Всичко за дърводелството
dimov6 - напреднал
Искам да направя колибки за две кучета, които да имат добра изолация (ще им сложа и силиконова завеса на входа за зимата).
Те ще са под навес и няма да се мокрят и първоначално мислех за вариант с OSB3, но имах притеснения за това до колко са безвредни, заради лепилата които се използват. За жалост от един сайт научих, че имат класове на безвредност и само E0 и E1 клас са с минимална вреда, от Е2 до E5 не са ок.
Даже не знам дали в България могат да се намерят клас E0 и E1, а в моят град абсурд.

По принцип купешките колиби гледам всички са правни от ламперия. С цели плоскости щеше да ми е още по лесно, но ако OSB отпада, какво друго бих могъл да използвам. Всъщност има такива E0 OSB, виждам сега в един сайта, но са по-малки от другите (късата страна) 2500 х 675мм
С плоскости доста бързо мога да направя сглобката, като кутия. Ламперията като се снаждат парчетата правят ли достатъчно плътен контакт, за да няма никакво течение или за конкретният случа е добре да ги мажа със силикон ?

Ако някои има идеи да сподели, но май този вариант с плоскости няма да го бъде.

"Полимерните свързващи вещества могат да навредят на човешкото здраве, тъй като отделят бензол, фенол, формалдехиди и други канцерогенни съединения в околната среда. Попадайки в тялото в големи количества, те причиняват кожни заболявания, алергични обриви, респираторни и зрителни заболявания. За да разберете концентрацията на вредни вещества, трябва да проучите информацията в сертификата за съответствие.

Плочите от класове E0-E1 имат минимална вреда за здравето. Могат да се използват на закрито, както и за декорация на болници и детски стаи. Поради по-високата концентрация на канцерогенни вещества, строителните материали Е2 и Е3 се допускат само за работа на открито."

PS: Някой знае ли какви са тези плоскости от видеото (старо е за това резолюцията е ниска). Малко приличат на кофражни плоскости, които не знам как се произвеждат и дали имат вредни химикали.

Прикачен файл:
плоскости002.jpg
mavryt4o - майстор
И с осб и с ламперия без рамка няма да минеш. Да по-бавно става с ламперията но ще изкара повече от осбто. Ако е качествена няма да има просвет след време. Ако сложиш силикон надали ще издържи на съсъхването и набъбването през сезоните. Аз бих го изпълнил с рамки с таблени конструкции и табли от ламперия. Материала на снимката е шперплат и той е на класове. Не съм задълбочавал но мисля има такъв в, който се слага безредно лепило вероятно пва.
Hursa - майстор
dimov6 написа:
Те ще са под навес
Пространството голямо ли е. Може да изградите "колиба" от бали сено. :)
stst - помощник
Може да използвате плоскости от XPS, 6-7-8-10см. Хем колибата ще бъде топлоизолирана, а и бързо ще я сглобите. Освен това при голям мерак, може да измажете вътре/вън и по нищо да не проличи какъв е основният материал.
Друг вариант, който ми хрумва е направа с термопанели. А ако целта е ЕКо-къща, вплетени клони измазани с кал. Успех!
MamaMy - майстор
Из продавалниците често изпадат мебели подарък. Един двукрилен гардероб е идеален за целта. От вас остава само работата и фантазията. Моята кучка се ширеше в такъв мезонет почти 5 години. Аз обаче съм го направил като за 3 кучета защото икономисах от покрива. Понеже е на закрито в хамбара отгоре сложих само изолиран капак на панти за да може да бъде обслужвана.

Тема "Избора на материал за кучешка колиба ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: