• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
lyubohar - майстор
Имахме един от холните ни столове нападнат от дървояди.(Материала уж го обработвали във фабриката.)
Най вече единия крак.Първо мазах с какво ли не.Понеже е лакиран явно не стана.После с дълга,
тънка бургия го надупчих целия крак.Падна само един-пухкав бял дървояд.Идеален за стръв:)).
После го завих целия стол в найлон на балкона и пръсках пак с какво ли не.Нищо.Накрая го пратих във фабриката и ми смениха дървенията.Сагата продължи-от крака се прехвърлили в паркета.Една паркетина беше проядена.
Пак с тънка тръбичка пълних и слава богу измряха.
Та ако е само дъното го разкарай.
mrsch66 - специалист
Нападнато се оправя само като мине през комина всичко останало е риск да тръгне по всичко дървено в цялата къща и тогава щетите по цена прехвърлят подмяната на елемент от мебел колкото и скъпо и трудно да ви изглежда.
nork - специалист
ср авг 24, 2022 7:00 pmpif4o написа:
Здравейте колеги, пускам темата тук защото предполагам тук са спецовете по дърво. На скоро се сдобих с една къща в родопите, тя е с гредоред и е в бих казал отлично здраве. Тук там забелязах някоя нападната греда от дървояди, тея дребните дето правят ситен прах. Имате ли някъква препоръка с какво мога да третирам нападната греда, мислех си да купя бохемит и с пръскачката обилно да пръскам, вие имате ли по добри идеи?
Ако имаш възможност първо вдигни Т в помещенията над 60° :idea:
Знам, че е трудно, но това е единственият категоричен резултат. Гадините измират при Т над 55°. После мажи с каквото искаш!
Успех :partyman:
POCEHA - помощник
Със светлинна газ не става ли
pif4o - специалист
Тука някои май не разбраха, то дървояди си има в къщата, и не само в тази, едва ли има къща с дървения строена преди 50 години дето няма дървояди в нея. Ясно е че няма да се оттърва от тях, ако не бутна къщата и не я вдигна от бетон, въпроса беше поне да им намаля популацията, затова взех импралит и дето има достъп ще пръскам дето няма да са живи и здрави, тая къща е оцеляла 70 г без никои да я пръска та аз ся нама да я правя вечна я, като гледам щетите и никви мерки да не взема ще надживее и мене и децата ми. Не знам кви видове дървояди има ама тея са от онея дето правят дупка 1мм и ръсят ситен прах. Така че утре ги подбарвам с пръскачката пък ще видим, има едни рафтове правени някои дъски са бук или дъб тях наи много са ги наяли, и интересно че те са ковани за едно стълбище от чам, да чукам на дърво по стълбите няма следа от ни една гадинка, ама ще пръскам и тях :) За да вдигна температурата на 60 градуса в тази къща не знам каква мощност ми е нужна да може греда 20х20 да се загрее до вътрешноста освен да я запаля :)
Lutchezar - майстор
С пистолет за горещ въздух можеш да обдухаш това онова.
savagebs - специалист
ако не ти пука за миризмата става с отработено масло с малко нафта за да напива повече ,аз слагах и газ за горене, мирише няколко месеца след това гадовете трябва да са заминали и повече да не гризат, насекомо при досег с тази гадост умира за секунди, пробвано с досадните оси
pif4o - специалист
Taка аз да си довърша темата, изчаках около месец за да мога да дам резултати. Гредите на покрива 2-3 (не знам що другите не ги ядат ама няма кьорава дупка по тях, въпреки че покрива е на 50 г. ) който третирах преди месец с пръскачка и Импралит към момент нямат нови купчинки от дървояди, основаната греда заради която се заех с проблема въпреки че е видима само от едната страна за да се пръска също няма следи от още ядене. Стария скрин които беше яко нападнат няколко дни след пръскането имаше 2-3 купчинки нови, не съм го обработвал повторно, пометох ги, седмица по късно имаше пак една купчикна, оня ден вече нямаше нищо, явно като се напие дървесината с препарата и тея гадове като стигнат до такова място и мрът. Вчера напръсках втори път е така за всеки случай, но определно съм много доволен от Импралита, лесно се работи с него, не мирише след пръскане на нищо, съхне сравнително бързо в затворено пространство.Та тов е, не бих си причинила мазане с масла греси нафти бензини и прочие при наличе на препарат който мога да пръскам с пръскачка лесно бързо и сравнително евтино ( 10л готови за работа излизат 27лв)
  • 1
  • 2

Тема "С какво да третирам нападнати греди от дървояди." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: