• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте! Искам да си направя трапезна маса. От доста време събирам информация, разглеждам и чета как е най-добре да се направи трапезна маса. Събрал съм доста информация в главата си вече, но ми се иска да "чуя" и вашето мнение по въпроса. Става въпрос за маса с р-ри 120см/180см от масивно дърво (дъб, орех или бук не съм решил още), дебелина около 25мм. Според вас, кой е най-удачният начин за лепене на дъските, има ли значение как ще ги разположа (годишните пръстени дали да са надолу, нагоре или да ги редувам надолу-нагоре), с или без дибли или друг вид свързващи елементи, за да не се посуче плота след време? Колко да е влагата в дървото? Ще ви бъда благодарен да си кажете мнението! :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет юни 20, 2024 6:26 pmPIP написа:
:popcorn:
Баш. Ама дали е Ай?
PIP - майстор
пет юни 21, 2024 12:21 pmn_a написа:
чет юни 20, 2024 6:26 pmPIP написа:
:popcorn:
Баш. Ама дали е Ай?
Идват, питат и си ебават капаците. Безсмислено е да се отговаря на такива с по едно-две мнения.
Бако_Патъра - специалист
Още един млад ентусиаст на път да го откажете. Като нямаш какво да правиш, върви си измий гъзъ, казваше дядото на един приятел. И все едни и същи индивидиЙ. Тръгнали да броят коментарите...
Lutchezar - майстор
Имаш много да четеш за влагата и дървесината. Ползвай търсачката, всичко е изписано, повторено и потретено. С две думи, дървото диша непрекъснато, освен ако не е запечатано. Но и за да се запечата иска предварителна обработка. Няма две парчета, които да се държат еднакво. Плот за маса за начинаещ е почти като полет в космоса, хайде да не екосмос, да е летене с саморъчно направен самолет.
Започни с малки проекти, трябва да усещаш дървото, как се държи преди и след обработка с инструмента, после как реагира с химиите, как реагира на влага. Тогава ще си наясно.
mavryt4o - майстор
Сухи дъски около 12 процента влага. Колкото по-на тесни ламели ги нацепиш и обръщаш последователно при лепене по-добре. При 120см ширина си иска стабилна конструкция на царгите и това присъединяване към тях

Прикачен файл

IMG_20240621_163205_copy_3200x2400_1.jpg
PIP - майстор
пет юни 21, 2024 1:51 pmБако_Патъра написа:
Още един млад ентусиаст на път да го откажете. Като нямаш какво да правиш, върви си измий гъзъ, казваше дядото на един приятел. И все едни и същи индивидиЙ. Тръгнали да броят коментарите...
Много си остроумен, не че написа нещо полезно.
Благодаря на тези, които си казаха мнението и дадоха съвет. Дали ще "бегат" новаците с по едно мнение зависи от първите отговори, които получат. Някои новаци знаят нещо, други не, но си мисля, че може да се помага, Кой знае, утре точно тоя новак може да помогне на теб! Благодаря още веднъж!
Киррил - специалист
Изсуши до определена влажност материала.
Купи си добър влагомер, че на око е трудно да прецениш.
  • 1
  • 2

Тема "Трапезна маса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: