• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
пишман_майстор - майстор
Има ли някъде схеми и решения за направа на естетична/видима конструкция на покриви за навеси и други? Също и такива позволяващи по-големи пространства без подпори . Правил съм досега , но на неотговорни места и там не се цели фасони.
Другото: чудя се как да ги изгладя гредите с наличните си машинки. Вие как се справяте с този проблем? Имам чугунен абрихт, тежък е, не е за разнасяне, имам и по-лек , с ал.плотове , той става да се разнесе, мисля си дали ще издържи на тормоза и теглото на гредите. Имам и един мобилен шрайх, той бива, лек е, но за леки къси греди е подходящ ( определено) . Т.е. за големи размери съм убеден, че ще е пътник.
Ел. рендета имам , добри, обаче са с 82мм ножове. Опитвал съм с тях, със смесени чувства съм, незадоволителен е резултата.
Гледам в нета има и с по-голяма дължина, както на нож, така и самия плот.
Пара са разбира се, пълно щастие няма...
Примерно Makita 1806B , ще се взима отвън, че тук не познават парите. Разликата е огромна при внос отвън и покупка оттук. Някой работи ли с такова или подобно?
Други решения?
П.п. нямам условия да ги правя в гаража си , отделно наблизо не намирам човек който разполага със условия, пространство за работа и машини да обработи примерно дебели 5 метрови греди . Имаше преди, човека почина и машините заминаха за скраб от наследниците ...
Благодаря предварително за схеми, линкове, съвети .
PIP - майстор
Според размера и вида на конструкицята се избира размера и сечението на гредите, най-добре е предварително да са подготвени там от където си ги поръчвал. На място вече се правят сглобките и разкроя, но може и предварително при добър план. За моя покрив аз си рендосах гредите на абрихта и подготвих сглобките и наставките долу пред работилницата, но за чужди обекти всичко се поръчва рендосано и калибрирано. Със стандартните ел рендета трудно се изправя и рендосва без накопаване, а широките индустриални такива са сериозна цифра.
mavryt4o - майстор
Поръчваш си готов KVH материал и забравяш за утрепията. Имам техниката да го правя но някак вече ми е нелогично да се трепя да излезе по-евтино на друг.
пишман_майстор - майстор
mavryt4o написа:
Поръчваш си готов KVH материал и забравяш за утрепията.
Благодаря за идеята!
EDI - майстор
А при работа с Ел рендето дефектите стават ефекти.....
cvetomir_77 - специалист
В момента започвам изграждането на навес за 3 бр автомобила с широчина 10,50 метра, дълбочина около 5,50 метра и височина около 2,50 метра. За съжаление времето в момента при мен не позволява да работя по проекта. От 1 седмица вали дъжд :-? . Когато имам възможност ще споделям развитието на проекта.
Прикачен файл:
081e4bb5-a413-4191-bd04-b54003614011.jpg
Прикачен файл:
186af7bc-06a1-4c74-bb2e-ffbe701c0643.jpg
Прикачен файл:
IMG_9083.JPG
Прикачен файл:
IMG_9084.JPG
PIP - майстор
Надявам се квадратните греди няма да са колоните за навеса, понеже са тънки за това, а не виждам по-сериозни греди за попове. Късмет с начинанието.
cvetomir_77 - специалист
нед сеп 18, 2022 10:23 amPIP написа:
Надявам се квадратните греди няма да са колоните за навеса, понеже са тънки за това, а не виждам по-сериозни греди за попове. Късмет с начинанието.
14X14 сантиметра ти се стуват тънки? :? :? :?

В крайна сметка трябва да се получи нещо подобно, като от дясно ще е хванато за сграда, а от зад и от ляво има бетонни стени с височина 1,80 м върху които ще стъпят 50 см греди за да достигна около 2,50 м светъл отвор отпред.

Изображение
PIP - майстор
На мен квадратните на снимката ми се видяха като 10х10 съпоставени с другите греди, 14х14 е по-добре, макар размера зависи и от сечението на останалия материал.
schuldiner - майстор
cvetomir_77
Много добре изглежда това, което си показал като идейна снимка. Средният стълб може да се премести с 40-50 см навътре - няма да наруши съществено носимостта, но ще улесни значително маневрирането. Само да не засича вратите на паркиралите коли...

пишман_майстор,
дай нещо по-конкретно като идеи. Какъв стил, какви материали, какъв ценови клас... "Декоративно" не е достатъчно описателно.
  • 1
  • 2

Тема "Първи стъпки по направа на декоративно изпълнено покриви/дървени конструкции за покрив." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: