Всичко за дърводелството
mrd
Здравейте,

Отдавна чета форума, но днес си позволих да се регистрирам и задам въпрос.

Изграждам постройка, която ще бъде облицована с дърво. Чам - сухи и добре шкурени дъски.

Първоначално се бях спрял на бохемит импрегнант, с идеята, че не се бели и в последствие поддръжката ще е лесна. Но, да си призная изобщо не ми харесва как визуално, в сравнение с добре положен акрилен лак.

Коя система завършваща с лак бихте ми препоръчали. Не държа да е евтина, а издържлива и лесна за поддръжка.

И ще извините лаишките въпросо, но кои тип лакове са по устойчиви - тези на водна или на акрилна основа? И какви са ви впечатленията от българските марки лакове - Мегахим, Оргахим и т.н.?

Благодаря предварително
PIP - специалист
Аз ползвам основно лакове на bondex, но sadolin също са много добри и донякъде ме е яд, че не почнах с тях. Не харесвам лакове на водна основа.
floydogi - специалист
Ти Бохемит си ползвай да защитиш дървото, а лака си е отделно. Има и безцветен Бохемит. Аз лично предпочитам лак Sikkens, на водна основа. Череша ми е любимия цвят.
mrd
Благодаря Ви за мненията!

Да, Bochemit forte импрегнанта го ползвам и вече съм "боядисал" с него половината дъски. Но визията на лаковете ми допадна повече от Bochemit estetiк, та му търся алтернатива, нищо че е лесен за нанасяне и поддръжка.

Като налични в България варианти намерих:

- Sikkens WF761 - на водна основа
- Bondex Satin - акрилен?
- Sadolin Classic - акрилен
- Лакпром акрилен
- Леко акрилен и на водна основа

Цените с изключение на българските са на едно ниво, но това не прави избора по-лесен #-o

Доколкото чета, акрилните лакове са по-лесни за поддръжка (позволяват повторно лакиране без шкурене) и малко по-издържливи. Греша ли?
mkocev - специалист
"Акрилен" и "на водна основа" не е ли едно и също?

Едно от предимствата на водоразтворимите лакове, е че се работи лесно и приятно с тях.
Нямам голям опит с подобни лакове. Ползвал съм единствено на Сократес и ми се струва добър. Този, който ползвах се води дебелослоен и уж е подходящ за дограма. Според упътването е добре първата ръка да се направи с по-разреден лак (май беше 50:50), така че да попие по-добре в дървото. Лака съдържал фунгициди и по-този начин (разреден) се ползва и като импрегнатор, не само като покритие. Като изсъхне е доста устойчив.
Това, че попива леко в дървото ми се струва предимство, пред например "яхтения лак", който обикновено започва да се бели на парцали и дървото отдолу бързо отива на кино, тъй като няма никаква защита, след като падне покритието.
radius - майстор
Виж и Бохемит естетик профи, доста различен е от обикновения естетик не само по цена. Имам и тема за една ограда, там има повече писано. Скоро завърших парапет на 3 ръце
Да уточня, около чепове и нееднородности няма гланц, там попива повече. Казвам го , да не би да те дразни после

Материала само съм го рендосвал, не е шкурен.
mrd
Да, простете неточността, под акрилен имам предвид НЕводоразтворим. То май всички са акрилни :)

Иначе, взех, че ги купих по една кутия от българските, Sadolin и Sikkens, всиките в цвят палисандър. Вече мацнах по една ръка на добре шкурено дърво И тези дни мога да споделя лаишко мнение как са като цветове, текстура и нанасяне. Вече издържливостта и дали ще може да се нанася ново върхо старо покрите са по-сложни въпроси.

Единствено Sadolin дава "гаранция" от 6 години, на останалите няма информация за трайността.

radius, прочетох вече цялата тема :) Ако има разлика си заслужава да пробвам Бохемит Естетик Профи. Както писах обикновенният не ми допадна като визия спрямо дори най-обикновен лазурен лак.
Последна промяна от mrd на вт авг 10, 2021 10:26 pm, променено общо 1 път.
Lisko - майстор
Не виждам никакво удобство във водните лакове но виждам един недостатък - от водата дървото което си изшкуркал до перфектност отново загрубява. И трябва наново шкуркане и 7 ръце.

Впрочем тука се отваря друга тема - за необходимостта от фина шкурка преди лак. Повече от 180 е напълно безмислено. Смисъл от по-фини шкурки има когато не е лак а нещо попиващо.

Относно попиването... капнете една капка вода на дъска. После капнете една капка бензин. Или коресилин. Е, коя попива най-малко? Водната капка.

Тема "Избор на лак за дърво" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: