• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
brum - майстор
Дали е засек, дали е зарязване, дали е нещо друго - не съм сигурен. За изрязаната част от реброто в зоната в която ляга на гредата. Въпроса ми е как се прави това?

Прикачен файл

rebro.png
rebro.png (51.55 KиБ) Видяна 1614 пъти
ivanovbg - майстор
С всичко може да стане. Аз го правих с бензинова резачка. Ъгъла си го чертаеш според наклона.
Christo - майстор
На банциг ще стане по-добре.
пишман_майстор - майстор
Мисля има машина спец за целта на мафел ако не се бъркам за фирмата . Ама струва една РК пари.
Вариант успешен с циркуляр от типа на https://www.google.com/search?q=Kress+1 ... e&ie=UTF-8
Аз го имам точно този крес отскоро и бе купен точно за тази цел. За качествен срез се прави един спец шаблон с ограничител, стяга се със стеги шаблона за гредата/дъската/реброто и т.н. и срезовете се правят много лесно и качествено, с идеален прав ъгъл.
Нямам го шаблона , ще го правя кога имам време, че последно време , нямам време.....
Ал_ - специалист
А какво му е на обикновения ръчен трион? С или без шаблон
Brum, ако почваш навеса - ще се радвам да видя снимки
brum - майстор
Я, я за тоя ръчен трион! Че точно се чудя как да не купя лъскава машина за тая работа.

Ребрата са 8х12. Ако правилно се сещам имаше едни шаблони като П дето бяха за такива трини с жлебове по тях. За това ли става дума? Може ли малко картинки/линкове за да съм сигурен какво търся, че ребрата събота ще ги качваме.

А за снимки - няма драма. Да почнем :) . Още сме на фаза омасляване. Тия масла на Осмо се оказаха златни. А и не си докарват разходната норма...
brum - майстор
Седя и го мисля - на 3Д принтера един шаблон ще стане за норматив. Само да сложим гредите и да премеря точният нужен наклон.

Та така го мисля - слагаме ребрата горе, бележа с молив къде е контактната точка, свалям, слагам шаблона по молива, режа и връщам горе. Ако не се появят някакви насоки как може да се улесни процеса така ще го действаме.
пишман_майстор - майстор
С ръчен трион... не, че няма стане, ще стане, но сила требе и то доста. След първата греда става като на Хълк баджака му.
Някое яко зеге с добро водене? С подходящ ( и дебел) нож? Зарязва се с трион и се продължава със зегето.
Или със саблен трион от ония с "двата" ножа . Те не се гънат как бъде и режат ( ако са добре) чисто и дооста бързо.
Ал_ - специалист
Един пасвател ще свърши работа, според мен. За шаблон имах предвид нещо самоделно направено, на принципа на тези, за които говориш ти. Две парчета с прорези, по които да водиш триона. Очертаваш, както казва Иванов, наместваш парчетата с прорезите по очертаното, хващаш ги със стяги, както казва майстора, и режеш. Една две проби да направиш предварително, и си ти.
Скъпо е осмото, но е добър избор. Макар че за навън - ненужно си го взел.
П.п. За ръчния трион и силата не съм съгласен, а съм си мързел. Но явно зависи и от инструмента
ZEDYCUS - майстор
Един прав трион на Бахко и става супер лесно. Всички зарези по навесите и помещението което правих на вилата, ги рязах с такъв трион.
https://bahco.bg/?product=trion-bahco-2 ... 7-hp-550mm
  • 1
  • 2

Тема "Зарязване в ребро на дървена конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: