• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
boyo - напреднал
Здравейте,
запалил съм се по темата и реших да пробвам да направя сам една етажерка, която ми трябва вкъщи. Ще виси на стената и е с размери 120 см ширина и около 110 височина, 30 см дълбочина, с три рафта. Прилагам примерна скица. Моля за съвет, по начина, който съм го планирал, дали ще провисне ПДЧ-то (ще се ползва основно за книги, така че ще има тежък товар).

Страниците ще са хванати за стената, трите хоризонтални плоскости ще са с минификс към страниците. Няма да има гръб никакъв (дори фазер).
За междинните вертикални парчета се чудя каккво да направя, за да помагат конструктивно, вместо да свалят цялата тежест на долния хоризонтал? Да ги хвана с конфирмат винтове, с минификс, или просто да им сложа дибли за да си застанат на мястото, без реално да са прихванати за горната плоча?

Ще съм благодарен за експертна помощ :)
Прикачен файл:
IMG_4211 Small.jpeg
IMG_4211 Small.jpeg (18.47 KиБ) Видяна 1143 пъти
miliad - майстор
Сложи гръб , дори и частична ивица по горната или средната хоризонтала.
Ще провисне ако е закачено само в двата края.
Lisko - майстор
Винаги ме е вълнувало, как ТОЧНО се прави закрепване на етажерка без гръб към стената.
В къщи съм правил две и съм ги закрепил по различен начин.
boyo - напреднал
Механизмите за закачане към стена се хващат за страниците, не за гърба. Иначе ми се ще да избегна слагането на гръб, фазер не мога да сложа защото няма в цвета на ПДЧ-то, което ще ползвам, трябва 18мм пдч, става по-сложна сглобката, става доста по-тежко цялото нещо.

Гледах стари теми, примерно viewtopic.php?t=53054 - та вътре се дава съвет за частични вътрешни делители, точно каквото аз ще имам. Въпросът е някой да даде съвет какви крепежи/сглобки ще свършат работа в моята ситуация с окачване на стена?

Ако не намеря вариант по-скоро ще сложа още един пълен вертикал и реално ще станат рафтове по 60 см, вместо да слагам гръб
Lisko - майстор
Аз се въздържам от акъли защото скромният ми опит с пдч се свежда до укрепване на мебел направена недостатъчно здраво от производителя и стъкмяване на столче за краката на малък човек когато работи на бюро. И двата случая са неприложими към твоя.

Тежестта на един или друг рафт се разпределя по някакъв начин и е част от цялото. Докато мястото на закрепване към стената носи цялата тежест (тоест половината, ако приемем че закрепваш на две места). Но ти фактически не ми отговори "как", въпреки, че написах с главни букви "ТОЧНО".

А, спомних си - на младини имахме етажерки от пдч, стъпили свободно в краищата на метални страници от арматурно желязо. Редовно провисваха. На една-две години махах книгите и обръщах пдч-то с издутата част нагоре. Така след известно време се изправяше и увисваше отново. Докато пак ги завъртя. За 17 години никоя не се счупи.
muhala - майстор
Няма да имаш проблеми според мен.
Аз направих малко по-малка етажерка без гръб.
вт авг 22, 2023 6:43 pmLisko написа:
Винаги ме е вълнувало, как ТОЧНО се прави закрепване на етажерка без гръб към стената. ...
Хваната е само вляво е хванато с винтове в другята дървения. Горе се държи на един анкер, за да не се завърта, и на едно място отзад е подпряно на анкер и парче дърво.
Вдясно кубчето не е хванато в нишо. Заклиинено е.
В момента това нещо е натоварено на макс с трансформатори, радиатори и курии с крепежи. Няма мърдане.
Твоята конструкция доста наподобява тази. Няма кое да поддаде.

Изображение
Изображение
Изображение
pipilica - майстор
Като работех мебелите тия неща ги правех на дибли с лепило, или на винтове 5х60, минификса нищо не държи, може и без гръб. Както си направил конструкцията слагаш две ъглови планки в горните ъгли хванати в страниците с по три винта максимално дълги да не пробиеш ПДЧ-то и две планки където са червените точки но хванати на средното дъно, планките в стената с 6х60 ако е бетон ако е друго 6х80 и леко с наклон дупката. Така работех аз и за толкова време нямам нищо провиснало или паднало от стена.

Прикачен файл

etajerka.JPG
etajerka.JPG (20.79 KиБ) Видяна 1064 пъти
miliad - майстор
Каквито и вертикални делители да слагаш, те всичките предават тежестта си на долу към дъното.
Не сложиш ли трети окачвач, някъде в средата хоризонталните делители ще провиснат при 120 см дължина и 18мм ПДЧ.
lyubohar - майстор
Каква е причината да няма дъно?
boyo - напреднал
вт авг 22, 2023 11:01 pmLisko написа:
Тежестта на един или друг рафт се разпределя по някакъв начин и е част от цялото. Докато мястото на закрепване към стената носи цялата тежест (тоест половината, ако приемем че закрепваш на две места). Но ти фактически не ми отговори "как", въпреки, че написах с главни букви "ТОЧНО".
Е същото като кухненските шкафове, с тези Г образните окачвачи. Шкафовете в кухнята вероятно са даже по-тежки от това, което ще имам тук, но макс ширината (поне вкъщи) е 60 см и не се стига до провисване на рафтовете.
muhala написа:
Няма да имаш проблеми според мен.
Аз направих малко по-малка етажерка без гръб.
а делителите как си ги хванал за хоризонталите?
miliad написа:
Не сложиш ли трети окачвач, някъде в средата хоризонталните делители ще провиснат при 120 см дължина и 18мм ПДЧ.
Хм, това не се бях сетил, трето хващане на вътрешен делител, или пък на най-долния рафт по средата? Това трябва да свърши работа?
  • 1
  • 2

Тема "Етажерка - провисване на ПДЧ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: