• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Svetoslavoff1 - майстор
Здравейте, май не е точно дърводелство, но покрай него :)
Хванах се малко да позакърпя двукатната дограма на селското ни къще. Махане на пооронилия се маджун, шлайфане, грундиране и лакиране на крилата и рамките, силикон на стъклата. Дървенията е в много добро състояние, даже отлично, никакви измятания, загнивания, дървояди и подобни "прелести".
Като свалях рамките, навремето съм уплътнявал със самозалепваща се лента дунапрен. От опит, бихте ли препоръчали нещо по-качествено?
Поразтърсих из Мрежата, уплътнения всякакви и затова моля уважаемите съфорумци, ако са ползвали уплътнения от един или друг вид и са доволни или не, да споделят.
Благодаря и приятна вечер на всички!
MamaMy - майстор
Препоръчвам ти уплътнителя на Теса. Да не се смята за реклама, но на този сайт от линка е най-евтин. Лепи се само на тези повърхности които при затваряне прилепват челно. Откъм пантите примерно това е профила перпендикулярен на стъклото докато от към райбера това е повърхността успоредна на стъклото.
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря за линка!
Доуточняващ въпрос: Единият размер, който се "смачква" и обира луфта, го дават 3-7 мм. Няма ли опасност да не се затвори рамката, защото при мен луфтовете са до 2=3мм, а някъде и по-малко?
hidrazin - майстор
И аз щях да ти предложа подобно, самозалепващо.
Използвал съм подобно преди години и съм доволен.
Даже чак сега разбрах че му викат D-профил. :-D
ЦЪЪЪК
Ако не се лъжа го имаше и лента с 3 такива профила а не само два,
Разбира се разделя се лесно и без инструмент на единични лентички.
Всичко зависи от "ралъка" който искаш да уплътниш. На линка има и по-тънки.
Ето картинка с примери:

Изображение

Та имаш възможност за избор. Разбира се не е задължително от тоя продавач.
Има ги в повечето магазини...
:partyman:
P.S. Да, помня ония смотани уплътнители от дунапрен. Не изкарваха и една зима, отлепяха се ... абе...
Lutchezar - майстор
Има D, P и E профили като начало, а при китайците има и изчанчени, като и за автомобилните врати.
mavryt4o - майстор
Аз съм ползвал единствено от тези, които се набиват в каналче и си вършат работата. Но каналчето си го правя още при изработката с един пас на циркуляра. Незнам при теб дали е приложимо....
MamaMy - майстор
Материала на тези уплътнители е пеногума. Особено D профила няма никаква опасност да блокира затварянето. Материала е супер мек и се смачква почти до 0. При мен са над 10 години. Единствения проблем е лепилото. Изсъхнало е и от време на време някой край щръква. Взел съм си едно лепило за гума на Момент и където ги презалепя няма изтърване. Интересно е, че гумената част не е мръднала. Само където в началото не спазвах правилото за повърхностите имам няколко скъсвания.
Lutchezar - майстор
вт авг 20, 2024 10:19 pmmavryt4o написа:
Аз съм ползвал единствено от тези, които се набиват в каналче и си вършат работата. Но каналчето си го правя още при изработката с един пас на циркуляра. Незнам при теб дали е приложимо....
Изобщо не ми беше хрумвало за канал в дърво. Може ли снимки, на профила който ползваш също, идеята е супер.
Svetoslavoff1 - майстор
Благодаря за мненията и препоръките. Щом сте ползвали и сте доволни от "D" профила, ще заложа на него.
mavryt4o - майстор
вт авг 20, 2024 10:25 pmLutchezar написа:
вт авг 20, 2024 10:19 pmmavryt4o написа:
Изобщо не ми беше хрумвало за канал в дърво. Може ли снимки, на профила който ползваш също, идеята е супер.

Прикачен файл

Screenshot_20240821_150636_com.android.chrome.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Уплътнение за двукатна дограма." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: