празното пространство между ще е 50см.
Прикачен файл:
Чертеж 1.jpg Чертеж отстрани
Прикачен файл:
Чертеж 2.jpg Чертеж отгоре
Иска ми се да избегна паянтите и след дълго изчитане на форума един от потребителите реши изпълнението с дебели „Т“ образни планки и мисля на средните колони да изработя точно такива поставени от вътрешната страна за да могат да хванат вертикалната греда , подпората и там където се срещат двете хоризонтални греди 120/120. 5 метрови греди се намират, но с поръчка и излишно оскъпяване. Срещуположните централни и диагонални ребра са хваната с двойни „клещи“.

Северния ъгъл на беседката ляга на „Г“ образна стена с дължин на страните по 1 метър + комин, а южния е „застопорен“ с дървен парапет + пейка. Споделям всичко това с вас с надеждата да предложите оптимални решения и идеи. С цел избягване на паянтите не знам дали е удачно ъглите на беседката да се излеят колони 300/300. Така или иначе беседката ляга на бетонна плоча 6/6 метра. Благодаря Ви за мненията, идеите и съветите!
Позволявам си да кача още три доуточняващи снимки :)
Прикачен файл:
Изглед 2.jpg
За Т-образните планки имам в предвид това изпълнение:
Прикачен файл:
IMG_1009_igm2d2.jpg
Т-образна планка
IMG_1009_igm2d2.jpg (41.27 KиБ) Видяна 336 пъти

Прикачен файл

Изглед 3.jpg
Последна промяна от svemar на чет юни 03, 2021 9:53 pm, променено общо 2 пъти.
Andri01 - майстор
Пролет и есен ще се нуждае от затваряне, заради вятъра. Аз съм решил въпроса със сваляеми найлони.Но вятъра при мене не е особено силен и е на 100м. надморска височинеа, а гледката е същата. :)
чет юни 03, 2021 4:40 pmAndri01 написа:
Пролет и есен ще се нуждае от затваряне, заради вятъра. Аз съм решил въпроса със сваляеми найлони.Но вятъра при мене не е особено силен и е на 100м. надморска височинеа, а гледката е същата. :)

Прави сте, че ще е нужно и ветрозащитните завеси ще са последващ ъпгрейд :) .
ky-kyy - майстор
Аз кога съм на барбекю, наблягам на скарата и пукницата....Кви гледки, кви природи, кви морета :? Виж, за завета съм съгласен, щото някак си, не е богоугодно, пепелта от цигарите да влиза в чашите и чиниите, а и покривчето си е нужно, да не разрежда питиетата, ако завали дъжд.. И тва е, волумето на мах, мръвките да цвърчат и пиенето да е с подходящ градус :supz:
Andri01 - майстор
Пиеница! Сааде пукницата е в главата ти. на такова богоугодно място се водят възвишени разговори и се правят ... работи! Еденето е на втори план! :partyman:
ky-kyy - майстор
Сетих се, за поручика....

Разхожда се поручик Ржевски със Шура Азарова.
- Странно - казва поручикът - защо беседките се наричат беседки, а не другояче?
- Защото, поручик, в тях, като правило, се беседва.
- Не, Шура. В тях, като правило, се чукат…
zz_stefanov - майстор
Изгледа е страхотен, ще е грехота да не е включен в менюто. :)
BLUEPUPIL - майстор
чет юни 03, 2021 3:57 pmsvemar написа:
Иска ми се да избегна паянтите и след дълго изчитане на форума един от потребителите реши изпълнението с дебели „Т“ образни планки и мисля на средните колони да изработя точно такива поставени от вътрешната страна за да могат да хванат вертикалната греда , подпората и там където се срещат двете хоризонтални греди 120/120.
На ъгловите колони също-„Г“ образни!Прикачен файл:
98.jpg


чет юни 03, 2021 3:57 pmsvemar написа:
Срещуположните централни и диагонални ребра са хваната с двойни „клещи“.
Маите и средните най-дълги ребра-с клещи и планки!Прикачен файл:
95.jpg
95.jpg (7.94 KиБ) Видяна 314 пъти


чет юни 03, 2021 3:57 pmsvemar написа:
С цел избягване на паянтите не знам дали е удачно ъглите на беседката да се излеят колони 300/300. Така или иначе беседката ляга на бетонна плоча 6/6 метра.
Може и 25х25см!
И е най-здравото решение с-щу хоризонтални сили.
schuldiner - майстор
Ще ме прощавате, ама тези планки са си грозни. Хубавото е, че се слагат при вече изградена конструкция, т.е. може да не се наложи. Лошото - вероятно няма да помогнат.
Аз бих отлял бетонова шайба на мястото на огнището /която после се облича с камък/, а самото огнище ще влезе не повече от 25 см навътре от ъгъла - нищо страшно. Ако два срещуположни ъгъла се фиксират в горната част към нещо масивно, всичко се опаянтва достатъчно добре.

Длъжен съм да предупредя, че топлината пред огнището идва основно от отвора му, не от комина. Поне метър-метър и половина от откритата покривна дървения трябва да е защитена с циментфазер, гипсокартон или друг негорим и непредаващ жегата материал. С електрическа скара няма грижи.

Ветроупорността се решава най-добре с отвор при билото. Ако покритието е керемиди - керамични или бетонови - бих препоръчал да се монтират без мембрана.
  • 1
  • 2

Тема "Проект барбекю/беседка 5/5" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: