Всичко за дърводелството
brum - майстор
Събирам една кутия от шперплат и ползвам скрита винтова сглобка. Или поне така мисля, че е името ѝ. На английски се води pocket hole.

Чета и по интернет попадам на инструкции, че ми трябва по-особен тип винт за целите. С едра резба и с полуобла глава с борд.

Бихте ли ме насочили дали мога да ползвам някой от стандартните винтове за дърво с полуобла глава с борд за целите и какви размери са подходящи за 18мм шперплат?

Примерно този вариант удачен ли е? И ако не - къде и какви винтове да търся подходящи за такава сглобка?

Това което ползвам в момента е със странни размери. 3.8мм диаметър на резбата, 26мм дължина (без главата). Дойдоха в комплект с шаблона (от Китай).

Прикачен файл

pocket-hole.jpg
pocket-hole.jpg (39.8 KиБ) Видяна 883 пъти
PIP - майстор
Ако не те спира цената най-добре оригиналните kreg винтове, преди няколко години нямаше от къде да се купят у нас, но вече гледам се предлагат. По приницп и trend имат подобни за техните джигове, но от това което съм чел не са толкова добри. Аз не съм пробвал тия дето си показал, така че не мога да кажа дали стават. Главата трябва да е с правилния диаметър и плоска отдолу да не пука при натягането, като също така е желателно да не са с цяла резба (а тя зависи от материала), защото може да не придърпват добре и най-вероятно ще трбва да ги подваждаш и след това пак да ги навиеш.
brum - майстор
На Kreg винтовете са на големи бройки и с квадратна глава. На мен ми трябват 20 броя, та мисля да не се вземам 1200.

На Trend ги намирам на едно място и ги няма налични.

Цялата резба няма да е проблем. Сега погледнах свредлото с което пробивам и предната му част е 4.2мм. Т.е. винт 4мм ще мине без да задържа.

Евроболт имат подобен винт. Водят го секретен винт за дърво. Ама няма детайлна картинка и ще трябва да се ходи на място да се видят.

Да си бях ползвал някоя стандартна сглобка. Днес минах през Практикер и Строймаркета дето е до нас и ми стана леко тъпо като видях, че нямат нищо подходящо. После чета и осъзнавам, че тая сглобка не е много модерна по нашите ширини...
lyubohar - майстор
Обикновен винт с подходяща шайба би свършил същата работа.
mavryt4o - майстор
Преди години от мерак си направих това приспособление. Ползвах веднъж тази не сериозна сглобка в един шкаф с наличните обикновени винтове само с точната дължина. Вчера прибрах същия шкаф, който беше стоял и навън и нямаше косъм отворена сглобка. Представям си ако бях ползвал на крег отиде погреба ме 😆
nikolson - майстор
Стандартната дължина на КРЕГ винтовете мисля е 1 1/4" (32мм). Едрината на нарезката е според материала. Питай
brum - майстор
Ха, ще ги питам! Но поне към момента за тези които ми трябват пише, че няма налични. А за другите пише 7+ дни доставка.

1 и 1/4 ще са ми дълги и ще се покажат от другият край. Тоя размер е може би за 25мм плоскости.

Така като гледам отивам на каквото има подобно. 3.5мм или 4мм с дължина 25мм и с полуобла глава с диаметър 8мм. И да са с едра резба!

Иначе и в Алиекспрес-а има. Ама от Чехия до България ще ги чакам 2 седмици заради празниците сега.
radius - майстор
Аз съм навил стотици обикновени винтове, но трябва да се внимава заради коничната им глава и пукането. Но моето е в чам, при шпертплат и 20бр, спокойно може да ползваш обикновени винтове и да донатегнеш на ръка.
Lutchezar - майстор
Мисля че сте се повредили. Стига с това търсене и пазаруване онлайн бе хора!
В близката до офиса железария ми казаха че имат над 40 000 артикула, и няма как всичко да се качи в магазина. Плюс това търсене с английски имена, ами няма как да го знаят...
Отиваш на обиколка в близките 3-4 квартални железарии, да не споменавам че ако има в Евроболт, просто си правиш маршрута оттам.
Досега почти винаги съм бил изненадан от асортиментите на онези железарии, които приличат на пещерата на Аладин като влезеш.

И за нормалните винтове, става, ако се внимава.
PIP - майстор
25мм ще са къси, освен ако не броиш главата в обявената дължина. Оригиналните винтове държат много добре, у нас са скъпи съпоставени с ментеливите винтове по магазините, но сравнение с цената на качествени винтове разликата не е толкова голяма.

Тема "Винтове за скрита винтова сглобка (pocket hole)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: