• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Здравейте, безиросах едни рамки с този безир:
https://krez.bg/product/bezir-za-darvo- ... ht-0750-ml
След 24 часа пробвах да боядисам първата рамка с алкидна боя:
https://www.home-max.bg/ekstra-alkidna- ... -ral-1001/
Боята обаче не се хващаше добре за безиросаното дърво и дори се стичаше. Боядисвах на около 7-10 градуса целзий, боята, дървото и безирът са стояли на тази температура, като през нощта температурата пада до 0 градуса целзий.
След като видях, че не става добре изшкурих леко и пребърсах втората рамка. Тя бе стояла 48 часа.
Ефектът беше същият, с много малко подобрение.
Искам да попитам защо това се случва, аз знам че дърво преди да се боядиса/лакира се грундира и до сега съм грундирал с безир.
Може ли да е заради температурата или този безир понеже е водоотблъскващ?
Ако е заради температурата е заради температурата на боята/безира или на самото дърво?
chapara - майстор
Всичко трябва да е темперирано. Дървенията мин 15гр.+.безира загрят на 50±, за да не се цъкли. Боята 20+. Момента не е за такива изпълнения ако нямаш условият. И мен ме чака същото, но ще почака. Аз пук пердаша с авто боя, гаранция 20 год., но условията не трябва да са компрометирани!!
pancake - напреднал
нед ное 24, 2024 11:22 pmchapara написа:
Всичко трябва да е темперирано. Дървенията мин 15гр.+.безира загрят на 50±, за да не се цъкли. Боята 20+. Момента не е за такива изпълнения ако нямаш условият. И мен ме чака същото, но ще почака. Аз пук пердаша с авто боя, гаранция 20 год., но условията не трябва да са компрометирани!!
Безирът не му ли е много 50 градуса. При положение, че аз не ползвам пленен. Аз преди не съм го загрявал. Това задължителна стъпка ли е за да не става гладък по дървото?
pancake - напреднал
След като вече съм боядисвал наполовина и не е станало, а както ми написах те може би и безирът не е хванал добре какви са ми опциите? Мога ли да изшкуря боята и да пробвам напролет? При положение, че безирът се е импрегнирал неправилно и няма как да го махна с шкурене мисля.
chapara - майстор
нед ное 24, 2024 11:49 pmpancake написа:
След като вече съм боядисвал наполовина и не е станало, а както ми написах те може би и безирът не е хванал добре какви са ми опциите? Мога ли да изшкуря боята и да пробвам напролет? При положение, че безирът се е импрегнирал неправилно и няма как да го махна с шкурене мисля.
Първо опитай дървенията да я сложиш трайно в добре затоплени помещения, после ще си покаже. Лошо е че си опитал да запечатиш. Нека дървото поеме и после ще зашлайфаш и преминеш към боя, предлагам ти автоемайллак😉
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Не става на студено. Безирът трябва хубаво да попие в дървото, повърхността да стане суха, тогава боя. Иска и време, и топлина, седмица-две, през лятото. Сега оставяш всичко така и на лято оправяш
n_a - МАЙСТОРИЩЕ

Всичко трябва да е темперирано... Момента не е за такива изпълнения ако нямаш условията
+1
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
нед ное 24, 2024 11:47 pmpancake написа:
Безирът не му ли е много 50 градуса.
Загрятият безир е с по-висок вискозитет. Влиза по-навътре, попива по-бързо, разходът е по-малък :-) съхне по-бързо
пишман_майстор - майстор
n_a написа:
Загрятият безир е с по-висок вискозитет.
По-висок или по-нисък :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
чет дек 05, 2024 12:40 pmпишман_майстор написа:
n_a написа:
Загрятият безир е с по-висок вискозитет.
По-висок или по-нисък :)
По-нисък, благодаря
  • 1
  • 2

Тема "Алкидна боя не хваща върху безир" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: