Всичко за дърводелството
brum - майстор
Как обработвате дървеният материал за да държи на атмосферни условия? Ако няма "навес" над него и го вали дъжд колко години ще изкара с удачна обработка?

И от къде тръгва въпроса - ще градя една конструкция за стена за катерене. Основата май ще са греди 4см х 6см хванати за бетонна измазана основа (2+м висока подпорна стена). Върху него шперплат като на пързалките по детските площадки. И се чудя тия греди ако си ги купя импрегнирани дали ще е достатъчно или ще трябва и с нещо отгоре да ги минавам.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб яну 06, 2024 8:37 ambrum написа:
... греди 4см х 6см ...

Откога 4/6см е греда?
Димитър Димов - специалист
Нова тема:От кога 4/6 е греда?
MamaMy - майстор
Чак години не вярвам да издържи на открито. Аз имах един стол. Доста запазен с букови крака и пречки и шперплат за облегалка и седалка. Някога е бил лакиран от едната страна. Дадоха ми някакво масло и го намазах защото го предвидих да стои на двора. Не съвсем на открито, но когато вали го пръска. На първата зима замина седалката. Изрязах нова от талашит и минах стола няколко пъти с масло докато спря да попива. Ефекта държа почти още една зима. За трета зима не му стигна. Преди месец ме стопли за 15 минути. Беше яко загнил основно краката отдолу. Талашита беше се надул и се беше разслоил.
шоп - майстор
Каквито и химии да ползваш то чам на открито след 2-3-4 години ще е зле дори чисто визуално. А в случая целим и якост при тази стена за катерене.

Моя съвет е да помислиш за метален профил 60х40х2 ( или 3)

Обработен с качествена боя ще изкара 5-7 години. Оградата ми от ковано желязо изкара 12 год преди да я пребоядисам.
Ал_ - специалист
Може би ще даде някои отговори
viewtopic.php?p=1137189#p1137189
kr1100 - майстор
съб яну 06, 2024 8:37 ambrum написа:
Как обработвате дървеният материал за да държи на атмосферни условия? Ако няма "навес" над него и го вали дъжд колко години ще изкара с удачна обработка?
Сам ли си сменяш маслото на Т5 цата ,че питаш ?? "Горяло" масло / отработено, ако е от тип локомотив още по-добре,че е по-черно. Мишки , червенни никак не го харесват - е малко се оплескваш докато "боядисваш" с него .
Обаче пък иначе после хубаво гори дървения материал при пожар.
Мама Му що не лепна термошлаух на крачката след импрегнация с масло ??
B0bi - специалист
"Малко" зависи от мат'ряла. Странно как някои изказват категорично мнение без да уточняват за каква дървесина става въпрос. Чам, бук, дъб, липа ... няма значение, верно ли?
MamaMy - майстор
съб яну 06, 2024 7:30 pmkr1100 написа:
Мама Му що не лепна термошлаух на крачката след импрегнация с масло ??
Нямам с такъв диаметър. Купувал съм, но беше отдавна. За мое оправдание пробвах да го боядисам с черна блажна боя последното лято, но нямаше останал хляб в него. Видиите с които го бях събрал почнаха да се вадят от дървото. беше си заминал вече. Нямаше как боята да го закрепи. Поне му даде калоричност. :wink:
brum - майстор
Не били греди, а били летви :) . Пише "Летви смърч/ела вакуумно импрегнирани, ТС, КС, рендосани, с фаска.".

Ей за туй си мисля.

Отработеното масло съхне ли върху дървеният материал? Има от къде да взема ако е удачно решение. Но някак си ме съмнява да няма по-удачно купешко. Примерно бохемита дето е загатнат по-нагоре.

Тема "Колко е устойчив дървеният материал на открито?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: