Всичко за дърводелството
Здравейте колеги,

Имам нуждата от вашата помощ относно изграждането на навес в задния двор на моята къща. Като на този етап за целта е налят бетон който е с размерите на примерния чертеж който съм прикачил към тази тема. На самия чертеж съм обозначил размерите на бетонената плоча, като на мястото на червените квадратчета възнамерявам да дигна тухлено/бетонови колони с арматура по средата който да служат за опора на конструкцията. Предпочитам тях като за лице на конструкцията от колкото дървени колони.

Но имам няколко въпроса относно здравината на самата конструкция и самите материали, на който се надявам да може да ми дадете отговор.

1. Дървените греди който ще бъдат разположени между колоните на лицето на конструкцията колко трябва да са дебели че да издържат самата конструкция ?
2. Дали не трябва да се сложи три колони вместо две, на мястото където разстоянието между тях е 4 метра. Ако дървена греда не може да издържи конструкцията с дължина 4метра без трета колона по средата, то тогава не е ли по добре, гредите на лицето да са метални а не дървени ?
3. На гърба на самата конструкция има прозорец който започва на 2.55м и това е крайната височина от която може да започне конструкция и да се разположи гредата. Въпроса тука е, дали може гредата да се захване за стената с анкерни винтове, и ако да през какво разстояние, нужни ли ще са допълнително дървени или стоманобетонови колони в гърба на конструкцията която също да укрепят тази греда.
4. При тази максимална височина от 2.55 на която може да се разположи гредата на гърба на къщата, колко трябва да бъде наклона, следователно колоните на лицето на конструкцията на каква височина трябва да бъдат разположени.
5. Какъв трябва да е размера на гредите който ще се пуснат като спусъци от гърба към лицето на конструкцията за да могат те да издържат. При положение че навеса ще бъде направен от битумни керемиди, като на места ще има отвори от "плексигалс" за да влиза светлина.

Много ще съм благодарен ако някой може да ми помогни с тези въпроси както и със мнения/ препоръки по самия проект. От скоро се занимавам с дърводелство като хоби, и гледам да си правя микро ремонти по къщата самичък. Мерак ми е да изградя и този навес сам, но нямам необходимия опит така че да направя правилна и здрава конструкция. Също така мога да предложа заплащане ако някой има желанието и времето да направи чертеж на самата конструкция с всичките му стойности размери и материали така че от моя страна да остане само "сглобяването".

Много ви благодаря за отделеното време колеги, и се надявам да можете да ми помогнете.

Прикачен файл

чертеж заден двор.jpg примерен чертеж на плочата в задния двор
gogo7777 - майстор
Стената откъм гърба какво представлява....тухла, изолация, бетон и т.н.
Там където си отбелязал с червено за колоните, има ли стърчащи арматури от основата?
чет авг 29, 2024 1:48 pmgogo7777 написа:
Стената откъм гърба какво представлява....тухла, изолация, бетон и т.н.
Там където си отбелязал с червено за колоните, има ли стърчащи арматури от основата?
Здравейте, благодаря ви за отговора! Стената откъм гърба е тухлена, с мазилка, без изолация. Там където възнамерявам да изградя колоните няма стърчащи арматури, мисля да направя стъпка с арматура която да свържа към плочата. Целта ми е да се получи като примерната снимка която прикачих. Благодаря ви за времето!

Прикачен файл

проект.png
ivanovbg - майстор
То конструкцията ще я издържи, но ако падне 50см сняг на тая дължина 4м дървото ще поддаде. Аз бих сложил железни или през два метра подпора. Имай в предвид, че като са битумни керемиди на малкия наклон се задържа снега. Да не се наложи да го ринеш ако реши да натрупа

Иначе като гледам на снимката колоните са през два метра.
gogo7777 - майстор
Проблема не е снега, а колоните и закрепването в задния край. Ако имаше какво да крепи конструкцията да не "тръгне" напред е лесно. Сега се отива на още колони, конзоли, ветроопори и др. "простотии" :)
hidrazin - майстор
Аз пък не знам от кога конструкциите се изчисляват като си наплюнчиш пръста и прецениш откъде идва вятъра.
Има проектанти и инженер конструктори.
Те в днешно време си имат и необходимия софтуер.
Сметките ще станат за броени минути, цената вероятно няма да е по-висока от два ГТП и най-важното - ще сте спокойни.
:partyman:
Значиии, онзи, който правеше навесите без достъп до интернет, се спомина началото на 2019та.
Той си отиде, но сайвантите (айде и навесите) му седят и не от 2018та, а от десетки години.
Щерката завърши малко след това- година да речем.
През това време, кълна се, нищичко не съм направил на своя глава.
Ако нещо ме напъне, вече има кой да ми изготви безплатен (то няма нищо безплатно- платил съм го стократно) проект, но мисля да не го правя, че да не се оакам.
Все пак, ако се наложи, ще си скова навес, някак.

Хидра, що си загубил вяра в българският строителен гений?! Не новият, който окепази моста на Колю Фичето в Бяла.
Днес го видях- жалка картина. Това не е реставрация.
hidrazin - майстор
чет авг 29, 2024 8:49 pmТрифон П.Трифонов написа:
Хидра, що си загубил вяра в българският строителен гений?! Не новият...
Кой казва че съм изгубил вяра в българският строителен гений?
При условие че го виждам - хиляди български къщи на по 100 и нагоре години устояват на времето което не прощава.
Ма се появяват някакви си келяви новобогатшчета дето си мислят че са умни, купуват ги и почват да правят простотии.
Новият "строителен гений" въобще не е гений а мошеник с основна и единствена идея/стремеж - печалба.
Колкото по-голяма, дори и срамна - толкова по-добре.
Па дори и незаконна...
(Я виж какво стана с покрива на НБУ... :lol: Но жалко за човека...)

Прикачен файл:
НБУ.jpg

:partyman:
P.S. Абе да питам нещо? Някой знае ли кой финансира НБУ?
Не заради друго, ама ако някой знае няма да си губя времето да търся...
Благодаря предварително за точна информация.
Не зная кой финансира, но явно пак има "Схема" при тези финанси.
Дочух, от телевизора, че панелите на покрива не били закрепени както му е редът, а били "затиснати" с някакви тежки неща. Тежки, колкото уж да не ги отнесе вятъра- така го разбирам, без да твърдя, че тежестите са виновни за срутването.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пет авг 30, 2024 6:07 amТрифон П.Трифонов написа:
Не зная кой финансира, но явно пак има "Схема" при тези финанси.
Дочух, от телевизора, че панелите на покрива не били закрепени както му е редът, а били "затиснати" с някакви тежки неща. Тежки, колкото уж да не ги отнесе вятъра- така го разбирам, без да твърдя, че тежестите са виновни за срутването.
Виждат се... Някакви... тежки... неща...
Изображение

Тема "Изграждане на навес за двора," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: